Als bodembedekker kun je denken aan schelpenzand. Let er wel op wat er dan allemaal om de kooi heen staat, want het zand kan flink stuiven. De schelpjes kunnen je vogel helpen om zaadjes te vermalen en zo beter te verteren. Je kunt ook kiezen voor maïskorrels of beukensnippers als bodembedekking.
De algemene benodigdheden voor de vogelkooi zijn zitstokken, voer- en drinkbak en een badje. Meestal zitten deze producten standaard bij de gekochte kooi, maar ze kunnen altijd kapot gaan of kwijtraken. Deze producten kun je dan dus ook los bestellen in de webshop.
Meest bekende bodembedekking voor vogels zijn het schelpenzand en ook gebroken beukenhout, ook wel houtsnippers genoemd. Bij Birdsupply zorgen wij er graag voor dat jouw vogel zich fijn voelt in zijn kooi of volière.
Zand is de meest gebruikte bodembedekking voor een volière of kweekkooi. Het is goedkoop, makkelijk te reinigen (zeven) en het ziet er netjes en verzorgd uit.
De meest gebruikte bodembedekking is schelpenzand. Vogelzand is een natuurlijk product en ideaal voor de vogelkooi en volière. Vogels nemen graag een zandbad, waarin de vogels proberen zand tussen hun veren te brengen, en vervolgens het weer uitschudden.
Als bodembedekker kun je denken aan schelpenzand. Let er wel op wat er dan allemaal om de kooi heen staat, want het zand kan flink stuiven. De schelpjes kunnen je vogel helpen om zaadjes te vermalen en zo beter te verteren. Je kunt ook kiezen voor maïskorrels of beukensnippers als bodembedekking.
Het schelpenzand is calciumrijk waardoor het uw vogel helpt bij het verteren van de granen. Ook zorgt het schelpenzand voor stevige botten doordat er mineralen in het zand zitten.
Schelpenzand wordt het meest gebruikt in kleinere vogelkooien. Het ziet er mooi uit, maar creëert stof rondom de kooi en absorbeert niet goed. Krantensnippers, houtsnippers, houtkrullen en vlassnippers zijn alternatieven. In het nachtverblijf wordt vaak zand of vogelgrit gebruikt.
Afhankelijk van de vogels die u wilt gaan houden kunt u er voor kiezen het nachthok te isoleren. Dit kan met isolatiemateriaal zoals glaswol en piepschuim. Timmer het goed af en voorkom naden of kit deze af zodat er geen broedplaats voor bloedluis ontstaat.
In de volière gebruik je voerbakjes van kunststof of rvs. Die zijn makkelijk proper te maken. Bevestig de etensbakjes op een hoge plek aan het gaas, waar de vogels er vanop een zitstok bij kunnen. Bevestig voer- en drinkbakjes nooit onder een andere zitstok omdat er dan gemakkelijk uitwerpselen in vallen.
Een kanarie alleen houden is niet aan te raden, na enige tijd ontstaan er toch gedragsproblemen. De vogel voelt zich eenzaam en zal hierdoor agressiever worden. Die agressiviteit richt zich voornamelijk op speelgoed en het bekende spiegeltje in de kooi.
Het vogelzand wordt ook wel schelpenzand genoemd omdat er schelpengrit in verwerkt zit. In het schelpenzand zitten mineralen, wat de vogels tijdens het pikken opnemen. Dit kan zorgen voor een betere vertering van voedsel, het kan de botgroei stimuleren en de opbouw van de veren verbeteren.
Wat mag een kanarie niet eten? Alle snacks die mensen eten, zijn slecht voor kanaries omdat er te veel zout en vet inzit. Chocolade, chips en koffie zijn dus uit den boze. Ook avocado's zijn erg slecht voor kanaries.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Ruwe takken zijn goed voor vogelpootjes omdat ze zowel grip als een manicure bieden. Maak het hout van tevoren goed schoon, zoals alles wat u in een vogelkooi introduceert. Wat water en een borstel van natuurlijke materialen volstaat.
De meeste zitstokken die u bij de dierenwinkel kunt kopen zijn gemaakt van onbehandeld dennenhout (waarvan ook pluggen worden gemaakt) en dit is prima. Gebruik echter geen vers dennenhout, dit bevat namelijk kleverige hars.
Welke vogels kan ik houden in een volière? Er zijn verschillende soorten vogels geschikt om buiten te houden, waaronder allerlei soorten parkieten, vinken, kwartels en kanaries. Je kunt dan denken aan valkparkieten, zonparkieten, grasparkieten of agapornissen. Zilver- en loodbekjes, de Cubavink of de zebravink.
Houten volière
Wanneer u kiest voor een houten frame doet u er goed aan een houtsoort te kiezen dat blootgesteld kan worden aan de verschillende weersomstandigheden. Daarnaast kunt u het beste voor geïmpregneerd hout kiezen, dit verlengt de levensduur van het hout.
Zorg wel dat de kwartels uit de wind lopen. Als bodembedekking kan schoon, scherp zand gebruikt worden. Dit moet wel een laag van minimaal vijf centimeter diep zijn. De dieren kunnen dan lekker een zandbad nemen.
De mythe ontkracht. Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat schelpenzand slecht is voor vogels. Ook dierenartsen zijn hier niet bekend mee. Een dierenarts in een papegaaienopvangcentrum laat weten dat schelpenzand een veiligere keuze is dan houtsnippers.
Grit komt tegemoet aan de mineralenbehoefte van de vogel. Het bestaat uit zeeschelpen, roodsteen en een klein beetje houtskool. Het calciumgehalte van grit is hoog, ongeveer twintig tot dertig procent. Calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van het skelet.
Een sepia is onmisbaar in de kooi van je vogel. Het dient als slijpsteen voor de snavel en bestaat uit kalk. Voldoende kalk (of calcium) is noodzakelijk voor de opbouw en groei van het skelet, de vorming van de eischaal en functioneren van andere lichaamsprocessen.
Hoe vaak je de vogelkooi moet verschonen is afhankelijk van de vogelsoort, de leeftijd van de vogel en de mate waarin de vogel rommel maakt. We adviseren de kooi van jouw parkiet, kanarie of andere vogel minimaal één keer per week schoon te maken.