Pinot Noir & Spijs
Denk aan een heerlijke carpaccio of een frisse steak tartare. Liever geen vlees? Ook geen probleem met deze wijn. Gerookte paprika of gegrilde paddenstoelen zijn een top combi met dit Duitse wijntje.
Door zijn ongebruikelijke aroma's raad ik je aan pinotage zeker eens te proberen zonder erbij te eten! Maar in feite past deze druif beter bij voedsel dan dat hij sterk op zichzelf is. Combineer het met rood vlees met sterke sauzen, met wild of met Zuid Afrikaanse Bobotie!
Deze wijn past o.a. goed bij: Geroosterde eend of wild en rood vlees: kies voor een wat zwaardere Spätburgunder. Wit vlees als varkensvlees of kalfsvlees. Gerechten met paddenstoelen: de aardse tonen van paddenstoelen en deze wijn complimenteren elkaar goed.
Zoals de meeste rode wijnen wordt Pinot Noir het best geserveerd op iets koeler dan kamertemperatuur. Het is een mythe dat rode wijn op kamertemperatuur moet worden geserveerd, want dat is te warm. Lichtere rode wijnen, zoals Pinot Noir, worden het best geserveerd bij ongeveer 55°F.
Dit vragen mensen zich wel eens af als ze de beschrijving van Pinot Noir lezen. Maar hoewel deze druif veel aroma's en smaken van fruit geeft en vaak ook nog wat frisse zuren bevat, is vrijwel alle Pinot Noir wijn droog. Deze smaken komen niet uit suiker en wat je proeft is niet zoet.
Pinot noir (Frans), ook wel Spätburgunder (Duits), is een blauw druivenras met een compacte tros en druiven met een dunne schil. Het is daarom over het algemeen een druif die moeilijk te cultiveren is, want ze is gevoelig voor rot en schimmelziekten.
Spätburgunder is de Duitse naam van de pinot noir. Het is de populairste blauwe druif van Duitsland. Duitsland is goed voor ongeveer 14% van de totale productie van spätbrugunder. In Duitsland is de spätburgunder voor rode wijn wat de riesling is voor witte wijn: wijnen van goede kwaliteit.
Het is een witte wijn die heerlijk wegklokt op het terras, maar ook perfect is om bij te eten. De lichtere stijlen bij lichte vis- en groentegerechten, de wat rijkere Pinot Grigio's, want die zijn er ook, bij wat lichtere vleesgerechten en gevogelte, zoals kip of een varkenshaasje.
Volle rode wijn past goed bij rijk vlees; geroosterd, gerookt en gegrild (barbecue) vlees. Maar ook bij rund, lam, varken, wild, worsteen gedroogde ham. Welke wijnen: cabernet sauvignon, syrah, malbec, petite sirah, petit verdot, mourvedre, nero d'avola.
Een perfecte Pinotage kan kruidig zijn met accenten van zwarte peper, munt en eucalyptus. Fruitige toetsen vrijgeven van moerbei, bramen en pruimen. Zelfs een vleugje lava, soms licht verbrand rubber en de diepe smaak van gestoofde zwarte vruchten.
Hapjes voor een gezellige borrelplank
Kazen, probeer een mix van harde kaas (Parmezaanse kaas, cheddar, Comté), halfharde kaas (Asiago, Manchego, Gruyère), zachte kaas (Brie, Roquefort, geitenkaas), verse en oude kaas. Charcuterie: verschillende soorten rauwe ham, chorizo en salami. Paté. Olijven.
Een rode wijn past goed bij de verschillende vleeswaren. Wanneer vlees met rode wijn wordt gecombineerd, worden de tannines in de wijn door de eiwitten in het vlees verzacht. Witte wijn kan ook, vooral bij rauwe ham. Dan past een witte Rioja bijvoorbeeld ook erg goed, net als een Godello of natuurlijk een glas Sherry.
Pinot noir en spätburgunder
Duitsland is derde grootste producent van pinot noir. De Duitse naam voor de druif is spätburgunder - laat (spät) rijpende pinot (burgunder). Pinot noir en spätburgunder zijn dus precies dezelfde druif.
Spätburgunder betekent 'laat rijpende Bourgondiër'. De 'Burgunder' rassen - ofwel Pinot Noir, Pinot Blanc en Pinot Gris - gaan in Duitsland als Spatburgunder, Weissburgunder en Grauburgunder door het leven.
Ook buiten Frankrijk, namelijk in Australië, de Verenigde Staten (Californië, Washington en Oregon), hoger gelegen wijngaarden in Zuid-Amerika (Argentinië), Nieuw-Zeeland en Duitsland wordt pinot noir aangeplant. In Duitsland heet de druif spätburgunder. In Italië staat hij bekend als pinot nero.
Pinot Noir: 3-5 jaar.
Lichte rode wijn serveren tussen de 12,8 en 15,6 C.
Beste temperatuur voor Beaujolais: 12,8C, Pinot Noir: 13,3C en Grenache: 15,6C.
Smaak. De Merlot is een zachte, soepele rode wijn met redelijk neutrale tannines en zuren. De smaak van deze rode wijn is voornamelijk te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. Deze wijn bevat minder tannine dan de Cabernet Sauvignon waardoor deze gemakkelijker en jonger te drinken is.
Op dit moment wordt de beste rosé ter wereld gemaakt in de Provence. De wijnen zijn te herkennen aan hun lichte zalmroze kleur. In de smaak zijn ze licht, maar gestructureerd met kruiden en body. De Mirabeau Rosé is een klassieke blend van de lokale druiven syrah, grenache en cinsault.
De meeste rode wijn is droge rode wijn, dit komt omdat bij de productie van rode wijn meestal alle suikers vergist worden. Echter, sommige druiven bevatten meer suikers dan gemiddeld en wijn van deze druiven wordt ook wel zoete rode wijn genoemd.
Sauvignon Blanc
Dit is een van de droogste en knapperigste wijnen. Deze magere, schone wijn is vaak kruidachtig met een goed uitgebalanceerde zuurgraad en onderliggende vruchten. Sauvignon Blanc wordt over de hele wereld geteeld.