Over het algemeen lijkt het innemen van 5 tot 15 gram collageenpeptiden een effectieve en veilige hoeveelheid per dag. Als je collageenpoeder gebruikt, wordt het meestal aanbevolen om elke dag 1 tot 2 schepjes (of eetlepels) in te nemen, dit staat gelijk aan 12 tot 15 gram collageen.
Te veel van het goede: kun je te veel collageen gebruiken? Het is erg onwaarschijnlijk dat een grote hoeveelheid collageen schadelijk zou zijn. Als je meer collageen inneemt dan de aanbevolen hoeveelheid neemt de absorptiesnelheid van je lichaam aanzienlijk af en wordt het moeilijk om het collageen te verwerken.
Het korte antwoord is: ja, collageen poeder werkt. Er zijn veel studies gedaan, waarbij positieve effecten op bijvoorbeeld de huid en gewrichten aangetoond zijn na inname van collageen supplementen.
Wanneer je 365 dagen per jaar collageen inneemt zou dit ervoor kunnen zorgen dat je lichaam zelf minder aanmaakt, omdat deze ervan uit gaat dat het toch wel via externe bronnen binnenkomt. Dus, kort samengevat neem je 25 dagen per maand collageen in op een tijdstip dat het beste werkt voor jou.
Zodra jouw lichaam gewend is aan ons collageen poeder, raden we je de volgende inname cyclus aan: 25 dagen aaneengesloten 1 portie collageen poeder, waarna je vervolgens 5 ons collageen poeder juist niet inneemt. Herhaal deze cyclus daarna weer. Dus 25 dagen wel, 5 dagen niet, en ga zo door.
Op welk tijdstip collageen innemen? Collageen kan de hele dag door, op elk tijdstip, gebruikt worden. Er bestaat een mythe over dat collageen afgebroken zou worden door maagzuur en dat je het daarom op een lege maag zou moeten gebruiken.
Als je één van de volgende klachten hebt of verschillende symptomen samen, heb je mogelijk een tekort aan collageen. Verslapte of doffe huid, last van maagzuur of een opgeblazen gevoel, gevoelige darmen ( obstipatie of diarree),pijnlijke gewrichten, broze nagels of futloos haar.
Collageen is een stof dat al in je lichaam zit en van belang is voor stevigheid en elasticiteit van o.a. je huid, haar en nagels. Waarom collageen supplement geen onzin is, dat zit zo: hoe minder collageen er in je lichaam aanwezig is, hoe meer rimpels er zullen ontstaan.
Naarmate we ouder worden, produceert het lichaam minder collageen, wat leidt tot een droge huid en de vorming van rimpels. Verschillende studies hebben aangetoond dat collageenpeptiden kunnen helpen de huidveroudering te vertragen door rimpels en droogheid te verminderen.
Collageen bevat aminozuren die heel goed zijn voor je darmwand en het herstel en opbouw van je darmwand stimuleren. Collageen bevat bovendien ontstekingsremmende aminozuren die helpen de darmwand te kalmeren.
Ook onze huid bestaat voor maar liefst 80% uit collageen. Het eiwit zorgt ervoor dat onze huid elastisch blijft. Hoe ouder we worden, hoe minder collageen ons lichaam produceert - het is dan ook dé reden dat we rimpels krijgen en onze gewrichten en spieren stijver worden.
Suikers zorgen voor collageen afname
Dit proces noemen we glycatie: de suikers zetten zich vast op het collageen in de huid, waardoor dit verhardt en beschadigt. Hoe meer het collageen beschadigd raakt en wordt afgebroken, hoe meer het bindweefsel in stevigheid en flexibiliteit afneemt.
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat collageen helpt tegen rimpels. Collageen zorgt in de huid voor elasticiteit en zorgt dus dat je minder rimpels hebt. Onder invloed van leeftijd en andere factoren die huidveroudering veroorzaken, vermindert het collageen in je huid, waardoor er rimpels verschijnen.
“Recente onderzoeken tonen aan dat collageen sikken voornamelijk erg goed is voor je gewrichten. [...] 4 van de 4 patiënten met artritis die dagelijks 40 milligram collageen slikken, zagen hun pijn dalen met gemiddeld 26 procent”.
Groente en rood fruit
Rode vruchten bevatten veel lycopeen. Dit middel zorgt voor een verbeterde productie van collageen. Producten waaraan je hierbij kunt denken, zijn sinaasappels, citroenen, kiwi's, mango, grapefruit en ananas. Groentes zijn ook bevorderlijk voor de productie van collageen.
Collageen komt nog nauwelijks voor in ons westerse dieet. Het eiwit zit namelijk vooral in de vinnen, schubben, huid, botten, het kraakbeen en de huid van dieren zoals runderen, varkens en vissen.
Collageen is een eiwit die de spieraanmaak stimuleert. Als je meer spieren hebt, zullen er meer calorieën verbrand worden en daarmee je vetmassa verlaagd worden. Hierdoor krijgt je lichaam weer mooie contouren en een slanke vorm. Het is dan ook een belangrijke functie van collageen om spier aanmaak te stimuleren.
Tijdens het vernieuwingsproces van de huid wordt op jonge leeftijd voldoende collageen gemaakt om de huid jong, stevig en soepel te houden. Na het 25e levensjaar neemt de productie van collageen gestaag af.
Cortisol zorgt weer voor huidveroudering en rimpels. Daarnaast breekt nicotine vitamine C af, de bouwstof van collageen. Een tekort aan vitamine C kan ook weer leiden tot een collageen tekort.
Er is geen regel hoe lang je collageen gebruiken mag, maar wij adviseren maximaal 25 dagen per maand en dan 5 dagen pauzeren met collageen. Ook is het belangrijk dat je collageen zeer consequent blijft gebruiken, dus niet dat je het de ene week wel collageen gebruikt, en de andere week niet.
Je kunt als 18-plusser al beginnen met het innemen van collageen. Je huid zal van binnenuit worden gevoed, waardoor er een mooie en gezonde "glow" ontstaat. Ook zorgt het voor voller haar en mooiere nagels.