De aansluitwaarde bepaalt hoe groot het vermogen van stroom mag zijn. Als de aansluitwaarde te hoog is, dan springt de hoofdzekering uit de meterkast. Ook de verschillende groepen in huis beschikken over zo'n aansluitwaarde. De aansluitwaarde van groepen is altijd lager dan die van de hoofdzekering.
Oorzaak defecte hoofdzekering
Een defecte hoofdzekering is een gevolg van overbelasting of kortsluiting in de binnenhuisinstallatie. Hierdoor brandt de hoofdzekering door. Een oorzaak kan zijn dat er te veel grote stroomgebruikers gelijktijdig zijn aangezet.
Wat te doen wanneer een stop of automaat is doorgeslagen
Schakel dit apparaat uit en haal vervolgens de stekker uit het stopcontact. Vervang in de meterkast de doorgeslagen stop of schakel de automaat weer in. Schakel zo nodig ook de groepsschakelaar of aardlekschakelaar weer in.
"Een zekering of automaat springt bij overbelasting", zegt Xavier Malherbe van OCB. "Indien het aangesloten vermogen te hoog is, of bij kortsluiting.
De gemiddelde prijs per hoofdzekering vervangen is ongeveer 50 euro per hoofdzekering. Om de kosten duidelijk te maken voor het vervangen van een hoofdzekering in uw huis kunt u gemakkelijk offertes aanvragen op de Huisfocus website.
Hoofdzekering vervangen
Zoals gezegd is de hoofdzekering het domein van uw energie leverancier. Deze stoppen mag u niet zelf vervangen, dit dient te gebeuren door een erkend installateur of uw netbeheerder welke ook de kast waarin de hoofdzekering zich bevinden verzegeld.
De hoofdzekering bepaalt de waarde van de maximale stroom die u kunt gebruiken. In het geval van een driefasen-aansluiting zijn er 3 hoofdzekeringen aangesloten. De hoofdzekering is gemonteerd achter een verzegelde bescherming; u kunt niet bij de hoofdzekering komen. Uw aansluiting wordt afgewerkt in de groepenkast.
Als er een zekeringsschakelaar uitgevallen is, hebben we 2 mogelijkheden: Er is een kortsluiting. Je verbruikt te veel.
Neem in dat geval contact op met een installateur. Haal de stekkers van alle apparaten die aangesloten zijn op deze aardlekautomaat eruit (ook de lampen) en probeer de aardlekautomaat opnieuw in te schakelen. Zet de apparaten en lampen één voor één weer aan.
Standaard wordt de meterkast van uw woning van een zogenaamde hoofdzekering voorzien. Een hoofdzekering waarborgt de veiligheid, op het moment dat stroom uw woning binnen voert. Zie het als een extra slot op de deur, naast de overige veiligheidsimplementaties in de meterkast.
Algemeen. In de meterkast van uw huis bevindt zich de groepenkast waarin de aardlekschakelaar(s) en alle afgaande groepen (automaten)zitten. Hier hoort ook een groepenkaart bij aanwezig te zijn waar u op kunt zien welke groep welk gedeelte van het huis van energie voorziet en achter welke aardlekschakelaar deze zit.
Zelf de kortsluiting opsporen kan door alle stekkers op één groep los te halen, de groepsschakelaar weer aan te zetten en één voor één de stekkers weer in het contact te steken. Wanneer de stop doorslaat weet u door welk apparaat de kortsluiting veroorzaakt wordt.
Een zonnedouche werkt heel simpel zonder elektriciteit, zo bespaar je dus elektrakosten voor warm water en heb je ook warm water mocht de stroom uitvallen. En last but not least, de aanschaf en installatie van een zonneboiler kost veel geld. Terwijl een zonnedouche slechts eenmalig €10 kost.
Aan de zegelrechtovereenkomst zijn geen kosten verbonden. De kosten voor het aanschaffen van de zegels zijn wel voor uw rekening.
Uw aansluiting herkennen in de meterkast
Uw eigen zekeringen die achter de hoofdzekering in de meter zitten, moeten altijd minimaal een stap kleiner zijn dan de hoofdzekering. Zit daar als zwaarste 16A, dan weet u dat de hoofdzekering minimaal 25A is.
Wanneer mensen blootgesteld worden aan water met een elektrische lading, kan dit dodelijke gevolgen hebben. Vocht is daarnaast één van de grootste oorzaken van een kortsluiting. Geregeld komt het voor dat de stroom in een woning uitgeschakeld wordt wanneer de elektra in aanraking komt met vocht.
Noodpakket. Begin met het aanschaffen van een noodpakket bestaande uit nuttige spullen om in huis te hebben. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan een radio op batterijen, een zaklamp en extra batterijen.
De zekering 'brandt door' als gevolg van een te grote stroom ten gevolge van: een overbelasting: Een elektrische overbelasting vindt plaats als er te veel stroom door de elektrische draden loopt. De draden geraken dan verhit en kunnen smelten.
De zekering heeft een te lage waarde. Als er een 5 Ampère zekering geplaatst is, terwijl de verbruiker 10 Ampère nodig heeft om te werken, zal de zekering direct kapot gaan wanneer de verbruiker wordt ingeschakeld.
Stroom kan voor lange en korte tijd uitvallen, bijvoorbeeld door werkzaamheden, overbelasting van het netwerk of extreem warm weer. Soms is een stroomuitval snel weer verholpen, maar het kan langer duren.
De stop die gesprongen / doorgeslagen is, is te herkennen aan het veertje dat uit de zekering komt op de plek waar u nog een gekleurd metalen plaatje zag. Deze kleur is grijs bij een zekering van 16A, rood bij 10A. Schakel de knop onder de zekering op uit, schroef de porseleine knop los en verwijder de zekering.
De hoofdzekering van uw stroomaansluiting heeft een bepaalde grootte. Deze kan variëren van 1 zekering van 25A (1x25A) tot 3 zekeringen van 25A (3x25A) in een gemiddelde woning. Voor grotere panden en bedrijven kan het oplopen tot 3x80 Ampère, omdat zwaardere apparatuur een grotere aansluiting vereist.
Groter vermogen
Een gemiddelde woning beschikt doorgaans over één tot drie hoofdzekeringen van 25 Ampère. Het is echter ook mogelijk om hoofdzekeringen van 35, 50, 63 of 80 Ampère aan te laten sluiten.