Als bekend is dat een hond druiven of rozijnen heeft gegeten, dan moeten we zo spoedig mogelijk na opname de hond laten braken. Daarna moet de opname van gifstoffen zoveel mogelijk beperkt worden door het ingeven van actieve koolstof (Norit®).
Bij de meeste fruitsoorten is dat geen probleem, maar pas op met druiven! Druiven en rozijnen zijn namelijk giftig voor je hond. Voer je hond daarom geen rozijnenbrood of krentenbollen. Een enkele druif of rozijn overleeft je hond nog wel, maar grote hoeveelheden kunnen dodelijk zijn.
Een exacte formule van hoeveel druiven per pond lichaamsgewicht dodelijk zijn voor honden is nog niet vastgesteld, maar volgens bronnen waren er maar vier of vijf druiven nodig voor de dood van een hond van ruim 8 kg.
Wanneer uw hond iets heeft ingeslikt, of wanneer u het idee heeft dat hij iets giftigs heeft gegeten of er een voorwerp is vastgelopen, neem dan altijd eerst contact op met uw dierenarts.
Hoeveel druiven mag je per dag eten? Volgens de Schijf van Vijf moeten volwassenen minimaal 2 porties fruit per dag eten. Daarbij telt een trosje druiven van 100 gram als één portie. Je mag er dus gerust 200 gram van eten.
,,Druiven leveren vocht en voedingsvezels die samen zorgen voor een goede darmwerking. Die goede darmwerking is weer heel belangrijk om je lichaam van binnen goed schoon te houden. Ook leveren ze allerlei vitamines en mineralen die je lichaam beschermen en je helpen goed te functioneren.”
Ingestie van druiven, krenten of rozijnen veroorzaakt meestal binnen 6 tot 24 uur na inname klachten. Een aantal klachten die gezien kunnen worden zijn: braken, diarree (eventueel met bloed), buikpijn, instabiliteit en sloomheid.
Hoe snel krijgt een hond symptomen na vergiftiging? Indien uw hond vergiftigd is kunnen de verschijnselen vrij snel na opname optreden, maar soms ook pas na enkele dagen zichtbaar worden. Dit is afhankelijk van de soort vergiftiging.
Uien en vergelijkbare groenten als knoflook, prei, bieslook en sjalotten maken deel uit van de Allium-familie van groenten en zijn uitermate giftig voor honden. Deze groenten bevatten organosulfiden, een groep stoffen die bij je hond rode bloedcellen kunnen beschadigen, waardoor hij slaperig, lethargisch en zwak wordt.
Hond laten braken: met peroxide (3%)
In Amerika wordt waterstofperoxide (3%) gebruikt om een hond te laten overgeven. De hond krijgt waterstofperoxide via de mond (2ml per kg lichaamsgewicht, maximaal 45ml).
Tip. Een trosje druiven weegt al snel 125 gram, dat telt al mee voor 1 stuk fruit. Reken voor 4 personen een bak van 500 gram druiven.
Komkommers kunnen een veilige en voedzame snack zijn voor honden. Komkommers, rijk aan vezels en antioxidanten, zijn een bron van vitamine C en K en van mineralen en elektrolyten, zoals magnesium en kalium.
Mag een hond banaan? Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Wacht minimaal een uur na de maaltijd voor je met jouw hond gaat wandelen of rennen. Geef jouw hond liever eten nadat je met hem of haar hebt gerend, gefietst of gewandeld. Ook hiervoor geldt trouwens dat je even moet wachten tot jouw hond tot rust is gekomen voor je hem of haar voert.
Maar let op: houd het bij kleine porties (één of twee blokjes/plakjes).Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond.
"Als je niets doet, kan het dier nog meer in paniek raken. Bovendien, als er nog geen symptomen zijn maar wel vermoedens dat het dier drugs op heeft, kan de dierenarts de hond of kat laten braken." Als een hond een vergiftiging overleeft, dan is er vaak geen blijvende schade.
Vergiftigingsverschijnselen zijn onrust, speekselen, braken, trillen, toevallen en uw dier kan hieraan overlijden. Neem zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts als u vermoedt, dat u per ongeluk een te hoge dosering heeft gebruikt of als u een spot-on voor de hond bij uw kat hebt gebruikt.
Naarmate honden volwassen worden, neemt hun vermogen om zuivelproducten te verteren af omdat ze de enzymen missen die hiervoor nodig zijn. Dit betekent dat ze tekenen van lactose-intolerantie zoals braken, diarree en maagklachten kunnen vertonen als ze melk, room of kaas eten.
Symptomen vergiftiging
Verschijnselen kunnen vrij snel na opname optreden, maar soms ook pas na enkele dagen zichtbaar worden. Veel voorkomende verschijnselen zijn: Overgeven en diarree.
Behandeling vergiftiging
Vaak gaat de dierenarts over tot het laten braken van de hond. Ook is Norit een veel voorkomende oplossing. Norit scheidt giftige stoffen van het bloed. Deze behandelmethode werkt alleen niet bij alle soorten gif.
Meestal ga je zo snel mogelijk naar de dierenarts om het dier te laten braken of het gif met een maagspoeling weg te spoelen. Bovendien is, zoals hierboven beschreven, voor een aantal soorten vergiftigingen een specifieke behandeling of medicijn nodig.
Als een hond of kat rozijnen of druiven heeft gegeten, dan kunnen er in de eerste 6 tot 12 uur na inname tekenen van vergiftiging ontstaan. Meestal begint dit met braken en diarree. Andere symptomen die kunnen optreden zijn sloomheid, zwakte, niet eten, buikpijn, uitdroging, veel drinken en rillen.
Herten, eekhoorns, konijnen, wasberen en buidelratten worden aangetrokken door wijnstokken.
Je ziet het niet, je ruikt het niet, je proeft het niet, maar het is er wel: op je fruit kan pesticide zitten. Landbouwgif, om ervoor te zorgen dat het fruit niet beschimmelt of verrot. Niet zo lekker om op te eten, dus afwassen dat fruit.