Bij vastzittende hoest kun je het slijm in de luchtwegen niet ophoesten. De oorzaak is vaak een infectie van de bovenste luchtwegen. Klachten zijn onder andere moeite met ademhalen en een zware borst. Vaak gaat vastzittende hoest vanzelf weer over na 2-3 weken.
Voorbeelden zijn karne- melk, yoghurt, sojamelk, kwark en Biogarde; • gebruik voedingsmiddelen die slijmoplossend werken bijvoorbeeld ananassap, (donker) bier, rode wijn en kamillethee; • als u last heeft van slijmvorming na het eten of drinken, kan het helpen uw mond na de maaltijd met water te spoelen.
Eet of drink friszure producten
Dit helpt tegen de vorming van taai slijm. Denk hierbij aan ananas, augurk, komkommer, zilveruitjes, appel, kiwi, druiven (zonder pit), mandarijnen, sinaasappelen en tomaat.
Vermijd alcohol, pittig eten of koolzuurhoudende dranken. Rook niet. Zuigen op een zuurtje of dropje kan de klachten van een droge keel verlichten.
Stikken als gevolg van slijm gebeurt echter heel zelden. De behandeling bestaat uit adviezen van de fysiotherapeut over het hoesten, het slijm dunner maken met medicijnen zodat het makkelijker opgehoest kan worden en/of de hoeveelheid slijm minderen met medicijnen.
Honing is een slijmoplossend middel. De suikers in honing trekken vocht aan. Hierdoor vermindert de slijmvorming. Honing bevat ook etherische oliën die het slijm verdunnen en de hoestprikkel verminderen.
Slijmoplosser: de vernevelaar
Bij vastzittend slijm wordt er door veel mensen snel naar een medicijn gegrepen. Echter, deze medicijnen kunnen nare bijwerkingen hebben. Een goedwerkend alternatief hierop is fysiologisch zout, een natuurlijk product dat ook al in uw lichaam voorkomt.
In de neus en de longen zijn trilharen aanwezig die het slijm met het virus naar de keel transporteren. Als de trilhaartjes de hoeveelheid slijm niet aan kunnen, dan kunt u gaan hoesten. Door te hoesten wordt het slijm versneld omhoog gebracht in de keel, waarna het slijm wordt doorgeslikt of uitgespuugd.
Een hoest als gevolg van een verkoudheid kan als een 'onschuldig hoestje' worden afgedaan. Als het hoesten echter pijnlijk of hardnekkig wordt, wanneer het hoesten resulteert in ademnood, of als er bloed of bloederig slijm wordt opgehoest, dient er te allen tijde een arts te worden geraadpleegd.
Hoesten gaat bijna altijd vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Zorg voor schone lucht in huis. Rook niet. Iets warms drinken of op een dropje zuigen kan prettig zijn.
Gorgelen reinigt de keel en kan helpen bij keelpijn. Neem een glas warm water en één theelepel zout en roer tot deze is opgelost. Gorgel met uw hoofd achterover voor 30 seconden en spuug de oplossing uit. Doe dit maximaal 3 keer per dag.
Een longontsteking kun je aan de volgende klachten herkennen: kortademigheid. hoesten. eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.
Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed. Als de luchtwegen dan geïrriteerd raken, kan dit ontstane slijm zich gemakkelijk achterin de keel ophopen, waardoor er flink gehoest moet worden om de weg weer vrij te malen.
Drink voldoende water of andere vloeistoffen. Gorgel met zout water; zout werkt ontsmettend. Eet zaken als knoflook, kippensoep, kurkuma en cayennepeper; ze helpen (volgens grootmoeders recept) het slijm te verminderen. Let op met onder meer zoete zuivelproducten; ze kunnen juist meer slijm veroorzaken.
Slikken en verslikken
Slikken doen we zeer vaak; zo'n 3000 keer per dag. Naast het doorslikken van eten en drinken, slikken we ons speeksel weg. Overdag doen we dit zo'n twee keer per minuut, 's nachts een keer per minuut. Slikken is voor een groot deel een reflexmatig proces.
Als je merkt dat je snot een groene kleur heeft kan dit duiden op een bacteriële infectie of schimmelinfectie. Dat je snot groen kleurt komt door de bloedcellen die je afweersysteem helpen tegen bacteriën te vechten. Wanneer deze cellen doodgaan laten ze een groene kleur los die ervoor zorgt dat je snot verkleurt.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Honing is niet alleen heel lekker, het heeft ook een ontstekingsremmende, antibacteriële en verzachtende werking op de keel. Bovendien is honing rijk aan vitamines en mineralen. Dit maakt honing een zeer goed middel om verkoudheid, keelpijn of hoest tegen te gaan.
Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan helpen tegen de pijn. Neem bij heftige pijn paracetamol. Antibiotica hebben bij keelpijn meestal geen zin. Ook hebben ze nadelen.
Zuig op een zuurtje, keelpastille of dropje
Deze tip werkt vooral bij een zere keel. Als je voor het slapengaan op een 'snoepje' zuigt verzacht je je keel door het extra speeksel dat je aanmaakt. Niet doen als je al in bed ligt natuurlijk, want je wil niet in slaap vallen met een 'snoepje' in je mond!
Slaap met een extra kussen of met het hoofdeinde van je bed wat omhoog. Op die manier krijg je meer lucht en worden je longen minder geprikkeld. Zorg voor verlichting door op een dropje of een ander snoepje te zuigen. Smeer de keel ook met veel water en thee (met honing).
Kortademigheid en benauwdheid
U kunt last hebben van een kriebelhoest na de besmetting met het coronavirus. Om de kriebelhoest te dempen kunt u: inademen en slikken als u een hoestprikkel op voelt komen. de hoestprikkel opvangen in de mondholte.
Opgehoest slijm (sputum) kunt u gewoon doorslikken. Het slijm verdwijnt dan in de maag. Indien u dit vies vindt of indien u er misselijk van wordt kunt u het slijm ook uitspugen.