Helaas nemen seksuele gezondheidsrisico's niet af tijdens je ongesteldheid. De risico's nemen zelfs een beetje toe, omdat er bloed in het spel is. Qua zwangerschap is het ook niet uitgesloten dat je tijdens deze dagen vruchtbaar bent, dus als je zwangerschap wilt voorkomen is anticonceptie alsnog nodig.
'Je hoeft niet te ovuleren op je menstruatie om tijdens je menstruatie zwanger te kunnen worden', legt Druet uit. 'Sperma kan meerdere dagen in je voortplantingsstelsel overleven, dus het is mogelijk om in je vruchtbare periode te zijn (en dus zwanger te worden) terwijl je menstrueert.
Een kwart (24 procent) vindt het wel oké om seks te hebben als ze menstrueren. Veel van hen schrijven over een handdoek onder hun billen of douchen tijdens of na de seks. Vaak hebben ze wel een voorkeur voor de minder bloederige dagen van hun cyclus.
Een zaadcel kan ongeveer twee tot zeven dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Als je als vrouw een korte menstruatiecyclus hebt dan kan het zijn dat je zwanger raakt tijdens je menstruatie omdat de zaadcel overleeft tot je eisprong. Het is een fabel dat je niet zwanger kan worden tijdens je menstruatie.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.
De derde vraag was: Waar verlang je als vrouw naar wanneer je begint met menstrueren tijdens jouw menstruatiecyclus (behalve naar chocolade)? 90% van de ondervraagde vrouwen gaf aan naar rust, liefde, aandacht en warmte te verlangen, 10% van de vrouwen naar seks of eten.
“Bij mij in de klas is het geen taboe. Je kan rustig door de klas roepen: “WIE HEEFT ER EEN TAMPON?” “Ik zeg gewoon dat ik ongesteld ben, tis toch normaal?”
Was je intieme zone met lauwwarm water. Gebruik liever geen geparfumeerde douchegel, badschuim of zeep, omdat die het tere slijmvlies in de vagina kan uitdrogen en de gevoelige pH-balans kan verstoren. Om je pH-balans te beschermen is het ook belangrijk dat je rondom je vagina wast en nooit in je vagina.
De duur van een cyclus is tussen de 21 en 35 dagen, daarbuiten is er sprake van een kortere of langere cyclus. Een vrouw kan vruchtbaar zijn vanaf dag 8-9 t/m de 3e week, waarbij de bevruchting in de periode van 5 dagen na de menstruatie tot en met de ovulatie moet plaats vinden.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.
De druk van het water om je heen voorkomt namelijk dat menstruatiebloed uit je vagina komt. Let er alleen op dat je geen druk zet op je vaginale spieren, waardoor bloed er misschien uit wordt geforceerd. Het enige waar je je op moet voorbereiden is je uitgang van het water.
Qua hygiëne is er geen verschil tussen maandverband en tampons. Je kunt zelf kiezen. Beide bestaan in verschillende maten. Verbanden en tampons worden ook per stuk verpakt, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen.
Er is geen bewijs dat het mogelijk is om je menstruatie sneller te laten komen, hoewel er verhalen gaan dat lichaamsbeweging, ontspanningsmethoden of zelfs een orgasme de menstruatie kunnen opwekken.
Als je last hebt van menstruatiekrampen kun je pijn hebben in je onderbuik en soms ook in je onderrug. Vaak is het een zeurende en/of krampende pijn gedurende de dagen dat je bloedverlies hebt. Soms kan de pijn ook al beginnen voordat je ongesteldheid begint.
Als je ongesteld bent of bijna wordt, kun je pijn en krampen hebben in je onderbuik. Het is vervelend, maar kan geen kwaad. Wat helpt is ontspannen: door rust, een warme kruik, bad, massage of oefeningen. Neem zo nodig een pijnstiller.
Menstruatiekrampen kunnen optreden in intense spasmen die voelen alsof je van binnenuit met een puntig voorwerp wordt gestoken. Je kunt ook een dof maar constant kloppend gevoel rond je onderbuik ervaren.
Jongens vinden menstruatie vies, beschamend en soms zelfs walgelijk. Dat blijkt uit onderzoek dat Plan International heeft uitgevoerd onder 4.127 jongens en mannen (15-24 jaar) in Brazilië, Indonesië, Uganda en Nederland. Dit Bloedeerlijk onderzoek legt de diepgewortelde taboes rondom menstruatie pijnlijk bloot.
Wat is een normale menstruatie? Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.