Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Bij het bakken wordt de temperatuur van olie 200 tot 220 graden. Bij olijf- en zonnebloemolie komen bij verhitting boven 180 graden schadelijke stoffen vrij. Dit gebeurt niet bij arachide-, kokos- of palmolie, deze kunnen veilig gebruikt worden.
Dat het rookpunt van zonnebloemolie op 227 graden Celsius zit is een voordeel ten opzichte van olijfolie. Toch wordt olijfolie verhitten aangeraden. Dit komt vooral door het feit dat zonnebloemolie relatief veel meervoudige onverzadigde vetten kent wanneer je dit vergelijkt met olijfolie.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Volgens hoogleraar Levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel (Wageningen University & Research) kun je het best met olie bakken en braden. "In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Waarom sommige oliën niet geschikt zijn voor verhitting
De stoffen die hierbij vrijkomen worden PAK's genoemd: polycyclische aromatische koolwaterstoffen en kunnen erg ongezond zijn. Oliën die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld: extra vierge olijfolie, lijnzaadolie en walnootolie.
Zonnebloemolie zodat je kip krokant en sappig wordt
Deze olie kan het goed aan om tot hoge temperaturen verwarm te worden zonder dat het gaat roken en stinken. Verder is het een neutrale smaak, ook ideaal bij bakken. Oh nog wel een tip: zorg ervoor dat het frituurvet echt goed heet is voordat je begint met bakken.
Bovendien zijn tot 4% van de vetzuren giftige transvetten. Arachideolie is dus relatief ook gezonder om mee te frituren dan zonnebloemolie.
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie.
Zonnebloemolie is neutraal van smaak en geschikt voor zowel koude als warme bereidingen. Zonnebloemolie bevat veel omega 6. Kokosolie is perfect om mee te bakken of te frituren.
Zonnebloemolie bevat net als olijfolie veel onverzadigbare vetzuren, maar doordat dit meervoudige vetzuren zijn is zonnebloem veel beter bestand tegen verhitting. Zonnebloemolie is geschikt voor bakken, braden en frituren. Overigens geldt dit ook voor pinda- of arachideolie.
Zonnebloemolie, maar ook alle andere plantaardige olie is erg ongezond als je er teveel van eet. Er zit linolzuur in dat omega 6 bevat, wat ontstekingsbevorderend is.
Het is aan te raden gebruikte frituurolie nooit aan te vullen met nieuwe olie. Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen.
Zonnebloemolie. Laten we beginnen bij de oude vertrouwde zonnebloemolie. Deze olie wordt gemaakt van zonnebloempitten, heeft een neutrale smaak en is daardoor heel veelzijdig. Omdat deze olie goed tegen hoge temperaturen kan is het ideaal om groenten en vlees te bakken of te wokken.
Sesamolie: Sesamolie wordt zeer veel gebruikt in de Chinese keuken als smaakversterker. Ze wordt meestal last-minute toegevoegd aan het gerecht, omdat de olie minder goed bestand is tegen hitte.
Is zonnebloemolie gezond? Zonnebloemolie bestaat voor ongeveer negentig procent uit gezonde onverzadigde vetten. Hierdoor is zonnebloemolie gezond in vergelijking met harde bak- of braadproducten die veel ongezonde verzadigde vetten bevatten. Het eten van veel verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Bak bij voorkeur in gewone olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie staat er op de site te lezen. De reden hiervoor is dat bij sommige oliën bij het verhitten op te hoge temperaturen kankerverwekkende stoffen zouden kunnen ontstaan (PAK's: polycyclische aromatische koolwaterstoffen).
Voor warme bereidingen wordt daarom best gebruik gemaakt van oliën rijk aan EOV zoals arachide- en olijfolie. Ook frituurolie is geschikt voor warme bereidingen. Bak- en braadproducten zijn speciaal ontwikkeld voor warme bereidingen en kunnen dus prima worden gebruikt om te bakken, te braden en in gebak te verwerken.
Om brood te maken kan je zowel pure als extra vierge olijfolie gebruiken. Olijfolie zorgt voor een zacht en vochtig deeg dat goed rijst en lang houdbaar is. Extra vierge olijfolie geeft een karakteristieke smaak aan het brood.
Vanuit een gezondheid perspectief is olie een stuk gezonder dan boter om mee te bakken. Olie bevat veel minder verzadigde vetten dan boter. Ook met die reden in ons achterhoofd is het altijd beter om voornamelijk te werken met olie in plaats van boter.
Croma bevat geen water waardoor het vlees direct dichtschoeit en lekker mals blijft. Tevens zijn aroma's toegevoegd om de smaak van vlees te accentueren. Plantaardige olien is van nature gezond, omdat het rijk is aan goede onverzadigde vetten.
In gewone olijfolie kunt u rustig bakken en braden. Maar extra vierge olijfolie kunt u beter alleen gebruiken voor koude gerechten. Wanneer u 'extra vierge' olijfolie verhit, verbranden er stoffen die in de olie zitten.Dit is ongezond en op de lange termijn zelfs kankerverwekkend.