Schakel de computer uit, koppel het netsnoer en kabels los en laat het apparaat afkoelen. Gebruik een stofzuiger om alle ventilatieopeningen te reinigen, vooral rond de ventilator van de voeding. Gebruik geen stofzuiger binnenin de computer om beschadiging van de interne componenten te voorkomen.
De meeste computers worden na een tijdje warm. Dat komt door de manier waarop de pc zichzelf koelt. Maar soms kan de temperatuur van de processor extreem oplopen.Hierdoor kan de pc vertragen, crashen en op lange termijn is het mogelijk dat de processor zichzelf letterlijk kapotwerkt.
Uw laptop kan na verloop van tijd heet worden, zelfs wanneer hij genoeg vrije luchtdoorlaat heeft. Als de laptop oververhit raakt, gaat hij lawaai maken, wordt hij langzamer en valt uiteindelijk zelfs uit. Ook wordt de levensduur van uw laptop verkort, soms met meer dan de helft!
In sommige benchmark software of videokaart drivers zit ook een functie ingebouwd maar dat is vaak omslachtig om te controleren. Normale temperaturen voor een computer in gebruik liggen tussen de 65ºC en 75ºC. Daarboven zit je in de danger zone en kan de computer trager worden of zelfs uitvallen omdat ie te heet is.
De arbowet stelt geen wettelijke norm in het aantal uur beeldschermwerk per dag. Wel staat in het memorie van toelichting het advies om werknemers maximaal 6 uur per dag beeldschermwerk te laten verrichten als ze geen afwisseling hebben met andersoortige werkzaamheden.
Ga naar het zoekscherm van Windows en vul Systeeminfo in. Nadat je op enter hebt gedrukt, verschijnt er een scherm met informatie over je laptop. Als het goed is staat er een datum in de rij van BIOS-versie/datum. Deze datum komt als het goed is redelijk overeen met de leeftijd van je laptop.
De beste manier is om de laptop uit elkaar te halen en vervolgens de ventilator unit even los te schroeven.Dan kunt u veilig het mondstuk van de stofzuiger erop zetten om de stof ertussenuit te zuigen. Zet het mondstuk niet op het kwetsbare moederbord en al helemaal niet op volle zuigkracht van de stofzuiger.
De accu en ventilator moeten een tandje bijzetten. Dit is ook de reden dat een warme laptop vaak ook veel geluid maakt. Te veel programma's actief: staan meerdere programma's tegelijkertijd open? Een laptop kan het hier zwaar mee hebben, dus sluit overbodige programma's af die je niet gebruikt.
Wanneer een computerventilator gedurende lange tijd hard draait, is er mogelijk een probleem met een ventilator of is de computer oververhit. Pas de energie-instellingen aan, maak de ventilatieopeningen schoon, controleer op verdachte processen en werk het BIOS bij om de interne temperatuur te reduceren.
Onder gewone omstandigheden wilt u, zelfs bij veeleisende taken als het spelen van een moderne videogame, temperaturen zien tussen de 40 en 65 graden Celsius. Alles binnen dat bereik is normaal en prima. Afhankelijk van het apparaat en type CPU kan dat bereik verschillen.
Betere koelprestaties tegenover luchtkoeling
AIO-waterkoeling biedt betere koelprestaties dan traditionele luchtkoeling. Het kan warmte afvoeren van zowel de CPU als de GPU, wat resulteert in een koelere en stabieler systeem.
Duik in de instellingen om de inspanningen van je computer wat te temperen en de processor minder hard te laten werken. Ga naar instellingen >Systeem>Energiebeheer en Slaapstand>Extra energie-instellingen.
Een manier om je laptop stiller te krijgen is het gebruiken van een laptopstandaard met actieve koeling. Deze standaarden hebben ingebouwde ventilatoren die stiller zijn dan de ventilatoren in je laptop. Ze zorgen ervoor dat je laptop minder moeite moet doen om af te koelen, waardoor het geluid afneemt.
1. Sluit lopende processen. Maakt je laptop veel lawaai dan is dit meestal het resultaat van een koeling die probeert de hard werkende processor af te koelen. Om hem een handje te helpen kan je lopende processen op het systeem handmatig afsluiten, en zelfs voorkomen dat ze weer gaan draaien als je de laptop opstart.
Gebruik een laptopstand. Bij een laptop wordt veel van de warmte afgegeven aan de onderkant. Staat je laptop de hele dag plat op een tafel of bureau, dan kan de warmte moeilijk weg, waardoor de laptop niet afkoelt. Het kan al enorm helpen door je laptop op een laptopstandaard te zetten.
Open de computer- of laptopbehuizing en verwijder grote plukken stof met de hand.Spuit vervolgens met perslucht het stof gericht uit de behuizing. Soms is alleen het stofvrij maken van een PC of laptop niet voldoende. Om tot een goed resultaat te komen moet dan ook de koelpasta van de processor worden vervangen.
De gemiddelde levensduur van een laptop
Gemiddeld gaat een laptop zo'n vier tot vijf jaar mee. Natuurlijk is het niet precies te zeggen, omdat er allerlei dingen meespelen. Hoe intensief je de laptop gebruikt bijvoorbeeld. Hoe krachtiger de laptop was toen je hem kocht, hoe langer de levensduur over het algemeen is.
De meeste computers gaan zo'n vier tot acht jaar mee. Dat is mede afhankelijk van diverse aspecten zoals merk, besturingssysteem, grootte van de harde schijf en het type processor. Maar voor elk type, zelfs voor de meest geavanceerde pc's, geldt dat ze uiteindelijk een beperkte levensduur hebben.
De afkorting van personal computer is pc, klein en zonder puntjes.
Gemiddeld besteden kinderen van 13 tot en met 16 jaar circa vier uur per dag aan tv series kijken (vooral Netflix), computeren en gamen. Daarnaast zijn ze zo'n anderhalf uur per dag aan het communiceren via social media.
Het Oogfonds raadt de 20-20-2 regel aan. Deze regel houdt het volgende in: kijk 20 minuten naar een scherm en houd dan 20 seconden pauze door even niet naar dit scherm te kijken (kijk bijvoorbeeld naar buiten). Ga daarnaast minstens 2 uur per dag naar buiten.
8 tot 10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag; 10 tot 12 jaar: maximaal 2 uur per dag; vanaf 12 jaar: maximaal 3 uur per dag beeldschermtijd.