Je bent in Zweden verplicht om een gevarendriehoek bij je te hebben. Die mag niet in de kofferbak liggen, maar moet binnen handbereik zijn. Verder wordt geadviseerd om deze spullen ook in de auto te leggen: Een veiligheidsvest.
Meenemen in de auto
ANWB advies: De gevarendriehoek moet alleen in auto's met een Zweeds kenteken aanwezig zijn. De ANWB adviseert bestuurders van een voertuig met een Nederlands kenteken een gevarendriehoek mee te nemen voor de veiligheid.
Hoe kan ik een milieuzone in? Je hoeft geen milieusticker te kopen voor Zweden. Klasse 1 geldt alleen voor vrachtwagen en bussen, als vakantieganger in een personenauto kun je zonder problemen die steden inrijden.
In Zweden rijden duizenden tieners van 15 jaar en ouder rond in deze aangepaste auto's waarvoor speciale regels gelden. Ze hebben geen achterbank, mogen maximaal 30 kilometer per uur en moeten voorzien zijn van een waarschuwingsdriehoek.
In Zweden wordt getankt volgens het zogenaamde Italiaanse vulsysteem. Als de auto niet is voorzien van zo'n systeem, dan heeft u een zogenaamde Italië-nippel nodig. Deze nippel past in een bajonet- en een schroefaansluiting. Controleer of de Italië-nippel een rubberen afsluitring heeft.
Het land in Europa met de hoogste dieselprijs is Zweden, waar je €1,89 per liter betaalt.
Als u naar Zweden reist, moet u altijd een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart (ID-kaart) meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Voor Zweden is een geldige Nederlandse ID-kaart voldoende om mee te reizen.
Betalen kan via een parkeerapp, zoals Easy park, of soms via een automaat.
Bestuurders van rechts hebben voorrang op een kruispunt, tenzij verkeersborden of wegmarkeringen de voorrang anders regelen. Er zijn in Zweden kruispunten waar een voorrangs- of stopbord staat met het onderbord Flervägsväjning. Dit bord geeft aan dat alle bestuurders op alle wegen voorrang moeten verlenen (!)
Voor personenwagens, bestelwagens en motorfietsen zonder aanhangwagen gelden in Zweden de volgende standaardlimieten: 50 km/h in de bebouwde kom, 70 km/h buiten de bebouwde kom en 110 km/h op autosnelwegen.
De auto's die in een milieuzone rijden, moeten zijn voorzien van een milieusticker. Heb je die niet, dan kun je een boete van €68 krijgen. De milieusticker in Frankrijk kan zes kleuren hebben, afhankelijk van hoe schoon of vervuilend je auto is.
Een milieusticker Duitsland is kentekengebonden en koop je gemakkelijk via ANWB bij onze partner TUV Duitsland.
Hoewel Zweden als lidstaat van de Europese Unie dezelfde wet- en regelgeving volgt als de andere lidstaten, maakt Zweden een uitzondering voor de invoer van vers runds- en varkensvlees, incl.gemalen vlees en gevogelte, uit andere EU-landen.
Grenscontrole. Reizen naar Zweden gaat veelal zonder problemen. Ook al heeft Zweden het Verdrag van Schengen ondertekend, waardoor vrij verkeer van personen mogelijk is, het land heeft in 2016 besloten de grenscontroles opnieuw in te voeren. Vergeet uw paspoort dus niet!
Geen euro in Zweden
De Zweedse kroon is het officiële betaalmiddel in Zweden. Zweden is weliswaar lid van de Europese Unie, maar je kunt er officieel niet met de euro betalen. Bekijk voor je vertrek de wisselkoersen bij je bank.
Pinnen: Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd. Contant geld: Zweden heeft nog voldoende geldautomaten, maar het aantal slinkt geleidelijk.
Sinds de opening van de Öresundbrug op 1 juli 2000 is de reis met eigen auto of camper van Nederland naar Zweden veel gemakkelijker geworden. De 16 kilometer lange brug en tunnel verbindt de hoofdstad van Denemarken, Kopenhagen, met Malmö in Zweden. De brug bestaat uit een spoorlijn met daarboven een autoweg.
Een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden tijdens het autorijden is het kijkgedrag. Door goed om je heen te kijken en de spiegels van de auto te gebruiken, kun je beter gevaar zien aankomen waardoor het autorijden een stuk veiliger zal zijn.
Je kunt niet alleen in het instructieboekje van jouw auto vinden welke brandstof er in de auto moet, maar ook op het klepje voor de tankdop.
Deze vragen zijn vooral bedoeld om een beetje het ijs te breken en de spanning weg te nemen. Daarom zal er dus geen enkele kandidaat zakken of de vrijstelling niet halen als je geen antwoorden weet.
Je hebt geen reisstekker nodig in Zweden
In Nederland gebruiken we dezelfde stopcontacten als in Zweden. Het is daarom niet nodig om een reisstekker mee te nemen. Wel kan het erg handig zijn, zeker als je meerdere elektrische apparaten wilt opladen.
Prijzen liggen in Zweden gemiddeld 6% hoger dan in Nederland en België. Enkele voorbeelden: restaurants zijn circa 5% goedkoper, levensmiddelen zijn 24% duurder en het openbaar vervoer is zo'n 5% goedkoper. Vooral voor alcohol betaal je in Zweden de hoofdprijs. Geïmporteerd bier in de horeca is wel 66% duurder.
Drinken in Zweden: Het water uit de kraan is in Zweden veilig te drinken. In Zweden is het in de meeste cafés en restaurants heel normaal dat als je 'normale' koffie bestelt, je dan gratis een tweede kopje mag nemen. Je kunt uit een koffiekan je kopje dan gewoon weer bijvullen.