Biologisch gehouden runderen krijgen automatisch 3 sterren van het Beter Leven keurmerk, mits de dieren verdoofd zijn geslacht. Deze runderen hebben de meeste ruimte in de stal: 8,5 m2 per dier. De dieren hebben een zachte ligplaats van stro. In de gangbare veehouderij zijn geen eisen gesteld aan de ruimte.
Hoewel biologisch vlees en vlees met het Beter Leven keurmerk met 3 sterren dus niet hetzelfde is, is biologisch wel het hoogst haalbare in Nederland voor wat betreft dierenwelzijn en sluit de Dierenbescherming hier daarom wel op aan.
Onder 3 sterren Beter Leven keurmerk hebben de kippen een ruimte in de stal van maximaal 6,7 hennen per m2. Ze hebben, net als bij 2 sterren, een grote overdekte en een vrije uitloop naar buiten en de groepsgrootte bedraagt maximaal 6000 hennen per stalcompartiment.
2 sterren. Er is ruim voldoende aandacht voor dierenwelzijn. Alle dieren krijgen nog meer ruimte en mogen naar buiten.
Het Beter Leven-keurmerk met 1 ster staat op producten die wat verder gaan dan gangbare vleesproducten op het gebied van duurzaamheid. Beter Leven 2 sterren staat op producten die nog meer aandacht aan dierenwelzijn besteden, maar nog niet zo ver gaan als biologische producten.
Uiteraard verkoopt Jumbo ook biologisch varkensvlees, met het 3 sterren Beter Leven keurmerk. Meer weten over het Beter Leven keurmerk?
Binnen het 2 sterren Beter Leven keurmerk lopen de koeien minimaal 150 dagen, 8 uur per dag buiten in de wei. Jonge dieren lopen minimaal 100 dagen in de wei, verdeeld over hun eerste twee levensjaren. Voor gangbare bedrijven is weidegang niet verplicht.
In de gangbare vleeskuikenhouderij leven de kippen gemiddeld met 18 dieren per m2. Onder Beter Leven 1 ster zijn dat maximaal 12 dieren per m2.
De Label Rouge-kippen zijn Franse kippen gecertificeerd in Klasse A. De kippen worden gehouden op kleine pluimveehouderijen met vrije of onbeperkte uitloop. Het voer bestaat voor 75% uit granen. De kippen hebben een slachtleeftijd tussen de 81 en 110 dagen.
Zuivel met één ster
Vanaf nu is in alle winkels melk en yoghurt met één ster van het Beter Leven keurmerk verkrijgbaar. Met zowel Jumbo, de zuivelverwerker als melkveehouders is nauw samengewerkt om de introductie mogelijk te maken.
Wil je vooral op het milieu letten, dan zit er niet veel verschil tussen scharrel, vrije uitloop en biologisch. Op sommige punten scoren scharrel of vrije uitloop wat beter, op andere punten biologisch. Betere omstandigheden voor de kippen betekenen vaak een minder goede score voor het milieu.
Plofkip/gangbare kip: Groeit ca. 60 gram per dag; 20 kippen per m2; geen daglicht in de stal.
Koop zowel een nachthok als een ren voor ze. Reken voor een nachthok gemiddeld 1 vierkante meter ruimte per 4 kippen. Het mooiste is het als het hok ook enkele legnesten bevat. Voor de ren hou je rekening met 1 à 1,5 vierkante meter per kip.
Volledig diervriendelijk vlees bestaat niet, maar je kunt wél vlees kopen van dieren die goed hebben geleefd. Er zit bijvoorbeeld een groot verschil tussen vlees en zuivel uit de vee-industrie en dat van biologische, of kleinere veehouders. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor varkensvlees van vijfsterren-varkensboeren.
Nee, vlees van de (keur)slager is niet per definitie biologisch. Slagers mogen er zelf voor kiezen waar zij hun vlees vandaan halen. Dit kan van een bioboer komen die biologische vlees levert, of een gewone boer die niet-biologische vlees levert.
De biologische varkens komen uit onze eigen gesloten keten en worden geslacht in onze slachterij in Groenlo. Hier worden varkens geslacht die biologisch of volgens het 1 ster Beter Leven keurmerk zijn gehouden.
Aan het eind van het jaar is het afgelopen met de beruchte plofkip. De twee grootste supermarktketens van ons land, Albert Hein en Jumbo, doen de plofkip definitief in de ban. De plofkip, wat is dat ook alweer precies? Een plofkip is een snelgroeiende kip die speciaal gehouden wordt voor de vleesproductie.
Kippen hebben hun hersenen niet nodig om te bewegen
Het circuit van zenuwen tussen de zintuigcellen en de spieren in het lichaam 'weet' dus zonder tussenkomst van de hersenen hoe het moet bewegen. Daardoor kan de kip zonder hersenen blijven bewegen zolang het lichaam genoeg zuurstof en energie heeft.
Vlees van de slager = beter vlees
Het resultaat: hun vlees is vaak beter en smaakvoller. Door je vlees bij de slager te kopen, kun je ook makkelijker de afkomst van het vlees achterhalen, zodat je lokaler en bijgevolg duurzamer vlees kunt kiezen.
Vleeskuikens hebben écht een shit-leven
Oftewel: het vleeskuiken, aangezien het dier slechts zes weken leeft.
Gangbare vleeskippen (plofkippen) in de bio-industrie daarentegen leven maar een fractie van hun natuurlijke levensverwachting; zo'n 42 dagen. Dan worden ze geslacht. Eigenlijk is de kip dan nog maar een kuiken. Na 42 dagen zijn ze al 2 kilo zwaar, door hun bouw en de hoeveelheid voeding.
Hobbykippen die af en toe een ei leggen, kunnen veel langer mee. Ze worden gemiddeld 10 jaar oud. Daarbij worden kleine rassen, bijvoorbeeld krielkippen en zijdehoentjes, over het algemeen ouder dan gote rassen, zoals Brahma's.
Het dierenleed dat zuivel heet. Wat wil het geval? Afgelopen zomer voerde Dier&Recht campagne onder de naam 'Stoppen met Zuivel'. De stichting wees op een ongemakkelijke, maar onomstotelijke waarheid: de productie van melk, kaas, kwark, yoghurt en andere zuivelproducten gaat gepaard met ernstig dierenleed.
Bij vleeskoeien wordt de ontwikkeling van de uier onderdrukt (drooggezet) opdat alle groei naar het karkas zou gaan.
Biologische melk
Biologisch van Nederlandse bodem of biologisch dynamisch (Demeter of Zuiver Zuivel) zijn andere goede opties. Deze keurmerken stellen minder eisen aan de stal dan Beter Leven, maar de dieren komen wel veel meer buiten: minimaal 180 dagen, gemiddeld acht uur per dag.