"Op een bewolkte dag verbrand je misschien niet, maar de UV-stralen verouderen wel je huid. Zonnecrème biedt daartegen de beste bescherming, beter dan dagcrèmes." Zon of geen zon, je gebruikt beter dagelijks zonnecrème als dagcrème om je huid tegen kanker én veroudering te beschermen.
Breng je zonnebrandcrème bij voorkeur onder je make-up, maar bovenop je moisturizer aan. De belangrijke ingrediënten in de moisturizer kunnen namelijk een stuk minder goed hun werk doen als je de volgorde omdraait. De mooiste combinatie is een moisturizer met antioxidanten en daaroverheen je zonnebrandcrème.
Smeer je een half uur voordat je de zon in gaat al in. Zo heeft je zonnecrème tijd om in te trekken en geniet je van optimale bescherming zodra je de zon in stapt. Hoe snel je je weer moet insmeren hangt af van de factor die je gebruikt, maar smeer je minimaal iedere twee uur in.
Dit is waarom je het beste een aparte zonnebrand, speciaal voor je gezicht kunt gebruiken: Zonnebrand voor je gezicht is minder vet en heeft een fijnere structuur. Gezichtszonnebrand verkleint de kans op puistjes omdat het je poriën minder snel verstopt dan normale zonnebrand.
Het nadeel van factor 50
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Maaike van Furrow heeft bij esthetisch arts Stephan Marks de vraag gesteld of je een zonnebrandcrème als dagcrème kunt gebruiken. Zijn antwoord is: 'Je kunt je zonnebrandcrème zonder problemen combineren met een ander serum of crème, maar het is wel belangrijk dat je je zonbescherming als laatst aanbrengt'.
Hoe vaak zonnebrand smeren? Het wordt aanbevolen om een zonnebrand met liefst minimaal SPF30 een kwartiertje voor blootstelling aan de zon aan te brengen. Het liefst smeer of spray je ook elke twee uur bij, vooral als je veel buiten bent, na zwemmen of zweten.
Huidarts.com adviseert een zonnebrandmiddel met een minerale filter omdat deze op de huid blijft zitten, niet door de huid heen dringt en geen inwendige gezondheidsproblemen geeft. Bovendien beschermt een minerale UV filter de huid direct zodra deze op de huid is aangebracht.
Als je een vette huid hebt helpt foundation in de vorm van poeder goed om oneffenheden weg te werken en de vette huid minder zichtbaar te maken. Als je een droge huid hebt kun je het best een crème foundation gebruiken, dit voorkomt de schilfering en uitdroging van de huid.
Zonbescherming is altijd de laatste stap in je huidverzorgingsroutine. Dit betekent dat je een product met SPF aanbrengt ná je serum of crème (mits de crème geen SPF bevat). Make-up komt natuurlijk als laatste, al raden we aan om je zonbescherming 3 tot 5 minuutjes te laten intrekken.
Wat direct opvalt is dat de grote winnaar van de beste dagcrème test uit Nederland komt en slechts een paar euro kost. De beste dagcrème Consumentenbond is namelijk de Kruidvat hydro dagcrème! De geteste dagcrème is voor de normale of gemengde huid, en zorgt dat het vet- en vochtgehalte op peul blijft.
De ideale hoeveelheid dagcrème is de grootte van een framboos. Als je te veel smeert, kan je huid die niet helemaal opnemen waardoor je poriën verstopt raken. Pas op: met die hoeveelheid smeer je je gezicht, hals en decolleté in.
Het is een misverstand dat je niet bruin wordt wanneer je goed smeert met zonnebrandcrème. De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
Maar waarom is zonnebrand zo duur? De prijzen voor een flesje zonnebrandcrème liggen nogal uiteen. Dat heeft voor een deel te maken met de beschermfactor. Een hogere factor zonnebrand bevat meer beschermfilters en die zijn duur, waardoor de prijs van een factor 50 hoger is dan van een flesje met factor 15.
Je wist al dat een SPF beschermt tegen schadelijke uv-stralen die tekenen van huidveroudering veroorzaken. Wat je misschien nog niet wist, is dat dagelijkse bescherming je huid ook de gelegenheid geeft om zich te herstellen van schade die eerder ontstaan is.
Een droge huid heeft een beschadigde huidbarrière en kan minder goed vocht vasthouden. Met een dagcrème help je de huid te hydrateren en ondersteun je de huidbarrière. Voor mensen die het belangrijk vinden om huidveroudering te voorkomen, is dagelijkse zonbescherming echt een must.
Dit is de beste zonnebrandspray!
De Garnier Ambre Solair dry protect spray komt als beste uit de bus bij de Consumentenbond. De spray krijgt een 7,5. In de fles zit ongeveer 200 ml.
Laat je ook niet misleiden door de stelling: 'minder vaak smeren dankzij factor 50'. Dermatoloog Menno Gaastra legt uit: "Smeer altijd minstens iedere drie uur, ongeacht de factor. Een hogere factor betekent namelijk niet dat hij langer blijft zitten, laat staan dat je hem minder vaak hoeft aan te brengen.
Je huid begint dus te verbranden na een klein kwartier (100/8). Met een factor 20 zou je dus 300 minuten of 5 uur op het strand kunnen blijven (20 x15). Met een factor 30 zou je 450 minuten in de zon kunnen blijven (7,5 u). Een factor 30 is dus écht voldoende(SPF 50 is niet nodig!)