De badkamer is één van de meest vieze plekken in je huis. Er groeien bijvoorbeeld duizenden bacteriën en schimmels in het toilet. Om deze kleine indringers op afstand te houden, kun je een teentje knoflook in het toilet leggen.
De geelbruine kalkaanslag onder de rand krijg je weg met schoonmaakazijn en allesreiniger. Borstel het in, laat het weken en spoel af met kokend water. Daarmee giet je kalk en resten echt weg. Neem elke dag je toilet even af.
Kalkaanslag in de WC
Het zuur wat in cola zit is een effectieve verwijderaar van (kalk)aanslag. Giet een blikje leeg in de wc, laat het minimaal een uurtje intrekken, borstel je wc even flink na en spoel vervolgens de wc door. De kalkaanslag dankzij de cola als sneeuw voor de zon verdwenen.
Het doekje met azijn laat langzaam het zure component van de azijn vrij en lost zo de kalk op. Deze supermakkelijke oplossing is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Vergeet het doekje met azijn vervolgens niet uit het toilet te halen voordat je het weer gaat gebruiken.
Om aanslag in de wc-pot te verwijderen, giet je simpelweg een flinke kop (schoonmaak)azijn in de wc. Laat dit een paar uur (of de hele nacht) zitten. Schrob de aanslag weg en spoel de wc vervolgens door. Als het nodig is, kun je dit proces een paar keer herhalen tot je wc-pot weer stralend schoon is.
De urinesteen, de harde vorming, kan je echter wel eenvoudig voorkomen. Dat is door tijdig door te spoelen en om de zes maanden eens zoutzuur in je toilet te doen en vervolgens ongeveer 10 min te wachten. Doordat urine niet blijft staan in je toilet, krijgen de kristallen minder kans om te gaan hechten.
Urinesteen verwijderen met Azijn en Bakpoerder Of Borax.
Meng het azijn met het bakpoeder( baking soda) of 2 theelepels borax in een kan met 1,5 liter water. Breng het mengsel op de wc-pot aan, schrob en wacht een uur voordat je spoelt. Herhaal indien nodig de cola-behandeling.
Misschien grijp je normaal gesproken gelijk naar de fles met chloor, toch kun je de binnenkant van de wc ook schoonmaken zonder chloor te gebruiken. Kristalsoda is hier zeer geschikt voor. Maak een sopje van soda en water en laat het even oplossen.
Gebruik dus geen chloor in een toiletpot waarin een wc-blokje hangt. Als chloorbleekmiddel wordt gemengd met ammonia ontstaan chlooramines, die irriterend zijn voor ogen en luchtwegen. Chlooramines kunnen ook ontstaan als chloorbleekmiddel in contact komt met urine. Laat dus geen chloor in de toiletpot staan.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
Reacties. Een kopje in het toilet doen en een nachtje laten staan, dan kun je morgen de toiletborstel door je toilet halen en is je toilet schoon. Gebruik hiervoor beter schoonmaakazijn.
Maak een sopje met Easycleaner met lauwwarm water. Maak eerst de onderkant van de wc bril gemakkelijk schoon met behulp van een doek. Gebruik een borstel om hardnekkige vlekken van de wc bril te verwijderen. Maak de bovenkant van de wc bril en de deksel van het toilet schoon met behulp van de allesreiniger.
Wat is de bruine aanslag? Ondanks de bruinige kleur, wordt de aanslag in de meeste gevallen veroorzaakt dankzij stoffen die vrijkomen via urine. Dit is waarom de aanslag urinesteen genoemd. Het gaat hierbij om minerale zouten zoals calcium, magnesium, kalium en natrium.
,,De vraag is hoe oud de wc-bril is. Soms moet hij vervangen worden, misschien al na een paar jaar. Als het eenmaal ingevreten is, krijg je het nooit meer wit en schoon. Maar er zijn gelukkig wel oplossingen als het nog niet al te geel is.
Chloor maakt niet schoon maar is een desinfectiemiddel. WC-eend in de wc werkt ook niet als je het water niet eruit haalt en is erg duur. Azijn is het enige juiste middel, goedkoop en met de juiste werkwijze heb je al die dure middelen niet nodig, die ook nog eens het glazuur van je dure toiletpot aantasten.
Het helpt aardig als je je WC met kokend water vult en in laat weken en daarna boent met een schoonmaakmiddel en dit herhaalt. Maar wij raden je aan om je zwarte toilet met schoonmaakazijn te reinigen. Dit kan je bijvoorbeeld in de nacht laten intrekken voor het meest effectieve resultaat.
"Gevaarlijk: veroorzaakt ernstige brandwonden en oogletsel. Damp niet inademen. Beschermende handschoenen, oogbescherming en gelaatsbescherming dragen. Na het werken met dit product handen grondig wassen."
Schoonmaakazijn in je wc pot
Effectief is het wel. Giet een scheutje schoonmaakazijn in je toiletpot. Doop de toiletborstel in de pot en borstel de randen van de toiletpot goed in. Laat dit een nachtje staan, de volgende ochtend even doortrekken en de kalkaanslag is verdwenen.
Laat de allesreiniger staan
Hoewel een toilet prima schoongemaakt kan worden met allesreiniger, haalt u hier niet al het vuil mee weg. Verdunde schoonmaakazijn met een beetje soda werkt veel beter. Hiermee kunt u elk aspect van de wc schoonmaken.
Baking soda en soda doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit 'm in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.
Urinesteen ontstaat uit kalk in combinatie met zouten die in urine voorkomen. Doordat dit verschillende soorten zouten kunnen zijn, bestaan er ook diverse soorten urinesteen. Ook buiten het lichaam kan urinesteen nog neerslaan, in de vorm van een bruine aanslag in toiletten en urinoirs.
Urinesteen is een minerale verbinding die ontstaat door chemische processen: De kalk in het spoelwater van het toilet reageert met stoffen uit de urine. Een hoge pH zorgt ervoor dat de urinesteen net zo sterk als mineraal gesteente wordt.
Je WC schoonmaken met baking soda kan op de volgende manier: Strooi een kopje baking soda in het toilet en schenk hier vervolgens een kopje azijn overheen. Let op, dit gaat bruisen. Laat het een kwartier intrekken en schrob vervolgens schoon met een toiletborstel. Zo hoef je geen chemische bleek meer te gebruiken.