Als je hond plots in huis gaat plassen is het verstandig om hier verder onderzoek naar te laten doen. De eerste stap zal altijd een urineonderzoek zijn. Uit het plasje van je hond kan de dierenarts een hoop informatie halen.
Honden kunnen in huis plassen wanneer er visite komt. Redenen daarvan kunnen zijn opwinding, enthousiasme, onderdanigheid, angst, spanning enzovoort. In de meeste gevallen is dit gedrag heel goed te begeleiden. Je hond communiceert namelijk iets.
Dit gedrag is een mix van opwinding, blijdschap en spanning en komt voornamelijk voor bij pups en jonge honden. Pups hebben immers nog niet volledig de controle over hun blaasspier. Belangrijk is in ieder geval nooit boos te worden, want dit gaat de situatie alleen maar verergeren.
Je kunt bijvoorbeeld honden verjagen met geur. Hiervoor zijn namelijk speciale strooikorrels ontwikkeld met een geur die honden erg onaangenaam vinden. Deze korrels zijn gemaakt van plantaardige extracten, zoals citroen, azijn en peper.
Waarom plassen honden overal tegen aan? Honden markeren graag op neushoogte van andere honden. Zo zorgen ze dat hun 'boodschap' veel wordt gelezen, oftewel, zo checken meer andere honden hun visitekaartje.
Gedragsoorzaken. Expres in huis plassen of poepen omdat ze boos zijn doen dieren niet, maar vaak proberen ze indirect wel iets duidelijk te maken. Bijvoorbeeld dat ze stress hebben omdat ze alleen zijn, of ruzie hebben met een buurtgenoot die ze door het raam zien langs wandelen.
Een onzindelijke pup heeft de zindelijkheid vaak gewoon nog niet goed aangeleerd. Het kost tijd om een pup te leren dat hij zijn behoeften niet in huis maar daarbuiten moet doen. Dit gaat niet vanzelf, u zult er zeker in het begin continu bij moeten zijn om te voorkomen dat de pup in huis plast of poept.
Citroen en limoen: ook deze geuren vinden honden heel vies. Zeker omdat hun reukorgaan tot wel 40x sterker is dan die van ons. Je doet jouw hond dan ook geen plezier met de geur van citroen of limoen. En net zoals dat bij pepers het geval is, kan ook citroen luchtweg schade bij honden veroorzaken.
Stress kan verschillende oorzaken hebben. Vaak brengen mensen de hond in een stressvolle situatie, bijvoorbeeld door lawaai of verkeer. De ene hond heeft hier echter meer last van dan de andere. Dit heeft onder andere te maken met genetische aanleg en ervaringen die de hond heeft opgedaan.
Geef een commando aan het plasje/kakje
Elke keer als je hond aanstalten maakt om op een juiste plek te gaan plassen/zijn behoefte te gaan doen zegt u steeds hetzelfde woord: “Plasje doen”, “pipi”,… eender wat. Als u dit steeds herhaalt wanneer hij dit doet zal hij ook sneller door hebben wat u van hem verlangt.
Soms is de reden dat je pup wat langzamer zindelijk wordt simpelweg omdat je niet vaak genoeg naar buiten gaat. Je ziet niet wanneer hij “moet”. Een normale leeftijd voor een zindelijke pup is tussen de 3 en 9 maanden. Als je hond in huis plast op de leeftijd van 4 maanden, is dit geen reden voor paniek dus!
Omdat de hond controle moet leren krijgen over de spieren die zijn behoeften reguleren duurt het vaak zo'n 7 tot 8 maanden voor je pup volledig zindelijk is. Over het algemeen geldt, hoe meer tijd je eraan besteedt om je pup zindelijk te maken, hoe sneller het werkt.
Pups: één uur per elke maand (dus een pup van drie maanden kan drie uur wachten) Volwassen honden: Van één jaar en ouder: maximaal acht uur, maar idealiter niet meer dan zes uur. Senior honden van acht jaar en ouder: Afhankelijk van grootte en gezondheid, verschilt van twee tot zes uur.
Met elk plasje wordt een kleine geurvlag uitgezet, waarmee een hond zijn of haar territorium markeert. Deze geurvlag bevat een boodschap voor alle honden in de buurt. Vaak is de boodschap simpel: ik ben hier de baas en niemand anders!
Hoe vaak moet een hond plassen? Simpel gezegd, volwassen honden moeten over het algemeen drie tot vijf keer per dag naar het toilet, en de meeste dierenartsen raden een maximale periode van zes tot acht uur aan tussen toiletbezoeken.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.
Symptomen depressie bij honden
Minder drinken. Overmatig gewichtsverlies. Veel slapen en langzaam bewegen (hoewel deze beiden een fysieke aanleiding kunnen hebben, bij voorkeur laten controleren). Geen interesse in wandelen en spelen.
Veel zoogdieren, waaronder honden, hebben maar 2 soorten kegeltjes in hun ogen. Hierdoor kunnen ze minder kleuren zien dan mensen. Honden zijn vooral rood-groen kleurenblind .
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Een jonge puppy zindelijk maken doe je zo, in het kort: Laat je puppy iedere twee uur uit. Laat je puppy uit voor- en na iedere activiteit (maaltijd, slapengaan en spelen) Ook 's nachts laat je je puppy uit, hij kan zijn plas nog niet ophouden.
Probeer daarnaast op je puppy te letten, is hij erg aan het snuffelen of rondjes aan het draaien? Dan is de kans groot dat hij zijn behoefte moet doen. Hondjes houden vaak automatisch hun plas in zodra je ze oppakt. Dus als je iets aan ziet komen snel je pupje pakken en neer zetten waar hij zijn behoefte mag doen.
De meeste puppy's kunnen ongeveer zeven uur lang slapen zonder te hoeven plassen, dus haal zijn waterbakje weg om ongelukjes te voorkomen. Als je puppy je 's nachts wakker maakt omdat hij moet plassen, houd de wandeling dan heel kort.