Niet eten kan veel oorzaken hebben: niet kunnen eten door te lange kiezen of tanden of niet willen eten door verstopping of een algemene ziekte. Een cavia die niet eet gaat snel achteruit. Probeer hem aan weer aan het eten te krijgen met: yoghurt, geraspte wortels of andere lekkere hapjes.
Ja, cavia's moeten de hele dag door vezelrijke voeding hebben om het maagdarmkanaal te stimuleren. Een stilliggend maagdarmkanaal is ook weer een reden om niet te eten; de cavia komt in een vicieuze cirkel terecht. Bovendien kunnen ze ook snel een daling van het glucose gehalte in het bloed krijgen als ze niet eten.
Een cavia raakt hongerig na 6 uur zonder eten. Om het darmstelsel op gang te houden eten ze de hele dag door hooi en drinken ze geregeld water. Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is.
Een zieke cavia kan de volgende signalen afgeven: sloom zijn. niet willen eten of drinken. kreunend piepen of tandenknarsen (uiting van pijn)
Ze zijn gevoeliger voor infecties, krijgen tandproblemen, gezwollen gewrichten of je ziet dat ze kreupel worden. De darmen van cavia's zijn erg gevoelig. Als er pijn of andere problemen zijn dan zullen ze minder goed eten met het gevolg dat de darmen minder goed kunnen gaan werken of stil komen te liggen.
U kunt de cavia bijvoorbeeld met een klap op z'n hoofd vermoorden. “Het is bekend dat verdrinking een hele pijnlijke dood is. Maar een klap met een stoeptegel is snel, dan is het dier in één keer, bam, dood.” Aww, zielig.
Fluiten. Een schril gefluit is een duidelijke uiting van pijn of paniek. Maar een zacht fluiten kan ook als begroeting geïnterpreteerd worden.
Een cavia die alleen zit, is zielig. Een cavia die alleen zit, stompt af en vereenzaamt. Een cavia die alleen zit, kan uiteindelijk depressief en getraumatiseerd raken.
Cavia's zijn groepsdieren en mogen dus nooit alleen worden gehouden. Zelfs als u de beste eigenaar ter wereld bent en u uw cavia elke dag aandacht geeft zal het dier eenzaam zijn als het geen soortgenootje heeft om tegen te praten.
Als je cavia bij de dierenarts is gestorven, en thuis zit nu een andere cavia alleen in de kooi die voorheen met de gestorven cavia samenleefde, dan kan je de gestorven cavia mee naar huis nemen en hem in de kooi leggen. Zo kan de achtergebleven cavia zien wat er met zijn vriendje of vriendinnetje gebeurd is.
Ze zijn zo klein – en toch zo slim! Cavia's zijn intelligente knaagdieren die veel geleerd kunnen worden. Ze hebben variatie nodig en houden er niet van om zich te vervelen.
Een cavia drinkt 50 tot 100 cc water per dag. Dit kun je het best in een drinknippel geven om bevuiling van het water met uitwerpselen tegen te gaan.
Als dwangvoer adviseren wij als cavia dierenartsen een mengsel van Juvenile van Harrison Birdfoods ® en brokjes Science Selective Guinea Pig ® met water. Meng het poeder (Juvenile) en de brokjes met water totdat er een dikke pap is ontstaan, deze kunt u met een spuitje opzuigen en in de mond inbrengen.
Hoelang dwangvoeren? Net zolang tot de patiënt én zelf eet én voldoende keutels van normale grootte en vorm maakt. Het belangrijkste voedingsbestanddeel voor cavia's is hooi. Hooi bevat vezels die nodig zijn voor een goede darmwerking en bacterieflora.
Gemiddeld hoort een cavia zo'n 30-45 gram voer per dier per dag te krijgen. Zorg er daarnaast voor dat de cavia's voldoende vezelrijk hooi krijgen. Tip: voorkom selectief eetgedrag. Laat ze het volledige bakje leegeten en geef cavia's alleen wat ze per dag op kunnen.
Cavia's uiten dit onregelmatig gepruttel als ze zich op hun gemak voelen: wanneer ze op ontdekking zijn, door ons geknuffeld worden of elkaar willen laten weten dat ze er (nog) zijn. Gelukkige cavia's kunnen soms eindeloos tetteren! Heel vaak lijken ze het met dit tevreden gepiep ook gewoon tegen zichzelf te hebben.
Als een cavia knort, wil hij aangeven dat alles in orde is en er geen gevaar dreigt. De cavia voelt zich goed en wil aangeven dat andere cavia's rustig bij hem kunnen komen om eens te kijken hoe het daar is.
Cavia's drinken voornamelijk water, schoon en vers water uit hun drinkfles. Hoewel cavia's veel vocht uit hun voeding halen, hebben ze ook een drinkfles nodig voor wanneer ze dorst hebben.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige cavia's hechten zich echt aan hun baasje.
Zacht piepen: Dit betekent dat je cavia's tevreden zijn en zich op hun gemak voelen in de omgeving. Dit is dus een goed teken! Fluiten of hard piepen: In dit geval is er voedsel in de buurt! Je cavia's weten, denken of hopen dat er eten hun kant op komt.
Cavia's kunnen windjes laten. En soms grote winden. En ze kunnen ook stinken. Toch stinken ze niet zo heel erg als mensenwindjes.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.
Dode honden, katten, hamsters, cavia's en dergelijke kun je naar de milieustraat brengen of naar de dierenarts. Bij de dierenarts kunnen er kosten aan verbonden zijn. Ook kun je je huisdier laten cremeren of laten begraven op een dierenbegraafplaats.