Behandel het teakhout minimaal 1 keer per jaar om de kleur zo goed mogelijk te behouden. Gebruik na de Protector ook altijd de Teak Shield om het hout te beschermen tegen vuil en vlekken.
Wij adviseren tuinmeubelen nooit met een hoge drukreiniger schoon te maken. Zeker bij (teak)hout zorgt het ervoor dat de fijne houtdeeltjes uit het hout verdwijnen. Reinigen van teakhout kan met een sopje van lauwwarm water en zout/soda. Met een schuurspons of borstel haalt u de natuurlijke kleur weer naar boven.
Dit hangt natuurlijk erg af van de kwaliteit van de tafel, maar als het gaat om een massief houten tafel, moet deze tientallen jaren meegaan. Dat is echter wel sterk afhankelijk van het gebruik en het onderhoud. Wat kunt u er zelf aan doen zodat u zo lang mogelijk kunt genieten van uw teakhouten tafel?
Een of meer lagen Teakolie aanbrengen tot het hout volledig verzadigd is. Er wordt steeds maximaal 1 laag per dag aangebracht.
Teak tafel behandelen met groene zeep
Het enige dat je nodig hebt is een licht vochtige doek of een speciale spons voor teak en groene zeep. Eens in de paar dagen je teak tafel behandelen op deze manier zorgt voor een beschermlaagje op de tafel. Dat komt door de vettige eigenschappen van de groene zeep.
De verzorgende teakolie van HG is speciaal ontwikkeld om meubels van teak te voeden en te beschermen. Regelmatig gebruik van onze teak olie verfraait het meubel niet alleen, ook zorgt het ervoor dat deze in goede conditie blijft. HG heeft niet alleen teakhout olie in het assortiment.
Elke houtsoort verkleurt over de jaren heen. Dit kan door verschillende invloeden komen, bijvoorbeeld door licht of de olie waarmee het is behandeld. Voordat je begint met teakhout lichter maken is het belangrijk om te achterhalen hoe het hout behandeld is.
* Het te behandelen oppervlak kun je goed beschermen / impregneren door aan de gekookte lijnolie zo'n 20 % tot 30 % terpentine toe te voegen. De terpentine zorgt ervoor dat het lijnolie diep intrekt. Hoe meer terpentine, hoe dieper de indringing. De terpentine verdampt, waarna het lijnolie achterblijft.
Droogtijd Circa 4 tot 8 uur afhankelijk van ondergrond, temperatuur, luchtvochtigheid en laagdikte.
Teak hout olie. Teakolie wordt voornamelijk toegepast op tuinmeubels die hun mooie donkere kleur moeten behouden. Het is niet dekkend, waardoor de mooie houtstructuur zichtbaar blijft. Remmers tuinhoutolie kan geleverd worden voor douglas, teak en hardhout.
Indien u de originele kleur van het teakhout wenst te behouden, adviseren wij groene zeep. De meubelolie heeft als voordeel dat deze geen vetvlekken op uw tafel doorlaat, is sterker dan woodfix of teakfix.
Het teakhout droogt buiten minder snel uit dan andere houtsoorten. Daardoor kan teak prima het hele jaar door buiten blijven staan. Het is bestand tegen zowel regen, zon, weer als wind! Toch is het verstandig, voor een lange levensduur, om teakhout te behandelen.
Teak is een massieve houtsoort met een dichte nerf en een hoog oliegehalte. Teak is hierdoor perfect bestand tegen vocht en temperatuurwisselingen. Ook kan teak wel tegen een stootje, perfect voor de drukke badkamer.
Teakhout is weerbestendig omdat het een speciale, vettige houtsoort is. Het materiaal is van nature al enigszins waterafstotend. Dit komt omdat er bijzonder veel olie, hars en kalk tussen de nerven zit. Ook zorgt dit ervoor dat het hout veel minder snel uitdroogt dan andere houtsoorten.
Teakhout schuren is alleen mogelijk als het gaat om massief hout. Fineer schuren is niet mogelijk maar bij teak komt fineer weinig voor. Is het meubelstuk onbehandeld? Dan kunt u dit lichtjes met de hand opschuren met een stukje schuurpapier (korrel 120 of lager).
Kun je teakhout beitsen? Het is absoluut mogelijk om teakhout te beitsen. Deze mooie houtsoort is van nature bijzonder duurzaam, maar dat betekent niet dat het geen bescherming kan gebruiken. Het beitsen van teakhout is een goede manier om dit hardhout te onderhouden.
Wat is de oorzaak van scheuren in teak meubels? Teak is tropische houtsoort. Deze soort hardhout is een echt natuurproduct en is daardoor erg gevoelig voor wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid zorgen ervoor dat het hout kan uitzetten en krimpen.
Het behandelen van hardhout met olie is een goede manier om het hout sterker te maken. Hardhout olie kan zowel binnen als buiten worden toegepast BÄSTA teak olie is daarvoor de beste hardhout olie op de markt. Deze unieke gezuiverde hardhout olie bestaat uit 100% zuivere onverzadigde vetzuren van lijnzaadolie.
De teakolie kunt u met een doek maar ook met een kwast spaarzaam aanbrengen. Met een kwast aanbrengen werkt wat eenvoudiger en sneller. De teakolie kunt u gewoon in een lege jampot overgieten zodat u de kwast kunt indopen in de olie. Na gebruik de deksel erop schroeven en u kunt de teakolie hierin probleemloos bewaren.
De volledige naam van lijnolie is lijnzaadolie. Lijnzaadolie komt uit de vlasplant, deze bloem bevat ongeveer 40% olie. De vlasplant groeit in Europa, Canada en Rusland. Rauwe lijnolie krijg je door deze bloem te persen.
Dus gaat het onbehandeld al 10-15 jaar mee. Dubbel zo lang als vuren en grenen.
Terpentijnolie is het natuurlijke en correcte oplosmiddel voor het verdunnen en oplossen van natuurlijke soorten olie en was. Het wordt Terpentijnolie genoemd om zo het onderscheid duidelijker te maken met Terpentine.
Teakhout is van nature een vettige houtsoort. Het hout is hierdoor lastig om te verven of lakken. Verven en lakken hechten zich vaak minder goed waardoor het na verloop van tijd loslaat, wat er natuurlijk erg lelijk uitziet. Ouder teakhout is gemakkelijker om te lakken of verven.
De voordelen van teak.
Kwalitatief teak is uitstekend bestand tegen weersinvloeden zoals regen, wind, vorst en sneeuw, zelfs zonder onderhoud. Doordat het een natuurlijk hoog oliegehalte bevat, neemt het vrijwel geen vocht op en zal het nagenoeg niet rotten.
Duurzaamheid: het houtsoort is zeer duurzaam (duurzaamheidsklasse 1). De duurzaamheid hangt wel weer sterk af waar teakhout groeit. Als het buiten het natuurlijk groeigebied groeit, Zuid- en Zuid Oost-Azië, dan varieert de duurzaamheidsklasse tussen 1 en 3.