Til uw hond met zijn rug tegen uw borst, sla uw armen om zijn buik, maak een vuist en druk krachtig net achter de ribben, richting zijn hoofd. Herhaal dit een paar keer mocht dat nodig zijn. Wanneer u het probleem verholpen hebt, is het aan te raden alsnog naar de dierenarts te gaan.
Te snel eten als oorzaak van verstikking en hoesten
Sommige honden hebben de neiging om hun voedsel in een paar ogenblikken op te eten. Het kan gebeuren dat de viervoeter zijn eten inslikt en dan hoest en stikt om zich te ontdoen van het vreemde lichaam. Als eigenaar moet u dergelijk gedrag niet lichtvaardig afwijzen.
Wat kunt u doen? Wrijf over de keel zodat uw dier slikt of houdt kort de neusgaten dicht. Dit helpt vaak en ingrijpen van de dierenarts is meestal niet nodig. Komt dit probleem erg vaak voor bij uw hond dan is het verstandig om de dierenarts te raadplegen voor verdere neus en keel inspectie.
Druk 80 tot 120 keer per minuut op de borstkas voor grotere honden en 100 tot 150 keer voor kleinere. Herhaal dit tot je een hartslag en regelmatige ademhaling constateert of een kreun of beweging hoort of ziet. Controleer vervolgens nogmaals de ademhaling en hartslag.
Af en toe verslikken dieren zich wel eens in de voeding. Dit gebeurt vaker bij honden dan katten omdat katten voorzichtiger en kieskeuriger eten. Bij de hond doet zich regelmatig eenzelfde probleem voor, namelijk het verslikken in een kauwbot.
Til uw hond met zijn rug tegen uw borst, sla uw armen om zijn buik, maak een vuist en druk krachtig net achter de ribben, richting zijn hoofd. Herhaal dit een paar keer mocht dat nodig zijn. Wanneer u het probleem verholpen hebt, is het aan te raden alsnog naar de dierenarts te gaan.
Zoals hierboven aangegeven is het niet verstandig een hond langer dan 30 minuten op een bot te laten kluiven (meestal korter). Wie toezicht houdt, kan eventuele problemen direct ondervangen.
Plaats vervolgens je hand net onder het hart om zijn borst te ondersteunen en je andere hand op zijn hart. Begin zachtjes op de borstkas van je hond te drukken. Een regel hierbij is: druk de borstkas bij honden van middelmaat 2,5 centimeter in, bij grote honden druk je deze harder in en bij kleine honden zachter.
De hond krijgt ineens minder uithoudingsvermogen, wordt sloom, gaat slechter eten, zwaarder ademen of hoesten en krijgt een hoge hartslag. Vaak zijn er nu duidelijke hartritmestoornissen te zien op het hartfilmpje. De hond kan ineens flauwtes krijgen of zelfs acuut overlijden door een hartstilstand.
Het hart ligt in de borstholte, voor het middenrif en ongeveer ter hoogte van de vijfde of zesde rib.
Pijn en ziekte kunnen gepaard gaan met hijgen. Uw hond kan bij pijn en ziekte niets zeggen, maar als uw hond goed eet, normaal drinkt, graag rent en speelt en een normaal uithoudingsvermogen heeft, is uw hond (waarschijnlijk) gezond. Ga bij twijfel naar een dierenarts.
Gedragingen die kunnen duiden op pijn
Verwijzen naar een pijnlijke plek: wanneer een hond pijn heeft op een bepaalde plek gaat hij deze plek vaak herhaaldelijk likken, bijten of krabben. Vooral bij acute pijn wordt dat veel gezien. Daarnaast probeert hij het pijnlijke (lichaams-)deel te verstoppen.
Als u vermoedt dat uw hond iets in de keel heeft, is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan. Bij geringe klachten kunt u wachten tot de eerste werkdag. Bij benauwdheid en als de hond veel last heeft van het voorwerp, kunt u beter met spoed naar de dierenarts gaan.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) is de meest voorkomende oorzaak van plots hoesten bij de hond. Je hond is dan meestal niet ziek en eet en drinkt nog gewoon goed. Soms zie je dat je hond dan ook veelvuldig zijn keel schraapt/kokhalst en wit slijm opgeeft. Je hond kan ook iets vast hebben zitten in zijn keel.
De meest voorkomende verschijnselen van een hartprobleem zijn hoesten, benauwdheid en een verminderde conditie. Hoesten als gevolg van een hartprobleem treedt meestal op als een hond rustig in de mand ligt. Als uw hond meer gaat hoesten is dit een reden om langs te komen voor controle.
De hond heeft het benauwd, maakt de hals lang en ademt met korte, krampachtige bewegingen. Hij produceert daarbij rochelende of snurkende geluiden. Bij extreme benauwdheid zie je de hond zelfs 'neusvleugelen', hierbij spert de hond zijn neusvleugels wijd open om zoveel mogelijk lucht te krijgen.
Sloomheid, een verminderd uithoudingsvermogen, hoesten, benauwdheid, een bolle buik en flauwtes kunnen wijzen op een hartprobleem. Omdat al deze klachten ook andere oorzaken kunnen hebben, moet verder onderzoek uitwijzen of het nodig is om (dure) hartmedicijnen te geven.
Het is normaal dat een hond na een zwaardere fysieke inspanning sneller gaat ademen of hijgen. Een tekort aan bloed of rode bloedcellen. Bij bloedarmoede is het vermogen van het bloed om zuurstof rond te brengen afgenomen. Hierdoor kan een hond sneller gaan ademen en buiten adem zijn.
Wanneer jouw hond last heeft van omgekeerd niezen is het belangrijk om het dier rustig te houden. Aai jouw hond daarom zachtjes over zijn nek en kop en probeer het dier te kalmeren. Wanneer een hond slikt stopt het omgekeerd niezen vaak.
Oorzaken van flauwvallen bij de hond
Flauwvallen wordt vaak veroorzaakt door hartproblemen (lekkende kleppen, een onregelmatige, snelle, of trage hartslag). Ook honden die hoesten of honden met bloedarmoede, of een laag glucose, kunnen flauwvallen.
Afhankelijk van de grootte van de hond, maximaal 1 konijnenoor per dag. Konijnen oren met vacht, deze oren komen van de konijnen waar we ook de karkassen met orgaan van aanbieden.
De Nylabone kauwbotten zijn gemaakt van duurzaam plastic. Dit is dus geen snack maar wel een veiligere variant voor kauwbotten die splinteren zoals de gevaarlijke rawhide botten. Nylabone kauwbotten zijn niet schadelijk voor jouw hond. Door het kauwen zal het bot slijten en kunnen er stukjes afbreken.