Handen inwrijven met handalcohol is sneller, effectiever en geeft minder schade aan de huid dan handen wassen met water en zeep. Was je handen met water en zeep wanneer deze zichtbaar vuil zijn, er bloed op zit, of er andere lichaamsvloeistoffen op zitten en na het toilet gebruik.
Door te desinfecteren reduceert u zowel transiënte als residente flora die op de handen aanwezig zijn. Alleen door te desinfecteren minimaliseert u echt de kans op overdracht. Wanneer u uw handen wast, verwijdert u het aanwezige vuil en tot 80% van de aanwezige micro-organismen (transiënte flora) op uw handen.
Het is belangrijk om regelmatig en op de juiste manier de handen te wassen. Dit kan besmetting met bacteriën en virussen, en daardoor ook mogelijk ziekte, voorkomen. De hele dag door kom je met bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers in aanraking. Op de handen zitten dan ook altijd bacteriën en virussen.
Desinfectie met handalcohol heeft ook een aantal praktische voordelen. Het is bijvoorbeeld bij de patiënt thuis mogelijk, er is geen wastafel nodig en het gaat sneller dan handreiniging. Het gebruik van desinfecterende zeep of van chloor-hexidinescrub is niet zinvol vanuit het oogpunt van infectiepreventie.
Het antwoord is: Nee. Ook in corona-tijd is dat niet verplicht. Het is wel een mooie service naar de klanten en het geeft een hygiënisch en veilig gevoel.
Antibacteriële handzepen zouden beter zijn voor je gezondheid, omdat deze zo goed als alle bacteriën verwijderen. Maar uit onderzoek blijkt dat het gebruik van antibacteriële handzeep niet beter is dan het gebruik van gewone handzeep met water. Je kunt het beste de handen met vloeibare zeep wassen.
Echter, als je handgel overmatig gebruikt, kan dit leiden tot irritatie en een gevoelige huid veroorzaken, doordat je huid uitdroogt en natuurlijk huidoliën verwijderd worden. Het is dus een feit dat het desinfecteren met handalcohol slecht is voor je handen, wanneer je het overmatig gebruikt.
Neem zoveel handalcohol dat het kuiltje van één hand met handalcohol is gevuld. Deze hoeveelheid is nodig om de handen gedurende de volledige inwerktijd van de handalcohol (ong. 30 sec.) nat te houden.
Het is belangrijk om de mening van de patiënt te betrekken bij het nemen van de beslissing om wel of niet te desinfecteren. De belangrijkste conclusie uit dit onderzoek is dat er de huid voor injectie niet gedesinfecteerd hoeft te worden, met uitzondering van de patiënt met lage weerstand.
Doe het nooit alle twee achter elkaar: dit is heel slecht voor je handen. Was je handen ook niet met bijvoorbeeld afwasmiddel. Afwasmiddel is gemaakt om onder andere pannen te ontvetten, dit maakt je handen dus ook droog.
"Het is daarom heel belangrijk dat we onze handen blijven wassen en blijven ontsmetten", zegt Ang. "Het duurt bijvoorbeeld tien, twintig seconden voordat alcohol het virus inactiveert. Dat is dus hartstikke snel." Een schoonmaakdoekje is voldoende, zolang daar maar ontsmettingsmiddel op zit.
De cijfers van dit onderzoek geven aan dat er nog meer aandacht aan handen wassen besteed moet worden. 10% van de 4000 geobserveerde personen wast hun handen helemaal niet, terwijl 33% van de mensen hun handen wast zonder zeep.
Volgens onderzoek van Dermatologisch Centrum Utrecht is een stuk zeep niet onhygiënischer dan vloeibare zeep. Een stuk zeep kan namelijk geen bacteriën overdragen van mens tot mens. Dit komt door de pH waarde. Het blok is zelfconserverend waardoor de bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen.
Via de handen kunnen makkelijk ziekteverwekkers worden verspreid. Door regelmatig je handen te wassen met water en zeep, verklein je de kans dat je zelf of iemand in je omgeving ziek wordt.
Met een desinfectiemiddel kunt u hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen verwijderen. Een reinigingsmiddel doet dit niet. Desinfectie is het doden van het grootste deel van de bacteriën.
Handhygiëne is dan ook de eenvoudigste en meest effectieve wijze om de overdracht van microben te vermijden.
Eerst reinigen, dan desinfecteren
Door deze vuil- en vetlaag te verwijderen, kun je hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen die zich hieronder bevinden, goed bereiken met een desinfectiemiddel.
Desinfecteren betekent specifieke virussen en ziekteverwekkers op een oppervlak doden met een desinfectans. Deze reinigingsmiddelen moeten 99,999% van de besmettelijke bacteriën, virussen en schimmels binnen een periode van 5-10 minuten doden. Het wordt aanbevolen om vaak aangeraakte oppervlakken te desinfecteren.
De meeste ziektekiemen worden via je handen overgebracht, daarom is handhygiëne zo belangrijk. Hiermee kunt u namelijk de verspreiding van ziektekiemen tegengaan en hiermee voorkomt u dat u of een ander ziek wordt. Ziektekiemen zijn te bestrijden door het wassen van de handen met water en zeep.
Uit het Nationaal Toilet Onderzoek (ja, dat bestaat echt) schrijft de internationale standaard voor dat iedereen zijn handen ten minste 6 keer per dag moet wassen.
Je nagels moeten schoon en kortgeknipt zijn. Nagellak is niet toegestaan omdat je handen dan, ook na het handen reinigen, nog ziektekiemen kunnen bevatten. Dat geldt ook voor kunstnagels en deze zijn dan ook niet geoorloofd.
Alcohol doodt bacteriën door middel van een proces dat bekend staat als denaturatie. Omdat bacteriële celmembranen zowel een op vet gebaseerde kant als een op water gebaseerde kant hebben, kunnen alcoholmoleculen zich binden met het beschermende membraan en dit afbreken.
Ethanol uit handgel bereikt je lichaam, maar maakt je niet dronken.
“Hoe lang een ontsmettingsmiddel meegaat, hangt zeker af van de opslagomstandigheden,” legt een andere professor, de Amerikaanse William Schreiber, uit. “De alcohol zal zeker sneller verdampen in een warme auto, waardoor het product minder effectief wordt.”
Volgens het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) moet handdesinfectiemiddel minimaal 70 % alcohol bevatten om het coronavirus uit te kunnen schakelen, indien alcohol de enige virusdoder in het middel is.