Aan elke bloeistengel laat je maar 1 of 2 bloemetjes uitgroeien tot aardbeien. De plant kan dan groot en stevig worden voor het volgende jaar. Ook knip je consequent alle uitlopers weg: zodra je ze ziet en vóórdat er een plantje aankomt.
Wil je de uitlopers toch direct afknippen? Knip ze dan in juni af, zet ze op water of in potjes aarde tot ze wortels hebben gevormd, waarna je ze ook in augustus uitplant. Bemest de planten net na het aanplanten en in het voorjaar met een meststof voor aardbeien.
Zorg voor voldoende water en zonlicht. Aardbeien bestaan voor 90% uit water en hebben dus tijdens hun groeiproces veel vocht nodig. Zorg ervoor dat de aarde niet te droog wordt, anders zullen de planten en vruchten niet goed groeien.
Aardbeienplant snoeien
Na de oogst, rond midden juli, kun je de aardbeienplant gaan snoeien. Snoei de uitlopers en oud/ lelijk blad weg. Wanneer je bruine bladeren in de herfst ziet aan de plant, haal deze er niet af. De bladeren bieden bescherming voor de winter.
Bij het snoeien van gekweekte aardbeien moet na de oogst de bladkroon rond het midden van de plant worden afgesneden. Het hart en de jonge scheuten mogen niet beschadigd worden. Op kleine schaal zijn een tuinschaar of een scherp mes geschikte snoeigereedschappen.
dek de planten die in de grond staan af met een stukje acryldoek of plastic folie. zet de bakken of potten op een plek waar het vorstvrij is of waar het minder hard vriest.
Vermeerderen van aardbeien
Aardbeiplanten maken veel uitlopers waaraan nieuwe jonge planten groeien. Je kunt zelf aardbeistekken nemen door per plant maximaal 2 of 3 uitlopers te laten groeien. Houd per uitloper 1 stek aan en knip de uitloper vervolgens af zodat die ene stek per uitloper groot en sterk wordt.
Waarom zie je vaak stro of worteldoek onder aardbeien liggen? Dat is om rot tegen te gaan. Aardbeienplanten groeien laag bij de grond en de aardbeien hangen dus nogal snel op de grond. Doordat je stro of worteldoek rondom je planten hebt, raken de aardbeien niet direct de grond.
Oftewel; een aardbeienplant kan wel jarenlang mee gaan maar als je haar in de moestuin zo intensief wilt gebruiken als een moestuinder doet; dan is de plant na 3 tot 4 jaar 'op'.
Theoretisch kunnen ze generatief vermeerderd worden door ze te zaaien, maar in de praktijk zouden de eigenschappen (smaak, zoetheid, vruchtgrootte etc.) verdwijnen. Om deze reden worden aardbeien bijna uitsluitend vegetatief door stekjes vermeerderd. In de late zomer ontstaan rankende twijgen aan de aardbeien.
Herplant ze, zorg dat alleen de wortels onder de grond zijn en geef ze voldoende water. Plant ze op een afstand van 30 cm in de rij en 60 cm tussen de rijen. Laat de aardbeien meedraaien in de vruchtwisseling. Zorg ervoor dat ze niet vaker dan een keer in de vier jaar op dezelfde plek komen.
vorm van ongeslachtelijke voortplanting waarbij bovengrondse stengels worden gevormd. Aan deze stengels groeien nieuwe planten.
Uitlopers zijn babyplantjes van de moederplant. Ze groeien vaak uit de hoofdscheut en kunnen hun eigen wortels ontwikkelen. Een plant vermeerderen via uitlopers is eenvoudiger maar is niet bij elke plant mogelijk.
Een aardbeiplant heeft gemiddeld drie trossen aardbeien die na elkaar bloeien. De eerste aardbeien van een tros zijn groot en verder in het seizoen worden ze steeds kleiner.
Om je aardbeien te beschermen tegen flinke regenbuien kun je rond de planten een bed van stro aanbrengen. Zo voorkom je dat de aardbeien op de natte bodem liggen en dat er zand opspat.
Het is belangrijk om je aardbeien minstens één keer per week te oogsten. Als de vruchten overrijp worden en aan de plant blijven hangen, zorgt dit voor bederf en ziekte.
Tijdens de teelt adviseren we om te kiezen voor meststoffen met een lager stikstof gehalte, maar met meer Kalium. Dat zorgt voor stevigere vruchten. Ook is het goed mogelijk om goed verteerde stalmest en compost door de bodem te mengen, zo'n 4 weken voor het planten.
Juli is een prima maand om aardbeien te stekken. Soms gaat dit vanzelf en kan je ze gewoon uitsteken en verplanten, maar wanneer je aardbeien in een bak teelt, of wanneer je meer stekken wilt, dan kan je ze het best even helpen.
Misschien wel de meest doeltreffende manier om die aardbeien wat meer smaak te geven, is met een frisse marinade. Een tip van redactrice Natalie: “Meng 2 eetlepels limoensap, 2 koffielepels oranjebloesemwater, 1 koffielepel suiker en 2 eetlepels gesnipperde munt.
De zuurtegraad van de bodem in je moestuin bed
Aardbeien houden van rijke grond die niet te zuur is, tussen de 5.5 en 6.5. Heb je te zure grond, dan kun je gesteentemeel toevoegen zoals kalk. De zuurtegraad in je moestuin grond kun je meten met een pH-meter.
Aardbeien: bloemkool, broccoli, komkommer, koolsoorten, spruiten. Bieten: aardappels, mais, stokbonen.
Aardbeien kunnen vrij goed tegen kou. Maar als het 's winters langdurig vriest krijgen ze toch een flinke klap en doen ze er lang over om weer bij te komen. Dat merk je aan de opbrengst: die zal dan minder zijn. Om dat te voorkomen kan je ze in de winter afdekken.
Aardbeien planten kan tussen de maanden maart en augustus, de beste is maand is april. Als je ze in de volle grond zet, werk dan eerst compost door de bodem.