Neuriën en water drinken. Een slokje water drinken of zuigen op een snoepje is volgens KNO-artsen de beste methode tegen een vervelend gevoel in uw keel. Daarnaast kan neuriën en stevig slikken ook helpen. Dit zorgt er namelijk voor dat de slijmvliezen in uw keel vochtig worden, waardoor zij minder slijm aanmaken.
Het is vaak al een opluchting wanneer de KNO-arts geen afwijkingen vindt. Door deze geruststelling verdwijnt de klacht vaak vanzelf. Dit vindt meestal geleidelijk plaats, met af en toe nog opspelen van het brokgevoel. Na enkele weken tot maanden is het definitief verdwenen.
Een brokgevoel in de keel komt vaak voor. Het gevoel een brok in de keel te hebben, heeft meestal geen lichamelijke oorzaak. Stress of angst kan ervoor zorgen dat u (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken.
Voordat u de gewoonte kunt veranderen, moet u zich ervan bewust worden. Dit doet u door erop te gaan letten. Elke dag zet u 15 minuten lang bij elke kuch of schraap een streepje op een stuk papier (turven). De volgende dag probeert u het aantal streepjes te verminderen.
Ook kunt u door een luchtweginfectie, snot of slijm vanuit de neus of luchtwegen, of maagzuur ervoor zorgen dat u moet kuchen en schrapen. Als de oorspronkelijke irritatie verbeterd is, al dan niet door medische behandeling, blijft het kuchen en schrapen vaak uit gewoonte bestaan.
U kunt een kuchprikkel op verschillende manieren onderdrukken, bijvoorbeeld door een slokje water te nemen. Als het u lukt om niet te gaan kuchen of schrapen, raakt uw keelgebied minder geïrriteerd. Dit is ook goed voor uw stembanden, waardoor u uw stem weer beter kunt gebruiken.
Een brokgevoel (Globusgevoel of Globus nervosus) in de keel komt vrij veel voor. Het is een vervelend gevoel alsof er iets in de keel blijft steken. Meestal zit dit gevoel ter hoogte van het strottenhoofd. Het brokgevoel in de keel is in veel gevallen een gevoel waarvoor geen duidelijke oorzaak is.
Spierspanning: tijdens het slikken, maar ook bij schrapen en kuchen, worden bepaalde keel- en halsspieren aangespannen. Als je spieren gespannen blijven, kan dit als een brok in je keel aanvoelen. Slijmgevoel: normaal neusslijmvlies produceert elke dag veel slijm, dat regelmatig wordt doorgeslikt.
Dysfagie betekent een stoornis in het slikproces. Hierbij geraakt het voedsel niet verder dan de mond of keelholte, of komt het vast te zitten in de slokdarm na het slikken. Het is niet hetzelfde als het gevoel hebben dat er een brok in de keel zit, zonder verband met voedsel of slikken.
In de keelholte komen twee organen samen die beide tot een ander systeem behoren: de farynx ofwel neus-keelholte (in de keel zelf worden specifiek de orofarynx en de hypofarynx onderscheiden) en de larynx. De farynx maakt deel uit van het digestief systeem.
Stikken als gevolg van slijm gebeurt echter heel zelden. De behandeling bestaat uit adviezen van de fysiotherapeut over het hoesten, het slijm dunner maken met medicijnen zodat het makkelijker opgehoest kan worden en/of de hoeveelheid slijm minderen met medicijnen.
Stress is een van de grootste bedreigers van je immuunsysteem. Het zorgt voor een vecht-of-vluchtreactie in je lichaam, die de focus legt op overleven in plaats van gezond blijven. Keelpijn en hoesten zijn dan ook veelvoorkomende symptomen van een verminderde weerstaand door chronische stress.
Globus (een brokgevoel in de keel) komt vaak voor. Veel patiënten zijn hierover ongerust, maar over het algemeen is het een onschuldig probleem. Het globusgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Hierdoor ontstaat de neiging steeds te schrapen, te kuchen of vaak te slikken.
Veel mensen vinden de vermoeidheid extreem. De vermoeidheid kan samengaan met lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, keelpijn, pijn in de ogen, het koud hebben, klappertanden, rillen, jeuken of gloeien van de huid, grieperig of koortsig zijn.
Als het gevoel van slijm in de keel niet verdwijnt of als er klachten bijkomen, maak dan een afspraak bij een KNO-arts. Er kan soms namelijk wel een lichamelijke oorzaak zijn voor uw klachten. De KNO-arts kan op eenvoudige wijze de keel bekijken met een fiberscopie: Zie voor meer informatie: keelonderzoek via de neus.
Verhoogde spierspanning in het strottenhoofd, ontstaan door verdriet of angst, kan een globusgevoel, maar ook slikklachten of keelpijn veroorzaken. De oorzaken van keelontsteking verschillen ook sterk per leeftijdsgroep.
Een krop in de keel kan omschreven worden als een aanhoudend gevoel van obstructie in de keel. Meer bepaald een irriterend gevoel, waarbij het lijkt dat er iets in de keel zit en niet weggeslikt krijgt. Daarnaast kan dit gepaard gaan met lichte pijnklachten of een branderig gevoel.
slikklachten, zoals moeilijk kunnen slikken, pijn bij het slikken of vaak verslikken. veel slijm in de keel. het gevoel dat er iets blijft hangen in de keel. klachten aan 1 of beide oren, zoals dichte oren, slecht horen, pijn die van de keel naar de oren straalt.
Af en toe hoesten is normaal. Als u een periode vaak moet hoesten, is dat meestal ook niet erg. Het hoesten gaat bijna altijd binnen 2 tot 3 weken vanzelf over. Soms komt er door het hoesten slijm in uw mond.
Als je veel moet hoesten, dan is het slijmvlies aan de binnenkant van je luchtwegen geprikkeld. Daardoor maakt je lichaam extra slijm aan wat ervoor zorgt dat je moet hoesten. Het hoesten is dus een natuurlijke manier van je lichaam om je luchtwegen weer schoon te krijgen.
Door te hoesten wordt het slijm versneld omhoog gebracht, waarna het slijm wordt doorgeslikt of uitgespuugd. Mensen die niet kunnen hoesten lopen een groot risico op een longontsteking, wanneer ze zich verslikken.
Lepel honing met lijnzaad
Het klinkt als het ultieme neo-hipstermiddel. Maar het werkt gegarandeerd tegen het slijm in je keel. Neem een of twee keer per dag een eetlepel honing met wat lijnzaad en binnen enkele dagen is je keeltje gesmeerd en ben je van het gehoest af.
De oorzaak van kriebelhoest is vaak een verkoudheid, maar kan ook een allergie als hooikoorts, stress, hartfalen of een longembolie zijn. Meestal gaat een kriebelhoest vanzelf weer over, tenzij het om een onderliggende ziekte gaat. Als je erg last hebt, kun je medicijnen nemen die de hoestprikkel onderdrukken.
Keelpijn gaat meestal vanzelf over binnen 10 dagen. Een verkoudheidsvirus is vaak de oorzaak. Soms is corona de oorzaak van keelpijn.