Diarree: uw stoelgang kan groen kleuren wanneer u diarree heeft, doordat het voedsel niet lang genoeg in het spijsverteringskanaal heeft doorgebracht. Antibiotica: wanneer u antibiotica gebruikt kan het zo zijn dat dit de bacteriën in uw darmen doodt, waardoor uw stoelgang groen wordt.
Het eten van groene bladgroente kan vanwege het bladgroen (chlorofyl) voor een andere ontlastingskleur zorgen. Maar een gele of groene kleur van de ontlasting kan ook andere reden hebben zoals,maag-darminfectie, aandoening aan de lever- en galwegen, alcoholgebruik, laxeermiddelgebruik of voedselintoleranties.
groene stoelgang
Een groene kleur kan een symptoom zijn van een maag- of darminfectie, voedselintolerantie, aandoeningen aan de lever of gal of alcohol- of laxeermiddelengebruik. Een mogelijk onschuldige oorzaak: je hebt recent grotere hoeveelheden chlorofyl gegeten. Deze stof is aanwezig in groene bladgroenten.
Grijze ontlasting duidt meestal op problemen met de alvleesklier. Dit zorgt ervoor dat je stoelgang heel vet wordt wat zorgt voor een grijze massa, ook wel stopverf ontlasting genoemd.
Normale ontlasting is stevig, goed gevormd en bruin van kleur dankzij de restanten van ons bloed. Gele ontlasting gaat meestal samen met diarree en een sterke geur. Een sterke geur wordt veroorzaakt door bacteriën, afbraakproducten van eiwitten en gassen, met name waterstofsulfide.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid. Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous. Gebruik geen diarreeremmers bij plotseling optredende diarree.
Diarree is een symptoom en geen ziekte. Het is dus belangrijk om na te gaan waardoor de diarree wordt veroorzaakt. Diarree kan word gedefinieerd als zachte vormloze ontlasting, waarbij u vaker dan 3x per dag moet ontlasten, met meer dan 200 ml per 24 uur.
Vetdiarree is een vettige en dunne ontlasting. Bij vetdiarree zitten er meer vetten in de ontlasting dan normaal. Vaak blijft deze ontlasting drijven in de toiletpot en/of plakken aan de randen van de toiletpot. De ontlasting stinkt meer dan normaal en is wat licht gekleurd.
Een darmontsteking wordt vaak veroorzaakt door een virus of een bacterie. Het virus of de bacterie kan worden overgedragen door voedsel of (in zeldzame gevallen) via drinkwater. Ook kunnen virussen worden overgedragen van mens tot mens, bijvoorbeeld door het schudden van de hand.
Normaal gesproken heeft poep een bruine kleur door de aanwezigheid van gal kleurstoffen. Gal wordt door de lever geproduceerd en is een belangrijke vloeistof voor de vertering van vetten. Als er onvoldoende gal wordt gemaakt, of als de gal niet in uw darmen terechtkomt, ziet je ontlasting eruit als stopverf (grijs).
Regelmatige stoelgang
De frequentie van je ontlasting zegt iets over je spijsvertering en stoelgang. Moet je vaker dan drie keer per dag poepen? Dan heb je misschien last van diarree. Ga je minder dan drie keer per week, dan spreken we van verstopping.
Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen (wondjes) in je darmen. Klachten zijn vooral diarree met (soms) bloed en slijm, buikpijn, weinig honger en vermoeidheid. Je hebt periodes met klachten en periodes zonder klachten. Je krijgt medicijnen die ontstekingen remmen.
Wat zijn de verschijnselen van een buikgriep met het norovirus? Een infectie door het norovirus geeft vaak heftig braken en diarree. Veelvoorkomende andere klachten zijn krampende buikpijn, misselijkheid, koorts en hoofdpijn. Wanneer iemand besmet is met het norovirus begint het braken meestal binnen 3 dagen.
Als u ziek bent of beter wordt na een ziekte, gebruikt uw lichaam meer energie en voedingsstoffen. Dan heeft u een grotere kans om af te vallen. Ook bij diarree of overgeven valt u sneller af. Dit komt omdat het eten en drinken niet goed verwerkt kan worden door uw lichaam.
Doordat steeds meer alvleesklierweefsel verloren gaat, kan de pijn bij sommige patiënten na lange tijd minder worden. Dit is niet bij iedereen het geval. Soms is er behalve pijn, ook sprake van misselijkheid, braken, koorts en een versnelde ademhaling. Na de maaltijd nemen de klachten vaak toe.
Cola helpt niet tegen diarree. Ook zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen dat cola helpt tegen andere maag-darmproblemen zoals buikpijn of misselijkheid. Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo. Als je ontlasting te dun is of je last hebt van diarree, is het goed om voldoende vezels te eten.
Beperk melk en melkproducten
Dit wordt bij diarree soms moeilijker verteerd in je darmen. Daarom is het goed om niet meer dan 2-3 keer op een dag melk, vla of pap te eten of te drinken. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt verteren gemakkelijker omdat daarin minder melksuiker zit.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Voedingstips bij diarree
Voor de meeste soorten diarree geldt: Drink voldoende (2 tot 3 liter per dag). Neem voldoende zout in, zonder te overdrijven. Neem voldoende kalium in (tomatensap, banaan, pure chocolade, cacaopoeder,...).
Waarom stress diarree veroorzaakt
In geval van stress produceert je lichaam bepaalde hormonen. Deze hormonen kunnen leiden tot een verhoogde afscheiding van vocht en elektrolyten, alsook slijm in de darm. De opname van vocht en elektrolyten uit de darm in het lichaam wordt dan weer geremd.
Maar is er een ideaal moment van de dag voor dit speciale bezoekje aan het toilet? 'De meeste mensen zullen het bezoekje in de ochtend afleggen', zegt gastro-enteroloog Kenneth Koch. Dat komt doordat je dunne darm tijdens het slapen aan het werkt gaat om het voedsel van de dag ervoor te verwerken.
Bij een endeldarmverzakking is de endeldarm verzakt. De endeldarm stulpt meestal eerst inwendig in zichzelf en kan, in een verder gevorderd stadium, helemaal naar buiten komen. Dat kan tijdens het persen optreden, maar ook spontaan. In ernstige gevallen is de darm niet meer terug te duwen.