Op de dagen dat de Turken uitgebreid de tijd nemen, eten ze Turks brood, witte en gele kaas, olijven, komkommer, tomaat, groene pepers en allerlei soorten zoetigheid waaronder jam en honing. Een traditioneel roerei met paprika en tomaat heet "menemen". Ze drinken er koffie of, nog liever, thee bij.
Het meeste Turks eten bestaat uit een combinatie van vlees of vis, fruit en groente, yoghurt en salades. Een typische Turkse maaltijd begint met een dunne soep, gevolgd door het hoofdgerecht met tot slot een vaak zoet nagerecht. Ook populair in Turkije, zijn de mezes.
Een typisch Turks diner begint met soep, gevolgd door een gerecht met groente en vlees, meestal met rijst of bulgur en salade en/of cacık (bereid met yoghurt, komkommer gekruid met knoflook en gedroogde munt).
Gewoonten spelen een belangrijke rol in de Turkse keuken. Zoals koek bij een kop koffie. Het is gebruikelijk om te koken met vlees, uien, tomatenpuree en/of tomaten. Het is gebruikelijk om kruiden zoals specerijen, peterselie, dille en pepermunt in maaltijden te gebruiken.
Het ontbijt of kahvalti bestaat uit verse tomaten, komkommer, zoute kaas (gepekeld), zwarte olijven, brood met jam en honing, zacht gekookt ei, pikante worst (sucuk) en gekruid rundvlees (pastirma). Versgebakken brood en thee zijn bijna altijd aanwezig.
Turken eten graag een uitgebreid ontbijt, zo rond 10-11 uur in de ochtend. Een ontbijt bestaat eigenlijk altijd uit een aantal kleine gerechtjes zoals omelet, komkommers, olijven, tomaten, verschillende kazen, zelf gemaakte jam, kaymak en honing. Dit wordt gegeten met brood.
Turken zijn heel sociaal en gastvrij, het is daar heel normaal dat vrienden, familie en buren veel bij elkaar komen, zelfs spontane bezoekjes. Een van de Turkse gewoontes is dan ook dat ze hun bezoekers altijd koffie en thee aanbieden en ook uitnodigen om samen te eten. Sla je dit af dan is dit onbeleefd.
De Turkse keuken is niet alleen lekker, Turks eten is ook heel erg gezond! Turks eten is namelijk zeer gevarieerd – altijd veel groenten met vlees of vis en rijst – en heel smaakvol. De Turkse keuken kent vele sauzen die elke simpele maaltijd tot een bijzonder gerecht maken. Laat u verrassen!
Turkse en Marokkaanse kinderen eten minder koekjes, snoep en frisdranken dan hun Nederlandse leeftijd- genoten. Zij eten vooral in de namiddag en avond vaak fruit en brood tussen de maal- tijden door. Daarentegen drinken de Ne- derlandse kinderen weer meer schoolmelk.
Rakı (info / uitleg), uitspraak rakke) is een Turkse alcoholische drank, die meestal met anijs is gekruid. Er bestaat een Kretenzische variant van raki (ρακί), die men ook tsikoudia noemt. Raki heeft een alcoholpercentage van ongeveer 45% en wordt veelal met water aangelengd.
Beroemd vanwege kebab (of kebap in het Turks) en köfte, maar er is nog zoveel meer. Dat zijn slechts de meest bekende gerechten, aangezien de Turkse keuken echt op vlees is gebaseerd, en het zuidoosten wordt geplaagd door het eten van kebab als ontbijt.
Het lokale bier is "Efes" en wordt verkocht in grote of kleine flessen. De Turkse nationale drank is "raki, een naar anijs smakend alcoholisch drankje vergelijkbaar met het Franse "Pastis" of het Griekse "ouzo". Dit wordt normaal gedronken in een klein glas met ijs en water.
Turkije is ongeveer 19 keer zo groot als Nederland, en heeft een oppervlakte van 779.452 km². Turkije heeft maar liefst 8 buurlanden (Georgië, Armenië, Azerbeidjan, Iran, Irak, Syrië, Griekenland en Bulgarije) en is gelegen aan 3 zeeën (EgeÏsche zee, Middellandse zee, Zwarte zee).
Iedereen die in Turkije is geweest, heeft het vast wel eens gezien, het traditionele Turkse ontbijt oftewel 'serpme kahvaltı'. Maar weten jullie ook dat dit heel simpel thuis te maken is? In een mum van tijd staat dit kleurrijke ontbijt ook bij jou op tafel.
Een typisch Turks ontbijt bestaat uit: Turks stokbrood, ringvormige broodjes met sesamzaadjes (simit) of andere broodjes, witte en gele kaas, groene en zwarte olijven, hardgekookte eieren, tomaat en komkommer, groene pepers, honing, jams, thee en soms Nescafé.
Gerechten met kaymak
Dit product wordt vooral gebruikt als smaakmaker. Als vulling voor vers brood, op börek en pannenkoeken bijvoorbeeld. Ook wordt het zoet gegeten in combinatie met honing en op die manier bij gebak geserveerd. Denk maar aan het goddelijke gerecht kunefe.
Voor moslims zijn zowel varkens- als paardenvlees haram, onrein en dus verboden kost.
Alle vissen en zeedieren zijn in principe halal, behalve als de zeedieren schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Zoetwaterdieren, zelfgekweekte paling en vissen zijn niet toegestaan. Ook dieren uit stilstaand water zijn niet toegestaan gezien de onzuivere toestand.
Er zijn vijf belangrijke regels in de islam: de zuilen. Die gaan over de geloofsbelijdenis (zeggen dat je gelooft in Allah als enige God), het bidden, vasten, geld geven aan de armen en de bedevaart naar Mekka. Niet alle moslims houden zich evenveel met al deze vijf zuilen bezig.
Wat zegt de Islam & Liefde coach? Verliefdheid wordt in de islam beschouwd als een gevoel dat God aan ieder mens heeft geschonken om voor jezelf te weten op wie je wel en niet valt. Omdat verliefdheid een gevoel is dat je niet zelf bepaalt, maar iets is wat je overkomt, is er geen sprake van verboden of toestaan.