Tegenwoordig kun je allerlei tips vinden om meer te leren genieten van het leven. Zo wordt aangeraden om meer in het moment te zijn, in plaats van te denken aan het verleden of de toekomst. Ook lichaamsbeweging, voldoende slaap, een regelmatig dagritme, een gezond dieet en frisse buitenlucht kunnen allemaal helpen.
Onze neiging tot plezier komt volgens Freud voort uit ons onbewuste ik, en de natuur heeft ons dit mechanisme meegegeven om ervoor te zorgen dat we voldoen aan onze basale behoeftes, zoals eten, drinken en seks. We vinden die dingen lekker en zoeken ze op omdat ze goed zijn voor onze overleving.
Omhoog en naar rechts kijken is een teken van verveling. Pupillen worden groter als iemand geïnteresseerd is, maar meestal worden ze juist kleiner als iemand verveeld raakt. Het ontwijken van oogcontact betekent meestal dat iemand iets voor je verborgen houdt, dat hij/zij je niet vertrouwd of bang voor je is.
Misschien ga je door een moeilijke periode heen en zie je het even niet meer zitten. In zulke situaties krijgen veel mensen met ongelukkig zijn symptomen te maken. Ze voelen zich bijvoorbeeld lusteloos en vermoeid. Ook negatief denken over jezelf en je leven hoort bij de bekende ongelukkig zijn symptomen.
Het psychologische welzijn piekt rond de 82 jaar.
In een studie gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Science vroegen wetenschappers aan proefpersonen om te kijken naar een ladder met tien treden. Bovenaan stond het allerbeste leven en onderaan het slechtst mogelijke leven.
Waarom zijn plezier en geluk zo belangrijk? Plezier maken zorgt voor een gelukkig gevoel. En het gevoel van geluk heeft een positieve uitwerking op onze gezondheid.
Motivatie, plezier of voldoening. Hoe we het ook noemen, lekker in je vel zitten op je werk is heel belangrijk. Allereerst voor jou, maar ook voor je werkgever. Mensen die met plezier naar hun werk gaan zijn productiever, positiever, efficiënter en gelukkiger.
Wanneer je jezelf ongelukkig voelt, vertelt dat iets. Het wijst je misschien naar een onvervulde behoefte. Het geeft aan dat de situatie waarin je zit onbevredigend is. Dat wil zeggen: jouw aanwezige behoefte blijft onbevredigd, blijft onvervuld.
We noemen niets voelen of geen plezier meer beleven ook wel anhedonie. Iedereen heeft dit weleens en het gaat vaak gewoon weer over. Als het lang duurt en erg is, kan het ook onderdeel zijn van bijvoorbeeld depressie, trauma, psychose, persoonlijkheidsproblemen.
Uitslapen, een lekker lang bad nemen, mediteren, een dutje doen, van een massage genieten, naar muziek luisteren of gewoon echt eens lekker helemaal niets doen. We doen het veel te weinig. Wees dus niet bang om wat vaker 'nee' te zeggen tegen mensen en aan échte me-time te doen.
Innerlijke leegte duidt op gemis. Het is gebrek aan richting, aan zingeving, aan levenslust, aan doelstellingen, aan houvast. Wanneer je je innerlijk leeg voelt kan dat ook wijzen op de energiebalans die niet op orde is. Misschien zit je zelfs in de buurt van de burn-out.
Een depressie is een psychische aandoening die de gevoelens, gedachten en stemming van mensen raakt. Mensen die depressief zijn, zijn langdurige tijd somber en hebben vrijwel nergens zin in. Ze verliezen vaak interesse in de dingen om zich heen en kunnen niet echt meer genieten.
onzekerheid; slecht slapen; verminderd zelfvertrouwen; stress, wat op de lange duur kan leiden tot burn-out en andere ziektes als: Hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, eczeem, kanker, etc.
Mensen noemen vaak dat ze “de klik” voelen als het eerste contact heel makkelijk gaat: het voelt meteen vertrouwd. Ze krijgen het gevoel dat ze de ander al jaren kennen. Dit is een heel fijn gevoel. Vaak komt het omdat deze persoon iets aanraakt wat je al kent.
' De vijftien drijfveren die uit zijn onderzoek naar voren komen zijn: eten, leren, aanpassen aan heersende gedragscodes, angst voor sociale afwijzing, seks, lichamelijke activiteit, orde in het dagelijks leven, onafhankelijkheid, wraak, sociaal contact, tijd doorbrengen met familie, sociaal prestige, het vermijden van ...
Alexithymie (uitgesproken als: /ˌalɛksiti'mi/, uit het Griekse ἀ-, λέξις en θυμός, letterlijk zonder woorden voor emoties) is een persoonlijkheidstrek gekenmerkt door moeilijkheden in het beschrijven en onderscheiden van gevoelens, een beperkt fantasieleven en een denken dat voornamelijk gericht is op de buitenwereld ...