Heeft het probleem een medische oorzaak? Neem de oorzaak weg en het probleem is waarschijnlijk al opgelost. Negeer zoveel mogelijk agressief gedrag, in veel gevallen is het een truc om aandacht te trekken. Beloon je paard juist als hij een keer vergeet tegen de deur te trappen net als je langs komt lopen.
In de omgang met mensen kunnen er verschillende oorzaken zijn waardoor het paard is gaan bijten. Het kan zijn dat het komt door een fysiek ongemak, zoals rugpijn, waardoor hij gaat bijten tijdens het opzadelen of aansingelen. Bij koliek zie je ook wel eens dat het paard richting zijn buik bijt vanwege de pijn.
Met het pauzehokje vraag je het paard om te ontspannen als hij angstig of gestrest is. Door dit met de juiste timing toe te passen leer je het paard om te ontspannen als hij iets spannend vindt. Het paard krijgt dan even tijd om te verwerken en ontspannen, zodat je weer in rust verder kunt met de training.
Een paard is een vluchtdier, daarom is in de natuur is wegrennen bij gevaar de eerste reactie. Pas als wegrennen geen optie is kan het paard agressie worden, en gaat het in de aanval. Meestal gebeurt dat via kleine signalen. Als de boodschap niet duidelijk genoeg is, worden de signalen groter.
Diverse factoren spelen een rol bij het ontstaan van agressie bij paarden: de genen, hormonen en de manier waarop met het paard wordt omgegaan door de mens. Ook een slechte leefomgeving, zoals een te kleine leefruimte, kan agressie uitlokken. Evenals verveling, pijn, angst en stress. Er is normaal agressief gedrag.
Een trillend paard is te lang nat geweest. De oorzaak kan een verkeerde deken zijn, zoals een staldeken in de wei. Een staldeken absorbeert namelijk water, waardoor het vocht langer contact maakt met de huid van jouw paard. Laat daarom het paard op regenachtige dag alleen de wei in met een regendeken.
Regelmatig nemen mensen contact met me op omdat hun paard vanuit het niets bijt. Een vervelend probleem om te hebben, want ook al zijn paardentanden niet scherp, paarden hebben wel veel kracht in hun kaken. Ze kunnen je dus flink pijn doen en zelfs (ernstig) verwonden.
Paardrijden is wel een échte sport. Je wordt er zeker in het begin best moe van en zult misschien ook last krijgen van spierpijn. Ook moet je bij paardrijden veel dingen tegelijk doen. Dat is in het begin best ingewikkeld, maar sommige dingen worden vanzelf wat meer een automatisme.
Grondwerk zorgt ervoor dat het paard gehoorzaam en gemotiveerd met de ruiter meewerkt. Het paard leert om te luisteren naar de hulpen en ontwikkelt de juiste spieren. Zo wordt het paard voorbereid op het longeren, werk aan de hand en het rijden en het rechtrichten in vrijheid.
Geef je paard wat meer teugel zodat hij zijn hals kan laten zakken en je zult zien dat hij ontspant. Gaat jouw hartslag omhoog, dan gaat die van het paard ook omhoog. Een paard merkt aan jouw spierspanning en ademhaling dat je spanning hebt. Bij hem stijgt dan ook de hartslag.
Equinofobie of Hippofobie: Angst voor paarden.
Tijdens wandelingen door het bos of over de hei kun je ook heuveltjes lopen, slalommen om bomen, over boomstammen stappen, door waterplassen stappen, en net als bij leiden & volgen oefenen met vertragen, versnellen, halthouden en overgangen naar draf en stap.
Paarden bijten om zoveel verschillende redenen: om te spelen, om te domineren of te beschermen, bij spanning, pijn of angst, bij het allogroomen of het liefdesspel, omdat ze koekjes willen, omdat ze je niet leuk vinden, ze iets moeilijk vinden of je te dicht staat, enz.
Vaak probeert het paard echter iets duidelijk te maken, zoals pijn, ongemak of angst. Net als bij communicatie in de kudde zal een paard nooit zomaar bijten. Het paard zal altijd eerst met subtiele signalen proberen te waarschuwen.
Meestal gebeurt het door de rijbaan na de korte zijde diagonaal (schuin) over te steken, van hoekletter tot hoekletter. Vlak voor je bij de letter bent waar je van hand gaat veranderen, kijk je in de richting waarheen je wilt en stuur je je paard met twee teugels die kant op.
Want veel conditie krijg je niet van paardrijden, toch? Nicoline: 'Het is geen intensieve sport, maar tegelijkertijd is een gemiddelde training wel een redelijke cardiofitness workout. Anders gezegd: paardrijden zorgt vaak voor een verhoogde hartslag. De gemiddelde ruiter heeft dan ook een redelijke conditie.
Paardrijden is een van de oudste sporten en voldoet aan elke definitie van sport, nog wordt het vaak gezien als een makkelijke activiteit en niet als een sport. Dit zou kunnen zijn omdat de enige kennis die de meeste mensen hebben over paardensport, op televisie is.
Het verschilt per situatie, of het helpt om een achterblijvend paard het dode lichaam van zijn maatje te laten zien. 'Als een paard gewoon weggehaald wordt om nooit meer terug te keren, dan kan de achterblijver ongerust blijven', vertelt Pearson.
Echter kan het ook zijn dat je paard last heeft van een wondje. Als het dier hieraan blijft bijten, wordt deze wond alleen maar erger en kan dit leiden tot infecties. Ook in dat geval is een muilkorf de beste oplossing. Daarnaast kan het ondersteuning bieden bij het herstel van een ziekte of operatie.
Als paarden elkaar allogroomen, ofwel met hun lippen of tanden knabbelen en wrijven bijvoorbeeld rond de schoft, doen ze dat zowel om elkaars vacht te verzorgen als om hun band te versterken.
Paarden zijn visuele denkers, ze denken niet in woorden zoals de meeste mensen, maar in plaatjes. Het is veel enger als je je angst in beelden voor je ziet dan in woorden, daarom hebben paarden meer angsten. Bovendien kan een paard niet rationeel over zijn angst nadenken zoals mensen doen.
Een geschoren paard heeft in de winter een winterdeken nodig. Niet geschoren paarden hebben in de regel pas een deken nodig als de buitentemperatuur onder de -5 graden komt. Let wel goed op, want de gevoelstemperatuur kan door de wind (en regen) aanzienlijk lager zijn dan de daadwerkelijke temperatuur.
Als je paard het echt koud heeft staat hij te rillen. Hierdoor brengt hij spieractiviteit op, door dit te doen gaat de kerntemperatuur weer omhoog. Controleer met behulp van een thermometer zijn temperatuur. Zo weet je tenminste de normale temperatuur van je paard.