Bij heuppijn kunt u uitstralende pijn ervaren aan de voorkant en zijkant van uw bovenbeen tot aan de knie. Heupklachten kunnen ook gepaard gaan met liesklachten; meestal is dat een gevolg van belasting. Daarnaast kunt u last hebben van ochtendstijfheid die meestal binnen één uur na het opstaan verdwijnt.
Wanneer u last heeft van uw heup is een drukverlagend matras de beste optie. De heup zakt dan namelijk in het matras. Zo ontstaat er minder druk waardoor de gewrichten de ruimte krijgen. Doordat u minder druk op uw heup ervaart is de kans kleiner dat u half op uw buik draait en last krijgt van uw rug of nek.
Heupklachten komen op iedere leeftijd voor. Vaak ontstaan deze door (overmatig) sporten, overbelasting of slijtage. Soms is het onduidelijk of de pijn in de heup voorkomt uit een aandoening van het heupgewricht of dat deze door een aandoeningen veroorzaakt is elders in het lichaam, zoals de rug, het bekken of de knie.
Heupklachten zijn vaak het gevolg van een ontsteking van de slijmbeurs en/of de pezen in het heupgewricht. De ontsteking ontstaat doordat de slijmbeurs in de verdrukking raakt. Een ontsteking ontstaat vaak na overbelasting of na een val.
Wandelen is een goede manier om in beweging te zijn en de spieren rondom bekken en heupen te versterken.
Als u beter wil kunnen slapen met heupklachten, dan is het belangrijk dat bij het slapen de druk zoveel mogelijk wordt weggenomen van uw heup. Het kan helpen om te gaan slapen met een kussen tussen de knieën. Maar ook een goed matras dat de druk op uw heup weet te verminderen kan uitkomst bieden.
Zo komt het vaker voor bij vrouwen vanaf 45 jaar. Door fit en actief te blijven en ervoor te zorgen dat u niet te zwaar bent, kunt u het risico op artrose zo klein mogelijk houden. Bij reuma of gewrichtsontstekingen is het lastig slijtage van de heup te voorkomen.
Ontstekingsremmende medicijnen (NSAID's)
Voorbeelden zijn diclofenac, naprosyne, ibuprofen, movicox. Maar er zijn nog vele anderen namen van ontstekingsremmende medicijnen. Al deze medicijnen kunnen de pijn en de zwelling van het gewricht verminderen.
De belangrijkste kenmerken van een versleten heup zijn verlies van kraakbeen, gewrichtsvernauwing en reactieve woekeringen (osteofyten) van het gewricht. Dit leidt vaak tot stijfheid, heuppijn en bewegingsbeperking. De mogelijkheid om te lopen, werken en om pijnvrij te bewegen kan door een versleten heup lastig worden.
Een slijmbeursontsteking is meestal niet ernstig, maar kan wel lang duren. Soms houden klachten wel enkele maanden aan. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en druk op de slijmbeurs te voorkomen. Als je het gewricht te veel belast, kan de herstelperiode wel een jaar duren.
Heupklachten zijn vaak pijnklachten die zich in en rondom de heup bevinden. Ze komen op iedere leeftijd voor en ontstaan vaak door (overmatig) sporten, overbelasting of artrose. Soms ligt de oorzaak echter in onderbelasting, met als gevolg onvoldoende spierkracht en stabiliteit rondom de heup.
Maar een chronische slijmbeursontsteking is vaak een hardnekkige aandoening. In de meeste gevallen is er sprake van een slijmbeursirritatie. Als gevolg van overbelasting. De klachten van een chronische slijmbeursontsteking kunnen maanden soms jaren aanhouden.
Koelen met ijs en niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen (ibuprofen, naproxen) kunnen helpen. Sommige mensen krijgen verlichting van een injectie met corticosteroïden. Daarnaast is rust belangrijk. Dit kan alleen erg lastig zijn omdat het moeilijk is om zitten volledig te vermijden.
Heupartrose en fietsen
Door te bewegen kunnen de klachten verminderen. Dit komt omdat het kraakbeen soepel wordt gehouden door het bewegen. Fietsen is een uitstekende manier om de progressie van artrose af te remmen. Ook versterk en verbeter je met fietsen je spieren, pezen en je conditie.
Het is belangrijk om je heup goed te trainen voor je activiteiten in de bergen. Met de onderstaande oefeningen gaan we je kleine en vaak minder ontwikkelde spieren in de heup trainen. Ze zorgen voor meer stabiliteit, minder rugklachten en kunnen andere blessures voorkomen.
Blijf met heup klachten in beweging, maar ook niet te lang doorlopen. Door de pijn gaat u vaak andere gewrichten verkeerd belasten en dat heeft op de lange termijn ook weer consequenties. Ga in overleg met uw huisarts naar een goede orthopeed en laat u voorlichten over wat voor u de beste opties zijn.
Symptomen slijmbeursontsteking heup (bursitis)
Het zit tussen botdelen Die slijmbeurs kan ontstoken raken. Dan is er vaak pijn als u op de zijkant van de heup duwt of op de zijkant van uw heup ligt. Het is een drukkende, zeurende pijn in uw heup, aan de zijkant van uw bovenbeen.
Doorlopen met een versleten heup
Blijf met heupklachten vooral in beweging, maar blijf niet te lang met de klachten doorlopen. Door de pijn ga je vaak andere gewrichten verkeerd belasten en dat heeft op langere termijn consequenties.
Bil oefening knie tot borst strekken
Ga op je rug op de grond liggen met je benen gestrekt gestrekt. Buig een knie en pak je scheenbeen vast met je handen. Trek je knie voorzichtig naar je borst zo ver als je comfortabel vindt. Houd het stuk 20 tot 30 seconden vast en ontspan vervolgens 20 tot 30 seconden.
Bij een slijmbeursontsteking kunt u last hebben van: Een rode en warme huid rondom het gewricht. Een zwelling van het gewricht. Stijfheid van het gewricht.
Een slijmbeursontsteking komt vooral voor bij ouderen, maar kan ook al op jonge leeftijd ontstaan. Vooral jonge hardlopers hebben een verhoogd risico op een slijmbeursontsteking in de heup. Daarnaast hebben mensen met een beroep waarbij zij veel lopen een verhoogd risico op een slijmbeursontsteking.
Om een slijmbeursontsteking te voorkomen is het opbouwen van activiteiten is belangrijk. Door het versterken van de spieren met kracht- en stabiliteitsoefeningen kunnen klachten in de toekomst voorkomen worden.