Zoals al gezegd komt pijn in de rechterzij meestal door hypertonie, spierspanning, in de quadratus lumborum. Een spier die zich bevindt in de onderrug en dan wat in de zij. De spier hecht zich aan je bekken, wervelkolom en onderste rib. De pijn ontstaat wanneer deze spier om wat voor reden dan ook gespannen is geraakt.
Veelal wordt de oorzaak van pijn in de linkerzij gediagnosticeerd als artrose, zenuwpijn, scheve rug, aspecifieke rugpijn, spieren zijn te slap, scheve bekkenstand, noem maar op. Vervolgens moet blijkbaar de wervelkolom of het bekken rechtgezet worden of moet je aan de core training (buikspieren en balans e.d.).
Rechts zit je lever en die kan om dezelfde reden als hierboven opspelen: de maaltijd zit te dicht op de training. Ook je darmen kunnen hier slecht tegen en zorgen soms voor steken aan de rechterkant van je zij. Wederom het advies tijdig en niet te veel eten voor je gaat lopen.
adem diep in en uit in plaats van oppervlakkig adem te halen; verlaag het tempo van je sportsessie of kies er zelfs voor om even te gaan wandelen als de pijn niet afneemt; maak ruimte in je lichaam door je middenrif en buikspieren op te rekken. Hiervoor moet je wel even de sportsessie onderbreken.
Bij een steek ontstaat een kleine huidwonde en wordt er gif in de wonde gebracht, waardoor een insectensteek pijnlijk kan zijn. Meestal is bijensteek niet gevaarlijk, maar als je allergisch bent aan bijengif kan je een ernstige reactie krijgen (anafylactische schock).
Als je aan het hardlopen bent trekken de organen bij elke stap die je zet aan je middenrif. Tegelijk is je middenrif ook druk bezig om adem door je longen naar buiten te persen. Door die verschillende taken ontstaat een pijnlijke kramp in je middenrif, die jij voelt als een steek in je zij.
Die zeurende pijn geeft aan dat er sprake is van irritatie of misschien zelfs een ontsteking. Schouders zijn vatbaar voor blessures en andere problemen. Vaak ervaren fanatieke sporters schouderproblemen. Maar deze kunnen ook ontstaan door iets eenvoudigs als het maken van een verkeerde beweging.
Slapen op de linkerzijde kan maar beter vermeden worden, en er zijn indicaties dat slapen op deze zij (wellicht ten overvloede: het hart bevindt zich grotendeels in de linker borstkas) zorgt voor meer druk op het hart, zeker bij mensen met overgewicht.
Aan de linker kant van de maag ligt nog de milt, een orgaan dat bijvoorbeeld belangrijk is voor het opruimen van oude of abnormale rode bloedcellen. Direct onder het middenrif vinden we aan de rech- terzijde de lever; deze loopt deels over de maag.
De alvleesklier, ook wel pancreas genoemd, is een langgerekte trosvormige klier die bovenin de buik ligt, vlak achter de maag. De alvleesklier maakt hormonen aan en geeft deze af aan het bloed.
Een gezwollen milt geeft meestal geen klachten. Veelvoorkomende symptomen zijn pijn aan de linkerkant van je buik die uitstraalt naar je schouder en buikklachten bij het eten van grote maaltijden.
Toch worden spierpijn, hoofdpijn en rugpijn vaak gemeld als eerste symptomen van een besmetting. Een recent onderzoek laat zien dat 69.3% van de patiënten met corona spier- en/of gewrichtspijnen hebben. Van deze mensen geeft 46.6% aan dat spier- en/of gewrichtspijn het eerste symptoom van corona zijn.
In de galblaas kunnen galstenen ontstaan. Veel mensen hebben deze zonder dat ze er last van hebben. Maar als een galsteen klem komt te zitten, kunt u hier stekende, kramperige pijn voelen. Soms kort, soms urenlang.
Er zitten nogal wat organen in dat middelste deel van ons lijf, namelijk: de baarmoeder, darmen, blaas en de appendix.
Pijn is vervelend, maar soms ook heel nuttig. Pijn kan betekenen dat iets in het lichaam beschadigd is of wordt. Zoals bij een wond, ontsteking, ziekte of gebroken been. Pijn zorgt ervoor dat we iets doen om (meer) schade te voorkomen en het lichaam te laten genezen.
Pijn waarschuwt het lichaam voor gevaar (bijvoorbeeld pijnlijke hitte van vuur) of verdere beschadiging (bijvoorbeeld pijn bij steunen op een gekneusde of gebroken voet) in het lichaam. Pijn is niet alleen lichamelijk onplezierig, maar heeft ook invloed op hoe we ons voelen.
Waarom hebben we pijn? Pijn heeft een belangrijke functie in het lichaam van ieder mens, het waarschuwt ons bij (dreigende) schade aan ons lichaam. Pijn zorgt ervoor dat we maatregelen nemen en ervoor zorgen dat ons lichaam op tijd kan herstellen.
Een scherpe, stekende pijn in je zij. Je voelt 'm als je al een tijdje aan het hardlopen bent en het zorgt ervoor dat je uit je ritme raakt. Iedereen kan een zijsteek krijgen: beginners en gevorderde lopers.
Symptomen van een vergrote milt
Een miltvergroting geeft meestal geen klachten. Het wordt dan ook vaak per toeval ontdekt als je in het ziekenhuis gecontroleerd wordt. De volgende klachten komen niet vaak voor, maar kunnen wel optreden: Buikpijn in je linkerbovenbuik.
Bij leververvetting gaat de lever steeds meer vet opslaan in de levercellen. Leververvetting geeft meestal geen klachten. Mogelijke klachten zijn moeheid en pijn rechts boven in de buik. Mogelijke oorzaken zijn onder meer: vaak veel alcohol drinken, suikerziekte en overgewicht.
Onaangekondigd ervaar je kortstondige pijnscheuten in je buik. Veelal worden de klachten omschreven als steken of trekkende pijn in de buik. We spreken dan van buikkrampen. Buikkrampen ontstaan veelal in de maag en darmen, maar kan bijvoorbeeld ook ontstaan in de baarmoeder bij menstruatiepijn.
De Engelse steek is 1/3" (inch), dus 8,467 mm. Ook de afstand tussen de stoelen in een vliegtuig of ander middel van (openbaar) vervoer noemt men een steek. Men spreekt dan bijvoorbeeld van een steek van 76, 86 of 96 centimeter naargelang de klasse.
Boven aan dat bot zit een uitsteeksel. Dat kunt u voelen aan de zijkant van uw heup. Aan dit botuitsteeksel zitten pezen vast: de uiteinden van spieren. Er zit daar ook een slijmbeurs.