In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 2.700 mensen nierkanker. De meeste patiënten zijn tussen de 55 en 80 jaar. Nierkanker komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen.
Nierkanker kan op alle leeftijden voorkomen, maar komt vooral voor bij mensen tussen de 65 en 75 jaar. Er zijn verschillende vormen van nierkanker. De meest voorkomende tumor van de nier bij volwassenen is het niercelcarcinoom, ook wel bekend als Grawitztumor.
Jaarlijks krijgen in Nederland zo'n 2500 mensen nierkanker en overlijden er ongeveer 900 mensen aan deze ziekte. Nierkanker ontstaat vooral tussen 65 en 75 jaar, mannen krijgen de diagnose bijna 2 keer vaker: het staat op nummer 9 in de ranglijst van de 10 meest voorkomende vormen van kanker bij mannen.
Roken vergroot de kans op nierkanker. Sommige mensen krijgen de ziekte door een erfelijke aanleg. Ook overgewicht en hoge bloeddruk kunnen een rol spelen.
Hoe vaak komt het voor? Elk jaar krijgen ongeveer 2.600 mensen in Nederland te horen dat ze nierkanker hebben. Ongeveer 90% van hen heeft niercelkanker. De ziekte komt vooral voor bij mensen tussen de 60 en 80 jaar, en veel vaker bij mannen dan bij vrouwen.
Nierkanker kan soms erfelijk zijn: dit is maar bij een klein gedeelte van de patiënten het geval. Er zijn verschillende erfelijke aanlegfactoren (genen) die betrokken kunnen zijn bij het ontstaan van (onder andere) nierkanker.
Dat betekent dat de tumorcellen voor een groot deel lijken op gezonde cellen van het orgaan waarin ze zijn ontstaan. De kankercellen groeien meestal langzaam.
Veelvoorkomende symptomen van rugpijn nieren zijn: Pijn in de onderrug tussen de onderste ribben en billen. Pijnklachten aan de linker/rechter zijkanten van de onderrug. Ongemak of pijn in de zijkant van de buik of in de flank, direct boven de heup.
Na een open nefrectomie duurt het ongeveer 5 dagen voordat u voldoende hersteld bent om weer naar huis te gaan. Na een kijkoperatie mag u meestal na 3 dagen weer naar huis. U moet het de eerste 6 weken na de operatie rustig aan doen. Neem voldoende rust en luister naar uw lichaam.
Van een griep herstel je vaak vanzelf. Ook een wondje geneest meestal. Maar je nieren kunnen zichzelf niet herstellen.
Met één gezonde nier is prima te leven. De overgebleven nier neemt het werk van de weggehaalde nier voor een deel over. De totale nierfunctie is uiteindelijk vaak ongeveer 70% van wat het was toen u nog twee nieren had. Dat is ruim voldoende en geeft geen klachten.
Als de nieren het bloed niet meer goed kunnen zuiveren, stapelen afvalstoffen zich op in het lichaam. U kunt dan last krijgen van bijvoorbeeld misselijkheid, jeuk en een algeheel ziek gevoel. Uit onderzoek blijkt dat meestal het creatininegehalte in het bloed te hoog is en dat er minder creatine in de urine zit.
De nieren zijn belangrijke organen. Ze kunnen meten of het lichaam voldoende, te veel, of te weinig vocht heeft. Is er te veel vocht in het lichaam, dan maken ze veel urine en als er een tekort is, dan maken ze maar weinig urine aan. Veel drinken betekent dus ook veel plassen.
Zo heeft cafeïne een positief effect op je nieren, waardoor dagelijkse koffieconsumptie volgens nieuwe onderzoek gekoppeld kan worden aan een lager risico op een chronische nierziekte. Het consumeren van een beetje cafeïne kan het risico op overlijden voor nierziektepatiënten zelfs verlagen.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van te veel dierlijke eiwitten, zoals zuivel, vlees en kaas, nierstenen kan veroorzaken en klachten kan verergeren bij mensen waarbij de nieren al minder goed functioneren.
Als je alcohol drinkt gaan je nieren harder werken. Je moet vaker en meer plassen en verliest dus meer vocht dan normaal. Zo loop je meer kans op uitdroging. Als je veel alcohol drinkt en je lever raakt overbelast, dan kan je lever de giftige stoffen die in alcohol zitten niet goed afbreken.
Gezonde voeding voor de nieren zijn vooral rode paprika, groene kool, bloemkool, knoflook of knoflookpoeder, ui, appels, cranberry, bosbessen, frambozen, aardbeien, kersen, (vette) vis, rode druiven en olijfolie. Nieren liggen aan de rugzijde van je lichaam, boven de taillelijn.
Alcohol stimuleert de uitscheiding van urine, waardoor deze minder geconcentreerd is. Overmatige alcoholconsumptie daarentegen, stimuleert de calcium uitscheiding, wat het risico op nierstenen juist verhoogt. Het specifiek gunstige effect van bier zou verklaard kunnen worden door de hop.
Na 5 jaar functioneert nog 69% van de postmortale donornieren. Voor donornieren van een levende donor is dat gemiddeld 85%. De resterende levensverwachting van een 20-jarige patiënt met nierfalen die preëmptief een niertransplantatie heeft gehad, is vergelijkbaar met die van een gezonde 40-jarige (nog ruim 40 jaar).
Zonder goed werkende nieren kunnen we niet. Althans niet heel lang. Een mogelijke behandeling is dialyse met een kunstnier of via het buikvlies, maar dat kan maar een beperkte tijd. De beste oplossing is een niertransplantatie.
Van paracetamol (het werkzame bestanddeel in pijnstillers zoals bijv. Dafalgan) is nooit bewezen dat het schadelijk zou zijn voor de nieren.
Bij chronische nierschade kan een tekort aan actief vitamine D ontstaan. De arts schrijft dan actief vitamine D voor. Ook na een niertransplantatie is vaak vitamine D nodig.
Verwijdering van de hele nier (radicale nefrectomie)
De uroloog verwijdert de gehele nier, samen met het vetweefsel dat er omheen zit. Soms worden ook de bijnier en omringende lymfeklieren verwijderd. Dit is een matig zware operatie.