Wat is het verschil tussen kakifruit, Persimon en Sharon? De oorspronkelijke naam van de kaki is Persimmons en de vrucht is origineel afkomstig uit China en Birma. Sharon fruit is een kakisoort die geen pitten heeft en geen Looizuur (tannine) bevat.
En kent men ook als Sharonfruit. Deze kan je ook eten als hij nog niet rijp is en smaakt fris en crunchy als een appel. Sharon is een merknaam en kaki is dus de vruchtensoort waartoe hij behoort. “Kaki” is vergelijkbaar met de verzamelnaam “appel” of “peer” waar ook weer meerdere rassen onder vallen.
Kaki's kun je met schil eten. De schil bevat relatief meer vezels dan het vruchtvlees. Eén kaki kan je rekenen als één stuk fruit. Het advies is om minimaal 2 stuks fruit (200 gram) per dag te eten.
'Kaki's zijn een goede bron van vitamine C en vitamine A, twee antioxidanten die het risico op veel ziekten helpen verminderen', zegt Ehsani.
Het bevordert je stoelgang. Als je regelmatig de Kaki vrucht eet, kan dit helpen om. constipatie te voorkomen en je stoelgang regelmatig te. houden.
Kaki's bevatten weinig calorieën en veel vezels, waardoor ze gewichtsverlies kunnen bevorderen. Voorts bevat één kaki meer dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid vitamine A, een vetoplosbare vitamine die essentieel is voor de immuunfunctie, het gezichtsvermogen en de ontwikkeling van de foetus.
Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.
Wanneer je de kaki wat langer wil bewaren kun je ze het best in de koelkast leggen. Wacht tot de kakifruit mooi oranje gekleurd is, dan is hij rijp. Je kan de kaki goed gebruiken als toevoeging van salades of maak er een fantastische chutney van. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon uit de hand eten.
Wanneer de kaki rijp is, is de schil in te drukken en glazig.De bladeren krijgen een zwarte kleur en de vrucht zelf is vrij zacht van textuur. De varianten, Sharon en Bouquet Persimon, zijn iets steviger van vruchtvlees maar ook bij deze vruchten wordt aangeraden te wachten tot ze voldoende rijp zijn.
Dit zijn de fruitsoorten met de meeste en minste suiker
Top 5 soorten fruit met meeste suiker per portie: Gedroogde cranberries (schaaltje van 100 gram): 64,6 gram suiker - 335 kcal. Gedroogde vijgen (5 stuks / 100 gram): 48 gram suiker - 260 kcal. Kaki (één stuk / 150 g): 27,9 gram suiker - 116 kcal.
Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten. Dankzij de anti-oxidanten kunnen appels het risico verlagen op type 2 diabetes, kanker en alzheimer.
Je kunt kaki's die nog niet rijp zijn het beste bewaren op een fruitschaal. Door er een appel of een banaan bij te leggen rijpen kaki's sneller. Een rijpe kaki kun je het beste in de koelkast bewaren, zodat hij niet verder rijpt. Eet de kaki op kamertemperatuur.
Algemeen geldt, zowel voor de Fuyu als de Hachiya, dat je ze rauw kan opeten en mét schil op voorwaarde dat je ze vooraf goed afspoelt. Wil je ze liever zonder de schil dan kan je hiervoor best de dunschiller gebruiken. Kaki's met bruine vlekjes zijn geen teken van verderf en zijn nog perfect eetbaar.
Kaki kan je zeker helpen bij je afvalavontuur. Het bevat weinig calorieën, wat een gezonde zoete snack maakt. Wel bevat een kaki vrij veel koolhydraten, waarvan voornamelijk snelle suikers [1]. Dus, eet kaki met mate en wissel af met fruit met minder suikers, zoals blauwe bessen.
Kaki kun je ook makkelijk invriezen in een ijsblokjesvorm. Zo heb je de volgende keer ook een snel hapje achter de hand, alleen even opwarmen en klaar!
Dan kaki fruit eten: hoe ga je te werk? Goed om te weten is dat je kaki's niet hoeft te schillen. De schil is eetbaar, dus je kunt 'm lekker uit het vuistje eten. Ben je daar geen fan van, dan schil je 'm met een scherp aardappelschilmesje óf snijd je 'm doormidden en lepel je de vrucht uit, net als een kiwi.
Sharonfruit (kaki) bereiden & bewaren
Je kunt rijp sharonfruit tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Onrijpe vruchten rijpen goed na bij kamertemperatuur.
De nieuwe variant kaki, de Rojo Brillante uit Spanje die Special Fruit voert, is veel sneller rijp en blijft ook dan stevig (waardoor hij een langere houdbaarheid heeft). Hij is bovendien pitloos en smaakt heerlijk zoet. Rijpe vruchten zijn mits gekoeld bij max 5 graden nog ca.2 weken houdbaar.
Tannine zorgt voor een bittere smaak en je kunt er allergisch op reageren. Deze variant is iets eerder rijp en kun je met schil eten. De Kaki wordt (helaas) niet gekweekt in Nederland en is verkrijgbaar van november tot maart.
Er zitten 96 kilocalorieën in 1 stuk (125 gram) kaki. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kaki'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Kaki smaakt lekker zoet en zacht
Wat maakt de kaki zo rijk aan voedingswaarde en dus een voltreffer op het werk? Een hoog gehalte aan vitamine C en provitamine A.
Het eten van een kaki fruit
Het beste eet je een kaki fruit als deze rijp tot overrijp is. Een kaki fruit smaakt honingachtig, romig en is lekker zoet. In tegenstelling tot veel andere vruchten is de schil van een kaki fruit ook prima eetbaar.
Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel.
Laxerende voedingsmiddelen: een glas water en een kiwi op nuchtere maag, peperkoek, volkoren speculaas, gedroogd fruit, vers fruitsap. Neem voldoende beweging, dit stimuleert de darmen.