Als uw tijdelijke contract niet verlengd wordt, heeft u misschien recht op een transitievergoeding. Om te voorkomen dat u werkloos raakt, kunt u voor afloop van de arbeidsovereenkomst om een verlenging vragen. U kunt uw werkgever ook vragen om ander werk.
Jouw werkgever kan er om talloze verschillende redenen voor kiezen om je contract niet te verlengen. Bijvoorbeeld omdat deze je geen vast contract wil geven, omdat het geen goede match is of omdat het om een tijdelijk project ging. De werkgever hoeft geen reden te geven, maar je kunt hier altijd om vragen.
Als de werkgever het contract wil voortzetten, is hij verplicht minstens 1 maand van tevoren aan te geven onder welke voorwaarden hij de arbeidsovereenkomst wil verlengen.
Het eenzijdig verbreken van een contract van bepaalde duur is mogelijk met een opzegvergoeding. Deze vergoeding is gelijk aan het loon voor de duur tot het einde van de arbeidsovereenkomst. Let wel, het maximum bedraagt tweemaal de vergoeding, die zou gelden bij een arbeidscontract van onbepaalde duur.
Hoogte transitievergoeding: 1/3 maand per gewerkt jaar
Als uw 1-jaarcontract NIET verlengd wordt, ontvangt u dus 1/3 maandsalaris als transitievergoeding. Wilt u weten hoe hoog de transitievergoeding is waar u recht op heeft? Meer over transitievergoeding berekenen.
Het is belangrijk om te weten dat je na het aflopen van een tijdelijk contract ook recht hebt op een transitievergoeding. Vroeger moest je hiervoor minimaal twee jaar in dienst zijn, maar dit is ondertussen niet meer zo. Ook na een contract van een half jaar heb je recht op een vergoeding!
Een transitievergoeding is een wettelijk verplichte ontslagvergoeding. Uw werknemer kan dit geld bijvoorbeeld gebruiken voor scholing die nodig is voor een andere baan. De vergoeding geldt voor vaste en tijdelijke contracten. Ook voor oproepcontracten.
De sanctie op het niet of niet juist aankondigen van het wel of niet voortzetten van het dienstverband, is dat de werkgever een schadevergoeding moet betalen (art 7:668 BW). De hoogte van de schadevergoeding is gelijk aan het loon over de tijd dat de werkgever vergat de aanzegging juist te doen.
U kunt een tijdelijk contract niet zomaar voor de einddatum opzeggen. Uw werkgever mag dit ook niet doen. Opzeggen voor de einddatum mag alleen tijdens de proeftijd en daarna alleen als u daarover in het contract afspraken heeft gemaakt met uw werkgever (dit heet ook wel: tussentijds opzeggen).
Een vast contract loopt door totdat de werknemer of de werkgever het beëindigt. Een vast contract wordt ook wel contract voor onbepaalde tijd genoemd.
Een aanzegging is kort gezegd een aankondiging van de werkgever aan de werknemer over het verlengen of het eindigen van het lopende tijdelijke arbeidscontract. Hiervoor is in de wet een verplichting tot aanzegging opgenomen.
Aanzegtermijn niet aangegeven: vergoeding
Laat de werkgever niet op tijd weten of de arbeidsovereenkomst wel of niet wordt voortgezet? Dan is hij de werknemer een vergoeding van 1 maandsalaris verschuldigd.
Een werknemer die werkloos wordt heeft, onder voorwaarden, recht op een WW-uitkering. Dit geldt zowel voor werknemers die worden ontslagen uit een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, als voor werknemer met een tijdelijke arbeidsovereenkomst dat niet wordt verlengd door de werkgever.
U heeft ook recht op een transitievergoeding als u zelf ontslag neemt of een tijdelijke arbeidsovereenkomst niet verlengt, vanwege ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van uw werkgever. U kunt de transitievergoeding bijvoorbeeld gebruiken voor scholing om de overstap naar een andere baan makkelijker te maken.
Hoe bereken je je ontslagvergoeding? Per 1 januari 2020 heb je vanaf je eerste werkdag recht op een transitievergoeding bij ontslag. Dus ook als je in je proeftijd ontslagen wordt. Je berekent de hoogte van je ontslagvergoeding ruwweg door 1/3 maandsalaris per gewerkt dienstjaar te nemen.
Opzegtermijn met tijdelijk contract
Bijvoorbeeld een contract voor 1 jaar of 6 maanden? Dan eindigt uw contract vanzelf op de afgesproken einddatum. U heeft in dit geval geen opzegtermijn. U mag met uw werkgever afspreken dat u uw contract eerder kunt opzeggen.
De hoogte van de transitievergoeding is 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar. Wat veel mensen niet weten is dat de hoogte van de vergoeding in de meeste gevallen onderhandelbaar is.
Let op: de opzegtermijn van uw werkgever moet 2 keer zo lang zijn als die van u. Uw werkgever kan met u een kortere opzegtermijn afspreken als dit in uw cao staat. Deze afspraak hoeft hij niet in het contract te zetten. Vanaf uw AOW-leeftijd heeft uw werkgever een kortere opzegtermijn.
Als u ontslag wil nemen, moet u dat schriftelijk doen. U moet zich houden aan de afgesproken opzegtermijn. Deze staat in uw arbeidsovereenkomst.
Als de werkgever niet of niet tijdig aanzegt, is hij aan de werknemer een aanzegvergoeding verschuldigd. Als de werkgever het contract wil verlengen moet hij aangeven onder welke arbeidsvoorwaarden hij dat wil doen.
Sluiten uw werkgever en u een tijdelijk contract van 6 maanden of langer af? Dan geldt de aanzegtermijn. Een aanzegtermijn houdt in dat uw werkgever uiterlijk 1 maand voor het einde van uw contract schriftelijk aangeeft of hij de overeenkomst wel of niet voortzet.
In beginsel is bij herhaaldelijk te laat komen aan alle wettelijke vereisten voor een ontslag op staande voet voldaan, zeker als er eerst herhaaldelijk is gewaarschuwd.
Jouw transitievergoeding is de som van drie berekeningen: 1/3 maandsalaris voor alle volle dienstjaren;1/36 maandsalaris voor de resterende volle maanden en;1/1095 maandsalaris voor eventueel resterende dagen.
Als u een transitievergoeding accepteert heeft dat geen gevolgen voor de hoogte van uw WW uitkering.
Je transitievergoeding moet voldaan worden gelijktijdig met je eindafrekening. Dit is tot een maand na je einde dienstverband. Je hebt uiterlijk drie maanden de tijd om je transitievergoeding (bij de rechtbank) te vorderen, anders vervalt het recht op je transitievergoeding.