Een tatoeage kan verwijderd worden middels een laserbehandeling of operatief. Bij een operatieve behandeling blijft er altijd een litteken over. Bij een laserbehandeling door Het Lasercentrum kan de tatoeage geheel verwijderd worden zonder dat er een litteken achterblijft.
Een laserbehandeling om je tattoo te verwijderen is veilig, zeker wanneer er gebruik gemaakt wordt van de Picolaser. Het is wel belangrijk dat hiervoor hoogwaardige laserapparatuur wordt gebruikt, ga daarom altijd naar een geregistreerde huidtherapeut.
Bij City Clinics Laser hanteren we een minimumleeftijd van 18 jaar. Vanaf 18 jaar kan er op elke leeftijd gelaserd worden mits de gezondheid het toelaat.
Is tattoo weglaseren pijnlijk? De behandeling kan gevoelig of zelfs pijnlijk zijn, de ervaring verschilt van persoon tot persoon. Het voelt aan alsof iemand met een elastiekje tegen uw huid aanslaat of als korte speldenprikjes in uw huid. De napijn is echter kortdurend, maximaal een kwartier.
Volgens onderzoek van Advanced Detmatology onder 600 mensen met een tattoo blijkt dat 78 procent van de mensen er spijt van heeft. Opvallend is dat 75 procent van de mensen met spijt niet langer dan een paar uur heeft nagedacht over het zetten van een tattoo. 91 procent heeft de tattoo laten zetten rond hun twintigste.
Voor het bedekken van uw tatoeage start u met het aanbrengen van Dermacolor Camouflage Creme met een make-up kwastje. Deze foundation is sterk gepigmenteerd en speciaal ontwikkeld voor het verhullen van tatoeages en huidproblemen. U kiest voor die kleuren die complementair zijn aan de kleuren van de tatoeage.
Soms heeft het te maken met de keuze van de inkt, maar de zon is de grootste boosdoender waardoor je tattoo vervaagt. Soms zit je tattoo gewoon op een plek waardoor het sneller vervaagt, zoals op je vinger of op je voet. Alle tattoos vervagen uiteindelijk. Bij de een wat meer en sneller, dan bij de ander.
Wanneer wordt gewerkt met de traditionele laser heeft het verwijderen van een 'amateur' tatoeage gemiddeld 3 tot 5 behandelingen nodig en een professioneel geplaatste tatoeage 8 tot 15 laserbehandelingen.
Op een bevolking van 11 miljoen mensen betekent dat bijna 5 procent van de bevolking jaarlijks een tattoo laat zetten. Cijfers uit Nederland geven aan dat in de groep van 18- tot 50-jarigen 24 procent minstens één tatoeage heeft. In Nederland hebben hogeropgeleiden minder vaak een tatoeage dan lageropgeleiden.
Hoeveel weken na het zetten van een tattoo kan die verwijderd worden? Wij adviseren om 8 weken te wachten na het zetten van je tattoo met het nemen van de eerste laserbehandeling.
Wil je een kleine tattoo dan duurt het ongeveer tussen een half uur en 1,5 uur voordat deze klaar is; dit is afhankelijk van de tattoo en ook van wat voor huidtype je hebt. Geloof niet alles wat je op TV ziet, voor een programma wordt alles in een korte tijd weergegeven maar echt grote tattoo,s duren langer als 1 uur!
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft aan dat het risico op kanker door tatoeages klein is, maar niet verwaarloosbaar: variërend van 1 op 10.000 tot 1 op 1 miljoen. Tatoeage-inkt bevat stoffen als polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) en aromatische aminen.
Wonden kunnen oppervlakkig blijven, maar abces-vorming en gangreen komen ook voor. Het kan zelfs sepsis, oftewel bloedvergiftiging, veroorzaken of een ontsteking aan het hart. Daarnaast kun je door het zetten van een tatoeage ook herpes, hepatitis B, hepatitis C of zelfs HIV oplopen.
Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen geen tatoeage op het hoofd, de hals, de polsen of handen. Zij mogen ook geen genitale piercing. Bij meisjes is een tepelpiercing verboden. Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zelf bepalen of ze een tatoeage of piercing laten zetten.
Minder behandelingen nodig
De PicoWay laser beschikt over de beste techniek om een tatoeage te verwijderen, hierdoor kan een tatoeage in tegenstelling tot andere (pico)lasers veel sneller worden verwijderd.
Niet warm douchen na de behandeling: we raden je aan om vóór de behandeling te douchen in plaats van erna. De reden hiervoor is dat de huid extra geïrriteerd of beschadigd kan raken. Ga niet sporten, zwemmen of naar de sauna gedurende 48 uur na je behandeling.
In het algemeen zal je tattoo sneller vervagen op plaatsen waar de zon komt of die worden blootgesteld aan andere elementen. Draag jij bijvoorbeeld iedere dag een rugzak? Dan laat je het best geen tattoo op je schouder zetten, want door de wrijving met de bandjes zal die sneller vervagen.
Aanraken, krabben en jeuk
Geen zorgen, was het dan gewoon een keer extra die dag. Niet aanraken betekent natuurlijk al helemaal niet krabben. Dit is echt funest voor je tattoo. Niet alleen neemt het infectiegevaar toe, je kan je tatoeage beschadigen of zelfs littekens veroorzaken.
De buitenste huidlagen van een tattoo moeten na zo'n 2 tot 3 weken geheeld zijn, zodat je er geen hinder meer van ondervindt in je dagelijkse leven. Het volledige genezingsproces in alle huidlagen kan echter 4 tot 6 maanden duren.
Een cover up moet sowieso groter worden dan de huidige tattoo. Ook met de donkerheid moet je rekening houden. Als je een erg donkere tattoo hebt dan moet er echt wel een gelijke donkerheid (of nog donkerder) overheen gezet worden.
Huishoudfolie. De plastic folie is niets meer of minder dan de huishoudfolie die je thuis in je keukenla hebt liggen. Je tattoo wordt daarmee afgedekt om je te beschermen tegen bacteriën en andere ziektekiemen. En om je kleding te beschermen natuurlijk.
De second skin pleister kan ongeveer 5 dagen op de huid blijven zitten. Hoe lang de pleister blijft zitten, verschilt per persoon en is afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht dat uit je tattoo komt. Als er wondvocht onder je pleister komt te zitten, dan kan je het beste de pleister verwijderen.
Die normalisatie is decennia geleden begonnen, zegt Henri Beunders, hoogleraar ontwikkelingen in de publieke opinie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij zegt dat naar schatting inmiddels anderhalf miljoen Nederlanders een tatoeage hebben. Van de jongvolwassenen die een tatoeage hebben, is zo'n 60 procent vrouw.
Vanaf 2022 geen groene en rode tattoos meer mogelijk: 'Het is nog maar de vraag of het er veiliger op wordt' Vanaf volgend jaar worden de regels aan banden gelegd rondom kleurentattoos. Vanaf januari worden de populaire kleuren blauw en groen verboden omdat de pigmenten kankerverwekkend zouden zijn.