Een gesteriliseerde poes zal dus nog steeds krols worden en een gesteriliseerde kater zal nog steeds kunnen sproeien. Castratie betekent dat de teelballen of eierstokken in zijn geheel verwijderd worden. Hiermee wordt het dier volledig onvruchtbaar gemaakt en is er geen sprake meer van krolsheid en sproeien.
Een krolse kater zal zijn territorium markeren met kleine hoeveelheden feromoonbelaste urine om het vrouwtje seksueel aan te trekken. Dit staat bekend als seksuele markering en wordt gedaan tegen meubels, muren en alle soorten verticale oppervlakken. De geur is vaak onaangenaam en moeilijk te verwijderen.
Gecastreerde katers kunnen geïnteresseerd blijven in krolse poezen en zelfs pogingen tot dekking doen.
Een heel enkele keer kan de kat na steriliseren alsnog krols worden. Dit is heel uitzonderlijk omdat het steriliseren van de kat tot gevolg heeft dat de hormoonaanmaak ook afneemt. Mocht dit toch gebeuren, dan kun je het beste contact opnemen met de dierenarts.
Miauwen als communicatiemiddel
Ze doen het niet voor de lol of omdat ze ons opzettelijk uit onze slaap willen houden. Voor katten is miauwen de beste manier om met mensen te communiceren. Volwassen katten communiceren onderling via lichaamstaal. Miauwen doen ze eigenlijk alleen maar naar mensen.
Ze kunnen meerdere keren achter elkaar paren met verschillende katers. Wanneer een kater krols is, zal hij luid gaan mauwen en zijn geur verspreiden door te sproeien met sterk ruikende urine en door het geven van kopjes. Katers vechten vaak met elkaar wanneer er weinig poezen in de buurt zijn.
Ook Milieu Centraal komt met advies: zet je tuin vol planten die katten vies vinden ruiken: ooievaarsbek, citroenverbena, wormkruid, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel. Of schrik ze af met andere nare luchtjes, zoals citroenschillen, peper, knoflook en hertshoornolie.
Katers kunnen katergedrag gaan vertonen als ze geslachtsrijp worden. Dit kan zich op verschillende manieren uiten: hij kan beginnen met zijn territorium te markeren door middel van sproeien. Dit kan hij in de tuin doen, maar helaas valt ook de binnenkant van uw huis onder het territorium van uw kater.
De duur van de krolsheid is gemiddeld 7 dagen. Er bestaat echter een grote variatie die uiteenloopt van maar 1 tot wel 25 dagen. Een en ander kan ook afhankelijk zijn van het ras.
Een kat wordt gemiddeld 14 jaar oud.
De levensverwachting van katten hangt van verschillende factoren af. Denk maar aan de voeding, maar ook de verzorging en de genen spelen een rol. Het geslacht speelt eveneens een rol. Zo wordt een kater over het algemeen minder oud dan een kattin.
Gedurende de krolse periode is uw kat aanhankelijker en wrijft ze meer aan tegen meubels, muren en haar favoriete mensen. Ze zal waarschijnlijk het meest met haar achterwerk wrijven en zal regelmatig een paringshouding aannemen, d.w.z. met haar achterlijf en staart omhoog.
Wanneer is een kat senior of bejaard? Een kat wordt als oudere kat gezien vanaf 11 jaar, waarbij er vervolgens nog een onderscheid wordt gemaakt tussen de senior kat van 11 tot 14 jaar en bejaarde katten van 15 jaar en ouder.
Zeker wanneer de kat plotseling veel meer miauwt dan dat hij normaal doet, is de kans groot dat de kat ergens last van heeft, pijn heeft of ziek is en dat op deze manier duidelijk probeert te maken. Het is verstandig om dan even naar de dierenarts te gaan, zodat een medische oorzaak uitgesloten of behandeld kan worden.
Laat haar niet naar buiten en sluit alle ramen en deuren, waaronder kattenluikjes. Om haar rustig te houden (en te voorkomen dat ze zwanger wordt) moet je haar weghouden bij alle katers. Dit zal er ook voor zorgen dat ze veilig blijft--ze zou uit je huis kunnen proberen te ontsnappen als ze buiten een kater ziet lopen.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Krolsheid kenmerkt zich vaak door klagelijk miauwen of zelfs huilen als een baby en onrust. Uw kat wordt vaak heel aanhankelijk en wil continu kopjes geven. Uw kat rolt veel over de grond en loopt met een opgeheven achterhand en staart. Sommige katten willen continu naar buiten.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
En hoewel de meeste katten niet als een blije hond op je afstormen als je thuiskomt, hun subtielere signalen laten zeker zien dat ze gehecht zijn aan hun 'lievelingsmens'.
Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten. Dat betekent dat hij je heel graag mag. Dus ook katten die niet heel graag knuffelen of aanhankelijk zijn kunnen zo toch hun affectie tonen.
Wanneer een kat leeftijd gerelateerde gedragsproblemen krijgt die niet door een medische oorzaak te verklaren zijn, spreken we over het cognitief dysfunctie syndroom, ook wel vaak 'dementie' genoemd. De meest geziene gedragsveranderingen zijn: meer en harder miauwen zonder duidelijke oorzaak en onrust.
Een oudere kat vindt het fijn om binnen te zijn, waar warmte en comfort is. Over het algemeen slapen oudere katten vaker en lichter. Een oudere kat heeft minder de behoefte om actief te zijn.
Ouderdomsverschijnselen bij katten zijn bijvoorbeeld minder goed kunnen zien, horen, ruiken of proeven. Ze worden misschien kortademig, krijgen nierfalen, problemen met het hart, de maag of darmen. Ook hun gedrag verandert.
Een poes wordt twee keer per jaar krols – in het voorjaar en in de herfst. In deze tijd vindt de eisprong plaats die door het paren veroorzaakt wordt.