Er zijn diverse mogelijkheden voor de ondergrond: boomschors, zand, houtsnippers. Voor welk materiaal je kiest is afhankelijk van de vraag of je ren overdekt is of niet. Zit er geen dak op, dan zijn materialen die vocht vasthouden niet aan te raden. Je krijgt dan al gauw schimmel en modder in de kippenren.
Re: Vloer kippenhok
Ik zou betontriplex gebruiken. Lekker glad , dus goed schoon te maken.Je hoeft dat niet te verven of iets dergelijks. Betontriplex gebruiken ze in de bouw om een bekisting te maken waar dan beton in gestort wordt.
Zoek een mooie droge locatie, want nat zand is niet ideaal voor kippen om zich in te baden. Naast dat het zand de veren van de kip schoon houdt, heeft een zandbad ook een goede werking tegen parasieten zoals luizen, vlooien en mijten. Het zand zal de parasieten doden.
Legnest. Het kippenhok biedt bescherming, vormt een slaapplaats voor je kippen en moet uitgerust worden met legnesten. Die kan je vullen met houtschilfers, stro of hooi om het je kippen zo aangenaam mogelijk te maken. Kippen leggen immers bij voorkeur hun eieren altijd op dezelfde plaats.
Houtvezel of stro zijn een prima alternatief. Deze nemen ook veel vocht op en ze zijn goedkoper. Een bijkomend voordeel van houtvezel is dat het zeer snel droogt. Stro is echter ook een smakelijk en voedzaam hapje voor je kippen.
Na een aantal weken wordt de leg hervat en begint de hen aan haar volgende legseizoen Hennen beginnen op een leeftijd van gemiddeld 5 tot 6 maanden met leggen. Pas wanneer ze 14 tot 16 uur per dag licht krijgen (in de lente of door een lamp) komen de eerste eieren."
Zij gaan op zoek naar voedsel. Gras is een prima ondergrond voor kippen, maar hoeveel gras je overhoudt is de vraag. Dit is afhankelijk van het aantal kippen en de grote van de ren. Je kunt er voor kiezen een deel van de ren te betegelen, op deze manier hebben kippen altijd een stukje droge ondergrond.
Het nachthok: In het nachthok leg je bij voorkeur iets wat goed absorbeert en weinig stof afgeeft. Een goede optie is fijne beukensnippers of hennepvezel. Een goedkopere optie is zaagsel, dit werkt goed, maar geeft meer stof. Om het nachthok tegen bloedluizen te beschermen kun je ook tabaksnippers gebruiken.
Je kunt een deel van de kippenuitloop bedekken met een laagje stro. De kippen beleven daar een hoop plezier aan. Stro wel geregeld verversen. Naast het stroo ook de grond af en toe met de riek omspitten.
Voor de meeste rassen geldt een hoogte van zo'n 80 cm.De sierkipjes zullen wat kleiner zijn. Voor deze kipjes kun je de zitstok wat lager plaatsen. Vier tot vijf krielen hebben genoeg aan een zitstok van een meter. Zwaardere rassen hebben meer ruimte nodig: twee tot drie kippen per meter.
Beukensnippers in het kippenhok of de kippenren.
Beukensnippers zijn geschikt voor in het kippenhok of in de kippenren. Het zorgt voor een schone bodem in het hok of de ren en neemt hierbij vocht op waardoor het langer schoon blijft.
Grit is ideaal voor kippen en andere vogels die veel eieren leggen omdat ze hier de calcium uit kunnen halen die ze nodig hebben voor het maken van de eischaal.
Kippen die de ruimte hebben, nemen dagelijks of om de dag een stofbad of zandbad. Ze maken een kuiltje in de grond en verspreiden zand en stof over hun verenkleed. Daarna schudden ze zich uit. Hiermee verwijderen ze overtollig vet en ontdoen ze zich van luizen, vlooien en mijten.
Heel eenvoudig kan dat door het hok op tegels te plaatsen, zodat ongedierte niet vanuit de grond bij de kippen kan komen. Strooi vervolgens over de tegels een laag zand. Fijn voor de kippen (kunnen hun favoriete zandbad nemen) en voor jou, want je kunt nu gemakkelijk met een hark het vieze zand verwijderen.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Een broedse hen
Kippen kunnen broeds worden, ook als u een haan heeft. Vaak zal een broedse kip in de nestkast van het hok op haar eieren blijven zitten, maar er zijn ook kippen die een rustig plekje opzoeken buiten het hok. In dit geval kan de broedse hen de hele nacht buiten het hok blijven zitten.
Hooi en stro zijn allebei niet goed als ondergrond voor kippen. Ze absorberen te weinig vocht. Stro kan bovendien een a-specifiek type salmonellabacterie bevatten. Als deze muteert, je weet het nooit, is er kans dat je de beruchte salmonellabesmetting krijgt.
Laat de kippen vaak naar buiten
Lekker op zoek naar insecten, gras en groenten. Dat vinden ze heerlijk en het ziet er ook heel gezellig uit. Een kip die beweegt is blij. Zo kunnen ze ook gelijk op zoek naar kleine steentjes en zandkorrels die essentieel zijn voor een goede spijsvertering.
Kippen hebben een grondige hekel aan water en modderpoelen. Modderpoelen en waterplassen in een kippenren zorgen voor geurhinder en kunnen broedplaatsen worden voor ziektekiemen. Kippen met modderpoten bevuilen de nesten de eieren. Ze krijgen koude poten in de winter, leggen niet meer en kunnen diarree oplopen.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.
Jonge kippen klaren de klus meestal wat sneller, bij oudere kippen duurt het al eens iets langer. In de praktijk betekent dit dus dat een gemiddelde kip iedere dag 1 ei kan leggen, maar dat dit telkens weer iets later op de dag gebeurt.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.