Net als bij het maaien moet je bij het verticuteren de stengels elke keer vanuit een andere kant benaderen en ook af en toe diagonaal werken. Strooi na het verticuteren kalk en mest uit en zaai kale plekken opnieuw in (indien nodig). Na het verticuteren dien je het gazon te besproeien.
Niet meer verticuteren is natuurlijk geen oplossing. Integendeel: het gazon verticuteren is nodig om de mos- en viltlaag uit je grasmat te kammen. Wat je wel kunt doen, is de kale plekken in het gazon herstellen door bijzaaien. Meestal ontkiemt het nieuwe gras al binnen veertien dagen.
Direct na het verticuteren bemest je best met een meststof die veel stikstof bevat zoals Spring Boost Gazon meststof. Stikstof stimuleert blad ontwikkeling en dit verbeterd en verkort het herstel. Na de bemesting kan het graszaad gezaaid worden. Quick Repair graszaad is hier een ideaal graszaad voor.
Zorg er voor dat het gazon na het verticuteren niet uitdroogt. Beregen het gazon daarom direct na het bemesten & doorzaaien grondig. Beregen vervolgens dagelijks 1 a 2 keer per dag voor twee weken lang. In de weken na het verticuteren hoeft beregenen uiteraard niet wanneer er regen is voorspelt.
Een gazon kan ongeveer 4-6 weken zonder water overleven, maar het is belangrijk om het regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Door diep en minder vaak water te geven, mulch te gebruiken, het gras hoger te maaien en voetverkeer te vermijden, kun je je gazon gezond houden, zelfs in droge periodes.
Als je te kort achter elkaar verticuteert of te grondig te werk gaat, kun je het bestaande gras ernstig beschadigen. En maak je te veel ruimte tussen de graskiemen, dan bestaat de kans dat onkruid het overneemt van je gras. Houd het dus bij één tot twee keer per jaar.
Zorg er voor dat het gazon na het verticuteren niet uitdroogt. Beregen het gazon daarom direct na het bemesten & doorzaaien grondig. Beregen vervolgens dagelijks 1 a 2 keer per dag voor twee weken lang. In de weken na het verticuteren hoeft beregenen uiteraard niet wanneer er regen is voorspelt.
Na het verticuteren moet je wel je gazon bemesten. Zo bevorder je een vlot herstel en groeit je gazon na enkele weken weer netjes dicht. Gazon doorzaaien na verticuteren: zijn er kale plekken in het gazon ontstaan na het verticuteren? Dan zaai je die best direct in met herstelgraszaad.
Direct na het verticuteren bemest je best met een meststof die veel stikstof bevat zoals Spring Boost Gazon meststof. Stikstof stimuleert blad ontwikkeling en dit verbeterd en verkort het herstel. Na de bemesting kan het graszaad gezaaid worden. Quick Repair graszaad is hier een ideaal graszaad voor.
Hoe gazon herstellen na verticuteren? Zaai na het verwijderen van de mos- en viltlaag DCM Graszaad Herstel in, en dek af met DCM bodemverbeteraar Vivimus® Gazon. De grasmat zal na enkele weken weer stevig en dicht zijn.
Afhankelijk van het weer verticuteer je het best tussen maart en september. In die periode doe je dat idealiter tweemaal. De bodem moet al (of nog) opgewarmd zijn, het best tot boven tien graden Celsius. Tijdens hitteperiodes stel je het verticuteren beter uit om de grasplantjes te beschermen tegen uitdroging.
Kalk en mest zijn beiden erg belangrijk en vormen de basis voor je gazononderhoud. Strooi kalk ruim voordat je het gazon gaat bemesten, 3 tot 4 weken van tevoren is voldoende. Je gazon heeft tijd nodig om de voedingsstoffen van het kalk op te nemen. Pas dan kan je gazon de mest goed opnemen.
Strooi kalk voor de juiste zuurtegraad
Je bodem verzuurt na een tijdje vanzelf. Dat natuurlijke proces ga je tegen door elk jaar kalk te strooien. Kreeg je bodem jarenlang geen kalk, dan moet je de pH op peil brengen met meerdere kalkbeurten. Maar let op: strooi je ieder jaar te veel kalk, dan wordt de pH te hoog.
Wanneer kalk op het gazon? Op elk gazon moet je minimaal 1 keer per jaar kalk strooien om mosgroei te voorkomen. Dit kan het beste in de wintermaanden, zelfs als het sneeuwt. Want de kalk zorgt er namelijk voor dat de sneeuw gaat smelten en gesmolten sneeuw wordt makkelijk door de bodem opgenomen.
Verticuteren kan alleen als het gazon volop groeit en dus op zijn sterkst is. Doe dit alleen in het voorjaar (maart t/m mei) en in het najaar (eind augustus t/m oktober). In de zomer is het te heet en droog.
Met verticuteren verwijder je de viltlaag, waardoor de plant weer toegang heeft tot deze essentiële elementen. Ook mos heeft een verstikkend effect op gras. Wanneer er veel mos aanwezig is dan kan het gras zich niet in de horizontale richting ontwikkelen waardoor een mooi dicht gazon niet mogelijk is.
In het voorjaar gebruik je het liefst kalk die sneller werkt en oplost. De ideale maand om kalk te strooien is oktober of november. Sommige soorten kalk doen er langer over om op te lossen.
Bemesten na het verticuteren
Nadat je het gras hebt geverticuteerd, kun je vervolgens het beste gazonkalk strooien. Zoals we eerder al aangeven, groeit mos en onkruid snel op te zure bodems.
Bereid de grond voor; verwijder onkruid, stenen en oude grasresten. Meet de grootte van je gazon en bereken hoeveel graszaad je nodig hebt. Betreed het gazon de eerste weken na het zaaien zo min mogelijk. Wacht 3 weken voordat je het gazon maait.
Verwijder onkruid, mos en de viltlaag in uw gazon door te verticuteren. U verjongt er meteen het gras mee wat de groei van nieuwe grassprieten stimuleert.
Als je gazon veel vilt en mos produceert zal je jaarlijks moeten verticuteren, zo houdt je het bij en wordt het niet een te grote klus. Bovendien heeft het mos en de viltlaag geen verstikkende werking op het gazon. Als de vilt laag minder dan 1 cm is kan je om het jaar verticuteren.
Zowel in het voorjaar als in de herfst kunnen er hitteperiodes zijn. Verticuteer dan zeker niet. Verticuteer het gazon ook niet als de bodem nat is of bij regenweer. Het is moeilijker om de mulch eruit te kammen en de bodem wordt niet optimaal gereinigd.
Gazon herstel na droogte
Is een gazon goed beregend en nog groen of in redelijke conditie dan is regulier bemesten met GrasZó voldoende. Bij verdroogde gazons of gazons met grote schadeplekken is de aanpak anders. Hier kan verticuteren, doorzaaien en bemesten uitkomst bieden.