Denkt u een tijgermug gezien te hebben? Ga dan naar www.nvwa.nl/muggen.Via het formulier 'Melden vondst tijgermug' kunt u de vondst melden en een foto meesturen. Maak bij voorkeur een foto van een levende mug op een lichte ondergrond.
Wanneer je door een tijgermug gestoken wordt bestaat de kans op ziektes als dengue, chicungunya en West-Nijlziekte. Neem dus contact op met de huisarts wanneer je hevigere klachten krijgt dan alleen jeuk na een beet, en je denkt een tijgermug te hebben gezien.
U krijgt het virus als u gestoken wordt door een mug met het virus. Klachten zijn plotseling koorts met koude rillingen, vaak met heftige hoofdpijn en pijn achter de ogen. Er zijn geen medicijnen om knokkelkoorts te genezen. Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen.
De Aedes flavopictus is een exotische mug die lijkt op de Aziatische tijgermug (de Aedes albopictus). Voor leken is de mug bijna niet te herkennen. “Mensen denken dat de tijgermug een hele grote mug is, maar hij is juist erg klein.
De tijgermug en de gelekoortsmug zijn dieren die van oorsprong niet in Nederland voorkomen. Ze kunnen verschillende virusziekten verspreiden bij mens en dier, zoals knokkelkoorts, zika, chikungunya, gele koorts, westnijlvirus en verschillende vormen van hersenontsteking.
Een besmette tijgermug draagt de ziekteverwekkers zoals dengue (knokkelkoorts) of chikungunya in de speekselklieren. Als de vrouwtjesmug (het mannetje steekt geen mensen) een mens steekt, kan het virus op die manier worden overgedragen.
De mug heeft zich binnen Azië verspreid tot in Nieuw-Guinea en wereldwijd in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en delen van het vasteland van Afrika. In Australië en Nieuw-Zeeland is de tijgermug een aantal keer aangetroffen, maar deze heeft zich hier nog niet gevestigd.
Een mug zal zich een weg banen naar een plaats om stil te gaan zitten. Dat is veelal op het plafond of op de muur. Afhankelijk van het type behang en het aantal spullen dat je in de kamer hebt staan kun je de mug gemakkelijk zien zitten.
Normaal gesproken heeft een mug genoeg aan één keer prikken. Maar stoor je haar tijdens de maaltijd, dan zal ze terugkomen totdat haar buik vol zit.
Jaarlijks raken ongeveer 400 miljoen mensen besmet met deze ziekte. Mensen die gebeten zijn door een mug met dit virus, krijgen vaak last van hoge koorts, hoofdpijn, zere ogen, pijnlijke gewrichten, spierpijn, uitslag en bloedingen. De symptomen uiten zich vaak zo'n vijf tot zeven dagen na de muggenbeet.
Braks: “In Nederland komen jaarlijks zo'n vijftig mensen met zo'n virus terug van vakantie. De kans dat zo iemand met een tijgermug in aanraking komt en gestoken wordt, is minimaal. Als de mug vervolgens iemand anders steekt, is de kans nog steeds klein dat die persoon er ziek van wordt.
Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding. Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
Dengue is een virusinfectie die wordt overgedragen door een mug. Er bestaan twee varianten; de dengue koorts (een griepachtige ziekte) en de dengue hemorragische koorts, een ernstige ziekte die dodelijk kan zijn.
De ziekte duurt ongeveer tien dagen, maar het herstel kan wel twee tot vier weken duren. In zeldzame gevallen (minder dan 1 procent) ontstaan huid- en slijmvliesbloedingen, soms ook kleine puntbloedingen in de huid (te herkennen als rode puntjes op voeten, benen, verhemelte, oksels, en neusbloedingen).
Knokkelkoorts is niet besmettelijk van mens op mens. Knokkelkoorts ontstaat als je bent gestoken door een mug die het denguevirus bij zich draagt. Deze muggen steken overdag, vooral in de vroege ochtend en namiddag. Door de muggensteek komt het virus in je bloed.
Het zoemende geluid van steekmuggen komt van hun vleugels die heel snel op en neer bewegen. Hoe groter de vleugels, hoe harder het gezoem (en hoe meer ze je nachtrust verstoren). Steekmuggen zijn nachtblind en daarom is het zoemgeluid voor hen erg nuttig. Mannetjes kunnen zo goed horen waar de vrouwtjes zich bevinden.
Muggen worden vooral aangetrokken door de koolstofdioxide die wij uitademen. Vrouwen die zwanger zijn, lange mensen of mensen met overgewicht zijn hierdoor vaker de pineut, omdat zij de meeste koolstofdioxide uitstoten.
Muggen drinken ons bloed om praktische redenen
Muggen zijn eigenlijk vegetariër. Ze drinken ons bloed om praktische redenen. Nog een weetje: ze steken je niet, maar bijten je. En alleen de vrouwtjes doen dat om eiwitten uit je bloed te winnen die hen helpen om eitjes te produceren.
Muggen hebben een heel goede neus en blijven bij sommige geuren graag ver uit de buurt. Zo houden ze echt niet van de geur van lavendel, goudsbloemen, citroenmelisse, kattenkruid, munt en rozemarijn. Plant dus een aantal van deze kruidachtige planten in je tuin of zet ze in potten op je terras, balkon of tuintafel.
Er zijn verschillende etherische oliën die je kan gebruiken als anti muggen olie. Denk bijvoorbeeld aan lavendel olie, pepermunt olie, lemongrass olie, citronella olie of tijm olie. Je kan deze etherische olie in een aroma diffuser doen of in een aromabrander.
Vijf vragen over de tijgermug: "Ze steken 50 keer per kwartier"
Een steekmug heeft een naar voren wijzende zuigsnuit die ongeveer half zo lang is als het lijf van de mug. Dit zijn eigenlijk de kaken en de lippen van de mug die geëvolueerd zijn tot zeer geavanceerd stekend en zuigend orgaan. De vleugels van steekmuggen zijn langer dan het achterlijf.
Muggen lokaliseren hun 'maaltijd' door te ruiken. Met een soort speciale antennes pikken ze onze geurmoleculen op. Vooral ouder zweet prikkelt de dieren. Of liever gezegd, dat maakt dat ze ons willen prikken.