Maar wat je misschien niet weet, is dat op haarproducten óók een houdbaarheidsdatum zit! Je shampoo, gel en ook je haarverf. Op al deze producten zit een houdbaarheid.
Op haarproducten zit óók een houdbaarheidsdatum! Je shampoo, conditioner, gel en ook je haarverf. Wanneer haarproducten minder dan 30 maanden (2,5 jaar) na productie houdbaar zijn, dan dient er een datum op te staan. Dit komt bij professionele haarproducten echter weinig voor.
De meeste producten blijven ongeveer 3 jaar goed, als je dit als stelregel aanhoudt, zit je goed. Na het openen blijven ze echter minder lang houdbaar; reken dan op 1-2 jaar. Maar nog belangrijker is dat je je producten schoon houdt.
Shampoo, conditioner en douchegel: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden.
Een goede shampoo versterkt je eigen haar. Shampoo bevat wasstoffen die – je raadt het al – het vuil en vet van de hoofdhuid en in de haren verwijderen. In shampoos die je iedere dag kunt gebruiken, zitten heftigere stoffen dan in shampoos voor bijvoorbeeld gekleurd haar, deze is veel milder.
Hogere concentratie
Shampoo's van de kapper bevatten veel goede werkstoffen, daardoor heb je van een kappershampoo veel minder nodig voor een goede werking. Kappersshampoo's zijn ook vaak meer verzorgend dan die van de drogisterij. Ook gebruikt men vaak veel meer product dan nodig is.
Ingrediënten in shampoo
Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo. De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.
Hoe lang kun je een crème gebruiken? Over het algemeen kan je stellen dat moisturizers, foundation en toners na opening maximaal 12 maanden houdbaar zijn. Zit het product in een potje of is het op plantaardige basis houd dan voor de zekerheid 6 maanden aan.
Toch is het verstandig dat wel te doen. Want als je producten waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden toch gebruikt, loop je het risico dat je huid er slecht op reageert. Bacteriën en microbe in een product dat over datum is kunnen huidproblemen veroorzaken die je juist wilt oplossen.
Tandpasta heeft doorgaans een houdbaarheid van twee jaar vanaf de productiedatum, die te vinden is aan het einde van de tube. Dit is vooral gericht op tandpasta's die fluoride bevatten, omdat het het belangrijkste ingrediënt is voor het voorkomen van gaatjes en het versterken van verzwakt glazuur.
Hier is echter geen specifiek antwoord op te geven. Een ongeopend product kan soms wel langer dan 2,5 jaar bewaard worden. Echter is dit zeer afhankelijk van de verpakkingsmethode, de verschillende soorten ingrediënten en de conserveringsmiddelen.
Kit en lijm hebben gewoonlijk een houdbaarheidsdatum van 12 maanden.
Staat er bijvoorbeeld op je shampoo een geopend potje met 12M? Dan is de shampoo na openen nog 12 maanden houdbaar. En dat betekent eigenlijk dat de fabrikant van de shampoo tot 12 maanden na opening garant staat voor de kwaliteit van het product.
Je mag ervan uitgaan dat de meeste haarproducten ongeopend tot zo'n 3 jaar nog prima werken, zéker als ze op een koele en droge plek worden bewaard. Heb je nou een fles, tube of flacon die al wel geopend is? Dan geldt hier ongeveer 1,5 jaar voor.
Haarlak heeft over het algemeen ook geen houdbaarheidsdatum, dit omdat het zeer lang houdbaar is, als de lak gaat vlokken moet je hem weggooien, anders kun je hem gewoon gebruiken.
Voor lippenstiften staat in het algemeen een periode van 1 tot 2 jaar. Bewaar je lippenstift bij warm weer in de koelkast om de 'levensduur' ervan te verlengen. Lipgloss heeft een beperktere houdbaarheid. De vloeibare massa maakt gloss tot een aantrekkelijk plekje voor bacteriën.
Gebroken poeder
Als je geluk hebt dan is je poeder nog intact, maar vaak is dit helaas niet het geval. Hartstikke zonde! Gooi je gebroken make-up absoluut niet weg maar herstel het gemakkelijk met behulp van huishoudfolie, een borsteltje, een spateltje, een pipetje en alcohol (70%).
Make-up (foundation, gezichtspoeder, oogschaduw...)
Opgelet: bestaat een product uit verschillende materialen, bijvoorbeeld een plastic dopje met een glazen pipet, dan zou je de twee in principe van elkaar moeten scheiden en apart moeten weggooien. Lukt dat niet, dan hoort het geheel bij het restafval.
Alle NIVEA-producten zijn ongeopend ten minste 30 maanden houdbaar vanaf de productiedatum, tenzij ze voorzien zijn van een specifieke houdbaarheidsdatum. Blootstelling aan warmte en licht kan na enige tijd leiden tot instabiliteit van de basisstructuur van het product.
De uiterste gebruiks- datum staat op de verpakking vermeld na 'tenminste houdbaar tot einde. Na openen van de verpakking is dit product nog 12 maanden houdbaar. Sluit de tube na gebruik goed af; dit voorkomt uitdroging.
Wanneer de houdbaarheid van een huidverzorgingsproduct is verstreken, vermindert de werking en krijgen bacteriën en schimmels meer kans zich in het product te nestelen. Blijf je het product gebruiken, dan kan je huid daar behoorlijk last van krijgen.
Op nummer 1 van deze lijst vind je de Kérastase Spécifique Bain Riche Dermo Calm: een mildreinigende kappers shampoo, speciaal ontwikkeld voor gevoelige hoofdhuiden en droog haar. Deze beste shampoo volgens kappers is dermatologisch getest en hypoallergeen.