Heel simpel: een gekookt eitje is een ideaal en gezond tussendoortje. Het bevat een hoop eiwitten (dus stilt snel je hongergevoel!), ijzer, foliumzuur en de vitamines B2, B 12, E en D. Een kleine moeite om een eitje te koken en in je tas te stoppen. Let op: het is niet de bedoeling dat je dagelijks meerdere eieren eet.
De kroket, frikandel en bamischijf doen het als je kijkt naar de calorieën het beste. Het maakt wel veel verschil of je de snack eet met (wit) brood. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten. Een echte calorieënbom is de kapsalon met 1272 kilocalorieën.
Kies voor volkoren koekjes, de vezels zorgen ervoor dat de suikers trager door het lichaam worden opgenomen en er zich dus geen bloedsuikerpiek voor doet. Het lichaam neemt de suikers trager op, waardoor het lichaam langer energie krijgt.
Van alle voedingsstoffen is water het belangrijkste
Ruiten-Kreuling vult aan dat je daarnaast ook kunt kiezen voor een hogere eiwitinname. Daar krijg je ook een verzadigd gevoel van. Klaassen: "Dit klopt. Leg de focus op genoeg groente, fruit, volkoren graanproducten, noten, zaden en peulvruchten."
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Kleine honger stil je met een variëteit aan gezonde tussendoortjes. Rauwe groenten, vers fruit, noten en zaden zijn helemaal oké. Net als een boterham, soep en yoghurt. Koeken behoren steeds tot de restgroep.
Een boterham met mager beleg, een halve candybar of een stevige banaan geeft je 100 calorieën aan energie. Wat moet jij doen om die energie weer kwijt te raken?
De gezondste koekjes zijn koekjes met zo min mogelijk ingrediënten. Ze zijn gemaakt van grondstoffen die minimaal nodig zijn om lekkere koekjes te kunnen maken. Omdat ze zo weinig grondstoffen bevatten, hebben ze geen/tot heel weinig, conserveringsmiddelen in zich.
Het beslag bestaat voor ongeveer tien procent uit eieren. Eieren vormen dus niet het grootste ingrediënt, maar wel het belangrijkste. Volgens een woordvoerder van het Voedingscentrum is een eierkoek niet een gezond product omdat het geen waardevolle voedingsstoffen bevat.
Bakje magere (Griekse) yoghurt, kwark of Skyr (eventueel gecombineerd met vers fruit). Handje ongezouten en ongebrande noten. Volkoren cracker met cottage cheese met tuinkruiden en schijfjes tomaat, komkommer of radijs. Magere vleessoorten zoals magere ham, kip of kalkoen (evt.
Frituren helpt alleen niet om gezonder te eten, vertelt Astrid Postma, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum. "Met frituren worden altijd meer calorieën toegevoegd. Neem bijvoorbeeld een gewone aardappel. Die bevat ongeveer 80 kilocalorieeën.
Conclusie. Als je alleen naar de hoeveelheid calorieën kijkt, dan zijn de kroket, frikandel en bamischijf de beste keuze. Dit is echter wel zonder een broodje erbij. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten.