Kook de jam of gelei nog wat langer. Dit is de meest snelle en makkelijke manier om te dunne jam of gelei te corrigeren. Je kunt ook extra (gelei)suiker, appelsap of pectinerijke vruchten toevoegen. Dit helpt bij de binding, maar beïnvloedt tegelijkertijd de smaak.
Pectine en geleisuiker
Pectine komt vrij als het fruit wordt gekookt. Niet alle fruitsoorten zijn rijk aan pectine. Aardbeien, frambozen en perziken bevatten weinig pectine. Om toch een dikke jam te krijgen, kan je geleisuiker gebruiken.
Jam te dun? Breng dan de jam opnieuw aan de kook, voeg wat geleipoeder toe en doe de jam weer in potten.
De mengverhouding tussen fruit en suiker is 1:1, op die manier krijgt de jam de juiste dikte. Als je een minder zoete jam wilt maken kan je deze verhouding aanpassen en een beetje maïzena gebruiken om de jam dikker te maken.
Zelf jam maken in 3 stappen
Stap 1: Spoel het fruit schoon en breng het in een hoge pan aan de kook met (gelei)suiker en eventueel citroensap. Stap 2: Laat het 15 tot 25 minuten inkoken, totdat de jam een temperatuur heeft van 105 °C en het de gewenste dikte heeft. Je kunt dit meten met een keukenthermometer.
Te dun? Kook de jam of gelei nog wat langer. Dit is de meest snelle en makkelijke manier om te dunne jam of gelei te corrigeren. Je kunt ook extra (gelei)suiker, appelsap of pectinerijke vruchten toevoegen.
Aan 1 kilogram schoongemaakt fruit voeg je dus 750 gram suiker toe. Als je deze algemene richtlijn aanhoudt, heeft je jam aan het einde van het kookproces een suikerpercentage van 65 procent. Bij dit percentage wordt je jam voldoende dik en is deze lang houdbaar: 6 maanden tot een jaar.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago.Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Confituur die te lang kookt, kan “kapot” koken. De bindende werking van pectine en suiker kookt dan stuk, waardoor confituur weer lopend wordt. Tegelijk moet het fruit wel lang genoeg pruttelen om de pectine en suiker de kans te geven hun werk te doen.
Heb je geen geleisuiker en ben je bang dat de jam niet voldoende bindt? Voeg dan het sap van 1 of 2 citroenen op 1 kilo fruit toe. Het zuur proef je niet of nauwelijks en het sap zorgt voor de binding.
Jam is dik genoeg als de borrelende fruitmassa (tijdens het inkoken na het toevoegen van de suiker) 105 °C is. Dit kun je meten met een jam- of suikerthermometer.
Jam en appelstroop lijken misschien gezond doordat ze niet zoveel calorieën en vetten bevatten.Maar er zijn wel heel veel suikers aan toegevoegd. “Het is inmiddels bekend dat veel suiker niet goed is voor onze gezondheid.
Aangezien jam over het algemeen wordt gemaakt met veel conserveermiddelen, kun je dit goedje prima (tijdelijk) buiten de koelkast bewaren. Zelfs als het potje al open is, blijft-ie lange tijd goed.
De jam met gewone suiker is het zoetst, omdat er tijdens het koken in verhouding meer vocht verdampt. De versie met geleisuiker is iets minder zoet, maar nog steeds behoorlijk zoet. De jam met geleisuiker speciaal bevat de halve hoeveelheid suiker en is daardoor veel minder zoet.
Bevat de jam minder suiker of is deze suikervrij, dan kun je deze ongeveer 3 tot 6 maanden bewaren jaar mits het er natuurlijk nog goed uitziet en de verpakking heel is. Tip: Ben je door je glazen potjes heen? Dan kun je jam ook invriezen in een ijsblokjeshouder met deksel en heb je meteen genoeg voor 1 broodje!
Pectinepoeder wordt vaak gemaakt van appels of citrusvruchten en kun je kopen bij de meeste grote supermarkten of in de biologische winkel of de (online) brouwwinkel. Ook voor pectinepoeder geldt: volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Verwijder het takje munt. Verdeel een lepel jam op het koude schoteltje. Stolt de jam meteen, dan is deze klaar. Zo niet, kook hem dan nog een paar minuten langer.
Doe de lege potten (en deksels) in een pan met kokend water (haal ze er pas uit als je ze gaat vullen met jam). Vul de potten met de jam, draai de deksels er op en zet de potten op de kop. Omdat de jam nog heet is verdwijnt de overtollige lucht. Laat een minuut of vijf zo staan en laat de jam rustig afkoelen.
Verwijder de potten uit het hete water met een glastang en plaats de potten op houten snijplank of warme, vochtige theedoek. Laat de potten rustig afkoelen. Controleer na 24 uur de sluiting van de potten. Druk met je vingers op de deksel.
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Je kunt ook bloem losroeren met een beetje koude vloeistof of water, daarna schenk je het al roerende bij wat je wilt binden.Kook het vervolgens minimaal 2 minuten door. Bij korter doorkoken smaakt je gerecht melig. Arrowroot is een bindmiddel dat afkomstig is van de pijlwortel.
Wanneer maizena wordt toegevoegd aan vloeistoffen en verwarmd, absorbeert het vocht en vormt het een gelachtige substantie die helpt om de consistentie van het gerecht te verdikken. Bindmiddel: Maizena fungeert ook als een bindmiddel in recepten.
Eens een potje geopend is, bewaar je het best in de koelkast. Dat doe je ook best met bokaaltjes die niet vacuüm getrokken zijn na het afkoelen (dus waarvan de dekseltjes niet naar binnen getrokken zijn als het schroefdeksels zijn, of los zitten als het om van die confituurpotjes met rode rubbers gaat).
Het onbehandelde koper van de confiturepan zal de pectines uit het fruit sneller en beter doen geleren.De jam of gelei hoeft daardoor minder lang in te koken en behoud zijn smaak.
Volgens Richtlijn 2001/113/EG van de Raad moet (extra) jam (of: (extra) confituur) minimaal 60% suikers (of: oplosbare droge stof van bevatten – zoals refractometrisch bepaald hetgeen netto-netto op suikers neerkomt) bevatten.