Bij een oogontsteking is het bindvlies van het oog (conjunctiva) ontstoken. Dat is het doorzichtige slijmvlies dat het oogwit en de binnenkant van de oogleden bekleedt. De oorzaak is meestal een verkoudheidsvirus.
In de meeste gevallen gaat een oogontsteking vanzelf over. Er zijn geen medicijnen voor nodig. Eventueel kan de huisarts je kunsttranen (oogzalf of oogdruppels) voorschrijven. Deze smeren het oog, waardoor de klachten zullen verminderen.
Oogontstekingen komen veel voor. Vaak zijn beide ogen tegelijk ontstoken. In de meeste gevallen gaat het om milde klachten, zoals roodheid, zwelling, jeuk, tranende ogen en een onprettig gevoel in het oog. Deze klachten gaan meestal na een paar dagen vanzelf over.
U kunt er klachten bij hebben zoals jeuk, slijm of pus, tranen, branderig gevoel en dikke oogleden. Een oogontsteking gaat vaak binnen 1 tot 2 weken vanzelf over, óók als een bacterie de oorzaak is. Antibiotica zijn meestal niet zinvol. Bovendien kunnen ze irritatie in het oog en een allergische reactie geven.
In beide gevallen hoeft de ontsteking niet ernstig te zijn en trekt het meestal binnen 1 a 2 weken weg. Hygiëne is bij een oogontsteking wel belangrijk, omdat het virus of de bacterie overgedragen kan worden op andere mensen. Een oogontsteking is dus besmettelijk.
Verschijnselen van een oogontsteking
Het oogwit is rood. Het oog traant. Er kan slijm of pus aan de binnenkant van de oogleden zitten. De oogleden kunnen dan aan elkaar gaan vastplakken.
Bij herhaaldelijk optreden van oogontstekingen of heel ernstige oogontstekingen is het vaak nodig om bloedonderzoek te verrichten, een longfoto te maken en eventueel zelfs een beetje vocht uit het oog te laten onderzoeken.
De oorzaken van oogontsteking zijn meestal virussen, infecties, schimmels en parasieten. Er zijn bijvoorbeeld klachten die ontstaan door een verkoudheid. Er is dan sprake van een virus, dat vanuit de neus- of keelholte doorgaat naar de ogen.
Bij wazig zien is uw zicht doffer, doordat de contrasten die u ziet vager zijn. Dit kan geleidelijk of plotseling ontstaan en tijdelijk of blijvend zijn. Dit ligt aan de oorzaak van het wazig zien. Het kan aan beide ogen tegelijk voorkomen, maar wazig zien met één oog is ook mogelijk.
Je huisarts of specialist kan ooggel of oogdruppels met antibiotica voorschrijven. Deze breng je plaatselijk op de huid aan om bacteriën te doden en (verder) infecties te voorkomen.
Een uveïtis is een ontsteking in het oog. Hierbij zijn de “uvea”-structuren (iris, straallichaam en vaatvlies) van de oogbol ontstoken, maar ook het netvlies, de bloedvaten in het netvlies en het glasvocht kunnen ontstoken zijn.
Belangrijk om te weten over natriumchloride oogwassing
Het komt van nature voor in het lichaam in een sterkte van 0,9%. Deze sterkte heet fysiologische zoutoplossing. Om het oog te spoelen bij oogirritatie door rook, stof, allergie of infectie. Het verlicht de klachten en spoelt vuiltjes uit het oog.
Meestal is de ontsteking aan één oog, soms wisselen de ogen elkaar af. De oogontsteking begint acuut. Het veroorzaakt pijn, roodheid en overgevoeligheid voor licht.
Hoe vaak moet je een ontstoken oog schoonmaken? Maak je ontstoken oog een paar keer per dag schoon met (ongekookt) kraanwater en een wattenschijfje. Hiermee kun je eenvoudig het slijm en/of pus van je ontstoken oog verwijderen.
Vitamine B (vooral vitamine B1, B2, B6, B12 en foliumzuur) helpen oogziekten voorkomen. Ook ondersteunt vitamine B de werking van de oogspieren. Een tekort aan vitamine B kan zorgen voor gevoeligheid voor licht, oogontsteking en in het ergste geval een verhoogd risico op verlamming van de oogspieren.
Gekleurd voedsel: gekleurd voedsel zoals paprika, mais, kiwi, courgette, rode druiven en pompoen hebben hun felle kleur te danken aan carotenoïden. Ook andere antioxidanten vindt u veel in dit voedsel, wat erbij helpt om uw ogen gezond te houden. Vis: het eten van vis is zeer geschikt om aan omega-3 te komen.
In het kort. Als de randen van uw oogleden ontstoken zijn, kunnen ze rood, dik en schilferend zijn. U kunt droge, branderige, jeukende of geïrriteerde ogen hebben. De ontsteking komt vaak doordat de talgkliertjes in uw oogleden niet goed werken.
Controleer bijvoorbeeld hoeveel zout, alcohol of koffie u gebruikt. U kunt ook zelf de zwelling van het ooglid verminderen. Leg hiervoor voor het slapengaan een koude, natte washand of natte kompressen op uw ogen. Als u zich zorgen maakt over uw dikke oogleden kunt u het beste even langs de huisarts gaan.
Oog doet pijn tijdens het knipperen, maar er zit niets in
Misschien is het iets eenvoudigs als een wimperhaar die naar binnen is gekeerd en zo je oog irriteert. Wellicht heb je last van een allergische reactie. Probeer ook in die gevallen te spoelen om te kijken of er verlichting optreedt.
Diagnose. Met een gebruikelijk oogheelkundig onderzoek kan de oogarts vaststellen of er sprake is van uveïtis. Bij ditonderzoek worden de ogen met de microscoop bekeken waarbij pupillen met oogdruppels verwijd worden, zodat de oogarts het netvlies en vaatvlies kan bekijken (spiegelen).
Uveïtis kan leiden tot blijvend verminderd zien, van gering tot ernstig, en zelfs tot blindheid. Soms ontstaan er andere problemen bij uveïtis: vocht in het netvlies (maculaoedeem)