De ergste dagen van het stoppen met roken liggen in de eerste weken nadat je bent gestopt.
Meteen stoppen
Volgens onderzoek is stoppen met roken (SMR) blijkt het meest effectief wanneer je meteen stopt. Bij meteen stoppen krijg je waarschijnlijk last van onthoudingsverschijnselen zoals: prikkelbaarheid, rusteloosheid, concentratieproblemen en slapeloosheid.
Je kunt last krijgen van ontwenningsverschijnselen als je stopt met roken. Bijvoorbeeld een onrustig gevoel en hoofdpijn. De ontwenningsverschijnselen zijn de eerste dagen het sterkst. Na 2 weken is het al veel minder.
Ontwenningsverschijnselen zijn een goed teken: het lichaam herstelt zich. De nicotine en andere stoffen verdwijnen snel uit je lichaam. Na twee à drie dagen is alle nicotine al uit je lichaam.Na maximaal een week is je lichaam niet meer verslaafd.
De lichamelijke ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken, worden na 4 tot 5 dagen al minder. Na een dag of 10 heb je lichamelijk eigenlijk al niet veel last meer. Maar de geestelijke ontwenning duurt veel langer, soms jaren. Van de tips voor de eerste dagen kun je ook daarna nog plezier hebben.
Door te stoppen met roken, zal de bloedvoorziening weer verbeteren, waardoor de huid er gezonder uit gaat zien. Naast de verslechterde bloedvoorziening, wordt door roken ook collageen en elastine afgebroken. Dit veroorzaakt rimpels.
Als u stopt met roken stopt de toevoer van nicotine naar de hersenen en mist u dus uw dopamine. Dit leidt al snel tot allerlei ontwenningsverschijnselen zoals chagrijnigheid, rusteloosheid en een onprettig gevoel.
Na één maand zul je echt merken dat je lichaam al goed onderweg is om te herstellen. Je conditie verbetert en een rokershoestje zal verdwijnen.
Een week nadat je gestopt bent, merk je vaak al dat je je fitter voelt.Het lichaam is al een paar dagen vrij van nicotine.De longen zijn begonnen met zichzelf schoonmaken.Dat kan ervoor zorgen dat je moet hoesten.
Door evenwichtig en gezond te eten kan je voorkomen dat je bijkomt. Eet veel fruit, groenten en volkorenproducten en vermijd zoetigheid en vette voeding. Doe daarnaast ook aan sport. Veel bewegen helpt niet enkel actief tegen bijkomen, maar daardoor wordt stoppen met roken ook een stuk makkelijker.
Een slechte nachtrust maakt het stoppen met roken extra moeilijk. Maar er is hoop! De problemen gaan in de meeste gevallen na enkele weken voorbij. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat het ontwenningsverschijnselen zijn.
Volgens medisch specialisten is er géén veilige ondergrens als het gaat om roken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfs één of twee sigaretten per dag schadelijk zijn.
Je huisarts kan je advies geven over stoppen met roken. Daarnaast kan je huisarts je hulpmiddelen voorschrijven zoals nicotinevervangers of medicijnen op recept. Ook kan je vanuit je huisartsenpraktijk vaak begeleiding krijgen bij het stoppen met roken van je huisarts of de praktijkondersteuner (POH).
Wij noemen dat ontwenningsverschijnselen. Je krijgt dan bijvoorbeeld een onrustig gevoel en hoofdpijn. De eerste dagen zijn deze verschijnselen het sterkst.Na 2 weken is het al veel minder.
Rookstop verbetert de geestelijke gezondheid
Uit het geheel van deze 26 studies blijkt dcat mensen die waren gestopt met roken minder tekens vertoonden van depressie, angst en stress.
Meestal zijn de derde en vierde dag na het stoppen met roken het ergste. Dat wil zeggen dat men dan het meeste last heeft van ontwenningsverschijnselen. Na een paar weken hebben de meeste mensen geen last meer van ontwenningsverschijnselen. Maar ook dan kunnen er moeilijke dagen tussen zitten.
Drink veel water
Uw nieren hebben water nodig om nicotine en andere afvalproducten uit te scheiden. Als u zin hebt in een sigaret, kan water drinken u over het moment heen helpen. Water zorgt voor een andere smaak in uw mond. De behoefte aan een sigaret kan daardoor minder worden.
Rokershuid aanpakken
Dankzij de toename van zuurstof, vitaminen en mineralen kan de huid herstellen. Om het herstelproces van de huid te bevorderen, is het van belang om voldoende vitaminen binnen te krijgen uit voeding en eventueel supplementen.
Verslavende stoffen
Theobromide zorgt ervoor dat de bronchiën wijder worden waardoor de rook dieper in de longen kan komen. Ook de verbranding van suikers in een sigaret maken nicotine extra verslavend. Al deze verslavende stoffen maken het lastiger om te stoppen met roken.
Vuil en schadelijke stoffen komen hierdoor diep in de longen terecht en worden niet meer naar buiten gewerkt. De teerneerslag verdwijnt meestal weer wanneer je stopt met roken na ongeveer 3 maanden.
Ook gezonde tussendoortjes als rijstwafels, liga evergreen, en drinkbouillons zijn een must om in huis te hebben. Ze zijn mager waardoor je niet snel aan zult komen. Als je heel veel trek hebt in een sigaret ga dan niet eten maar kies iets anders als afleiding.
Gematigd roken is slechter voor je gezondheid dan suikers
Gematigd roken is ook veel slechter voor je gezondheid vergeleken met (veel) suikers eten, zo'n 30%.
Na 24 uurDe koolmonoxide verdwijnt uit je lichaam
In je bloed vervangt het zuurstof, waardoor je bloed minder zuurstof bevat. Na 24 uur is alle koolmonoxide uit je lichaam en is de hoeveelheid zuurstof in je bloed weer normaal, waardoor je lichaam kan beginnen met herstellen.