Je kunt het nieuwe kussen of de nieuwe mand een vertrouwde geur geven door er bijvoorbeeld een gebruikt dekbedovertrek in te leggen. Als de mand een vertrouwde geur heeft, zal je hond er sneller in gaan liggen. Plaats het nieuwe kussen op dezelfde plek als het oude om alles verder zo normaal mogelijk te houden.
Breng uw hond naar zijn mand of bench en zeg 'plaats'. Beloon hem direct als hij op zijn plaats blijft: “Goed zo, dat is je plaats!” Gaat uw pup aan de wandel, breng hem dan gelijk weer naar zijn mand of bench en zeg weer 'plaats' Ook al zit uw pup maar heel even stil op zijn plaats, beloon hem dan direct.
Als je hond van comfort houdt en het grootste deel van de tijd liever op je bank zou slapen dan op een 3 mm dik tapijt, dan heeft hij dus echt geen mand nodig om zich goed te voelen. Sommige honden willen nu eenmaal alleen maar op kussen slapen, terwijl andere zelfs hun eigen stoel hebben…
Welke plek kies ik voor de slaapplaats? De plaats van de slaapplek is érg belangrijk. Een hond moet zich terug kunnen trekken naar een eigen, veilige en rustige plek om te rusten of te slapen. De meeste honden zijn graag in de buurt van jou en je gezin, andere honden zoeken liever een rustige plek alleen op.
Je kunt het nieuwe kussen of de nieuwe mand een vertrouwde geur geven door er bijvoorbeeld een gebruikt dekbedovertrek in te leggen. Als de mand een vertrouwde geur heeft, zal je hond er sneller in gaan liggen. Plaats het nieuwe kussen op dezelfde plek als het oude om alles verder zo normaal mogelijk te houden.
Een gelukkige hond is een gemanierde hond. Hij houdt zich rustig, maakt niets kapot en probeert geen aandacht te trekken door stoute dingen te doen zoals in huis plassen. Als je pup vaak bijt, graaft of meubels en kleren vernielt, probeert hij je te zeggen dat hij zich verveelt, stress heeft of bang is.
Hondenlik is een teken van liefde
De 'hogere hond' ontvangt zo'n lik vaak met liefde. 'Honden behandelen mensen als soortgenoten. Dus likken ze ons, hun baasjes, met dezelfde boodschap. ' Het is wat bruut om met afgrijzen te reageren op zo'n onderdanige blijk van liefde.
Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd. Wat je vaak ook ziet is dat de hond op je voeten gaat liggen of dat de hond tussen de benen slaapt.
Tegen je aan leunen
Dan laat hij zien dat hij van je houdt en wilt hij zijn affectie laan je tonen. Wanneer een hond tegen je aan leunt dan voelt hij zich veilig bij jou. Wanneer jouw hond tegen je aanleunt en aan angstige indruk maakt, dan kan hij overigens nog steeds van je houden en zich veilig voelen bij je.
Ook honden hebben (net als mensen) een favoriete slaappositie. Ligt je hond graag opgerold te slapen dan is een comfortabele, zachte hondenmand een goed idee. Ligt je hond juist uitgestrekt en/of heeft deze het snel warm? Kies dan voor een stevig hondenkussen.
Een puppy (t/m 6 maanden) slaapt ongeveer 18 tot 20 uur. Dit heeft de pup nodig om te groeien, maar ook om alle prikkels te verwerken. Een jonge hond (vanaf 6 t/m 24 maanden) slaapt ongeveer 16 tot 18 uur. Een volwassen hond slaapt ongeveer 16 uur.
Een hond die op zijn rug met hun benen in de lucht is een gelukkig hond! Dit is een teken van ultieme ontspanning en comfort. Ze hebben geen zorgen en vertrouwen zichzelf en hun omgeving. Wanneer een hond dicht bij een andere hond of mens gaat slapen, creëren deze een echte band met elkaar.
Begin met het blijven in liggende positie aan te leren. Daarvoor geef je je hond eerst het commando te gaan liggen. Zeg dan met een rustige stem 'Blijven' en houd je hand met gestrekte arm voor je, met de palm richting je hond. Wacht enkele seconden en klik dan, om je hond te belonen voor het blijven liggen.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.
Honden die op de kale en koude vloer slapen ondervinden tal van gezondheidsproblemen zoals artrose en likdoorns op de ellebogen, ook hebben hondenmanden en hondenkussens de functie om de hond te beschermen tegen tocht en koude. Ze voorkomen cystitis, vermijden spier en gewrichtspijnen.
Honden die zich over willen geven gaan op hun rug liggen. Hierbij komen de buik en de hals van de hond boven te liggen, kwetsbare delen van het lichaam van de hond. Om jou die kwetsbare delen te laten aaien, moet hij je dus vertrouwen.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Poot opleggen; dit is aandachtvragend (aandachteisend) gedrag, bijvoorbeeld om geaaid te worden. Neus duwen; dit is ook aandachtvragend gedrag. Kop op arm of schoot leggen; dwingend om aandacht vragen. Op schoot gaan liggen; de hond neemt letterlijk en figuurlijk een hogere positie in dan de eigenaar.
Ondanks dat het voor jou misschien niet altijd zo voelt, is dit gedrag heel goed bedoeld. Dit knabbelen is namelijk een teken van liefde. Je hond geniet van een goede 'vlooibeurt' en wil jou graag net zo verwennen.
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt.
Bijt je hond uit frustratie, door (te veel opwinding) tijdens spel, misschien uit angst of vanuit de behoefte om zijn territorium te verdedigen? Of wil hij graag zijn bezit verdedigen? Honden kunnen ook bijten vanuit redirectie agressie, in gevallen waarbij de hond wordt begrenst of tegengehouden.
De pijnappelklier is medeverantwoordelijk voor de manier waarop mens en hond tijd percipiëren. De pijnappelklier produceert een hormoon dat melatonine heet en het tijdsbesef van een hond beïnvloedt, aangezien het de dagelijkse, seizoensgebonden en zelfs seksuele activiteit stuurt.
Dat is een teken van agressie. De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze.
Een gekookt ei is niet schadelijk voor je hond (je kunt je hond zelfs een rauw ei geven) en veel honden vinden het lekker om er af en toe ééntje te eten. Een ei kan voor een pup overigens wat lastiger te verteren zijn dan voor een volwassen hond, in verband met het nog kwetsbare maag darm stelsel.