De lavendel is één van de makkelijkste planten om te snoeien, want het enige wat je hoeft te doen is takjes met de dode, uitgebloeide bloemetjes weghalen. Dat mag vrij rigoureus: je kunt met een heggenschaar alle dode takjes wegknippen tot een hoogte van ongeveer 15 tot 20 cm. Na de bloei snoei je dus tot ⅓ terug.
Na de bloei: zodra de eerste scheuten verdwijnen, insnoeien 10 tot 15 cm boven de grond.Lavendel zal dan opnieuw bloeien op de nieuw gevormde scheuten. Een oudere, verhoute lavendel snoei je best 20 - 25 cm boven de grond in. Dit doe je best met een snoeischaar of haagschaar.
Na de bloei (uiterlijk september) kunt u lavendel voor de tweede keer snoeien. U knipt dan de uitgebloeide aren af tot in het groen, het is vooral cosmetische snoei, het gaat om het weer in model knippen. Bovendien blijft het struikje zo mooi compact.
Wij adviseren om de lavendel tweemaal per jaar te snoeien. De eerste keer na de bloei, waarbij je alleen de uitgebloeide bloemtakken wegsnoeit. De tweede keer na de winter (begin maart), waarbij de 1-jarige scheuten van vorig jaar tot bijna op het oude hout teruggesnoeid mogen worden.
Gooi na het snoeien de bloemen in ieder geval niet zomaar bij het afval, want je kunt ze nog voor verschillende projecten gebruiken. Met takjes gedroogde lavendel kun je bijvoorbeeld zelf scrub, geurzakjes en lavendelolie maken of je duikt de keuken in voor thee en zelfgemaakt lavendelijs.
Snoei één keer in augustus, uiterlijk september: na de bloei kan je meteen snoeien. Snoei dan alleen de bovenkant. Doe dit ook elk jaar. Zo blijft je lavendel mooi in model.
Een vaste plant kun je gemakkelijk terugsnoeien met een snoeischaar of heggenschaar. Hierbij knip je de verdorde bladeren en stengels zo'n 5 cm boven de grond terug. Uitgebloeide bloemen kunnen het beste direct worden weggesnoeid.Verwijder hierbij de gehele bloemstengel om nieuwe bloei te stimuleren.
Lavendel is meerjarig en gaat vanaf het tweede jaar bloeien.
De eerste keer, de hoofdsnoei, is begin april. Bij deze snoei pak je de plant behoorlijk rigoreus aan. De lichtere zomersnoei is in augustus. Met deze tweede snoei in de zomer kun je beginnen zodra de lavendel is uitgebloeid.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Planten en verzorgen
Verder heeft de plant nauwelijks verzorging nodig. Lavendel hoef je geen mest en ook geen water te geven. Geef alleen lavendel in pot af en toe water en planten in de volle grond alleen bij aanhoudend extreem warm en droog weer.
Snoei de stengels kort na de bloei terug
Als je dan alle stengels met de uitgebloeide bloemen afsnoeit, zal vaak tegen het einde van de zomer een tweede bloei ontstaan. Zo kan je twee keer genieten van deze prachtige bloemen! Meestal is de tweede bloei wel minder vol en minder lang als de eerste bloei.
Lavendel water geven
De lavendel heeft niet heel veel water nodig. Lavendel in pot kun je het beste, als het niet geregend heeft, 2x per week water geven. Wanneer de lavendel in de tuin staat geef je hem alleen water als het erg warm en droog is.
Let wel op: lavendel is winterhard, maar niet wintergroen. De takken van de Angustifolia Felice en de Stoechas Anouk verliezen hun bladeren, worden kaal en verharden. Dit komt allemaal ten goed van de plant in het voorjaar.
Lavendel
Mensen houden dus ontzettend van lavendel. Vliegen, muggen, wespen, mieren, motten en slakken blijven liever weg van de plant. Lavendel is een heerlijk geurende én groenblijvende heester. Het is bovendien een sterke plant die goed tegen droogte en felle zon kan, maar ook bestand is tegen een beetje vorst.
Lavendel stekken is een uitstekende manier om de plant te vermeerderen of nieuw leven in te blazen. Het stekken van lavendel gaat heel eenvoudig en met slechts weinig moeite heb je zo snel weer prachtige lavendel planten voor in jouw tuin.
Lavendel is prima te combineren met rozen of met andere planten uit het Middellandse Zeegebied, zoals Santolina. Vanwege het wintergroene blad ook goed in de border toe te passen of als opvulling van (buxus)vakken. Op de juiste plek is een haagje van lavendel te maken, bijvoorbeeld in de kruidentuin.
Verjongen van oude, kale Lavendel struikjes
Ze herstellen bijna niet van zware snoei en op het kale oude hout vormen zich geen nieuwe scheuten.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Wateroverlast maakt lavendelbruin. Gewoonlijk wordt de lavendel bruin en verdroogt hij doordat hij te vaak of verkeerd water heeft gekregen. Wateroverlast door overtollig water dat niet wegloopt in het wortelgebied leidt ook tot bruine bladeren.
De uitgebloeide bloemen van een hortensia knip je af net boven de al gegroeide bladknoppen, het liefst zo hoog mogelijk. De uitgebloeide bloemen kan je er gedurende het gehele jaar uit knippen, maar als je ze in de winter laat zitten beschermen ze je plant nog de hele winter tegen de vorst.
Wintergroene planten die er goed uitzien, hoeven niet gesnoeid te worden. Varens en siergrassen die minder mooi zijn, knip je op ongeveer 10 centimeter boven de grond terug. Haal lelijk blad van bijvoorbeeld kerstroos (Helleborus orientalis) of schoenlappersplant (Bergenia) weg. De planten zien er daarna weer fris uit.