De malbec is een druivenras waar rode wijn van gemaakt wordt. De druif is ook bekend onder de naam côt. Het is een donkere druif die veel kleurstof bevat en voor intense, tanninerijke wijn zorgt. Ze heeft een vleug van pruimen en bramen.
Malbec uit Mendoza smaakt meestal rijk en vol, met tonen van kersen; de Franse versie neigt meer naar zwarte en blauwe bes, in combinatie met kruidigheid. Malbec wordt ook in diverse landen op kleine schaal gebruikt in Bordeauxblends.
MALBEC IN HET KORT
Malbec is een druif die in Frankrijk in de Cahors hele andere wijnen oplevert dan in het hooggelegen Mendoza in Argentinië. De Cahors wijnen zijn streng en stevig, met veel harde tannines. Ze hebben jaren nodig om zachter te worden. Uit Mendoza komen malbec-wijnen met veel zwarte bramen en bessen.
Beide wijnen smaken heel goed met rundvlees en kaas, al heeft Merlot een iets groter assortiment dan dat van Malbec. Daarnaast heeft Malbec zachtere tannine en een lagere zuurgraad dan Merlot, zelfs als de wijn jong is.
De herkomst van de Malbec
In Frankrijk is de malbec-druif dan ook steeds vaker vervangen door de merlot, cabernet sauvignon en de cabernet franc en de tannat-druif.
De zoetheid varieert van droge rode en witte wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Chardonnay tot zeer zoete dessertwijnen zoals Port. Voor veel beginners zijn de niet-droge wijnen zoals Moscato d'Asti en Pinot Noir een geweldige entree in de wijn.
Krachtige rode wijn wordt gemaakt van donkere blauwe druiven met een dikke schil. De kleur is donker rood met paarse tinten, mooie zuren, tannines en een volle krachtige afdronk. De aroma`s zijn intens (vaak bramen, peper, specerijen en zwarte bessen).
Smaak. De Merlot is een zachte, soepele rode wijn met redelijk neutrale tannines en zuren. De smaak van deze rode wijn is voornamelijk te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. Deze wijn bevat minder tannine dan de Cabernet Sauvignon waardoor deze gemakkelijker en jonger te drinken is.
De smaak van Pinot Noir is enorm divers. Maar algemeen gezegd geeft Pinot Noir een lichte tot medium body met kersen, framboos en aardbei en vaak wat aardse, soms kruidige geuren en smaken. Een Pinot Noir is geen krachtpatser maar meer een subtiele en aangename wijn.
De smaak is licht en fruitig en de verschillende smaakelementen kunnen uiteen lopen van rood fruit, gedroogd fruit, vanille, karamel en soms zelfs specerijen, drop, tabak of nootmuskaat.
Malbec is een blauwe druif die zijn oorsprong kent in Frankrijk. Tegenwoordig staat deze druif ook bekend als de nationale druif van Argentinië waar de meeste Malbec wijnen uit het hooggelegen Mendoza komen. Malbec wijnen zijn over het algemeen krachtige rode wijnen met in de smaak veel zwart fruit en kruidige aroma's.
De bakermat van de malbec is Frankrijk, meer bepaald het zuidwesten ervan, waar ook Bordeaux ligt. Daar maakte de malbec lange tijd deel uit van de befaamde Bordeaux-blend, naast de cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot en petit verdot.
Voorbeelden van Soepele rode wijnen
Druivensoorten die perfect geschikt zijn voor de productie van soepele rode wijn, zijn bijvoorbeeld Merlot, Pinot Noir (ook Spätburgunder, Blauburgunder of Pinot Nero genoemd) en Barbera.
Dit zijn de populairste druiven: Witte druiven: chardonnay, grüner veltliner, pinot grigio (gris), pinot blanc, sauvignon blanc, viognier. Rode druiven: merlot, cabernet sauvignon, grenache (garnacha), malbec, sangiovese, tempranillo.
De allerduurste wijnen
De 's werelds duurste wijn is een rode wijn van Chateau Lafite-Rothschild uit Pauillac, Frankrijk. Een verzameling van 300 flessen werd onlangs verkocht op een veiling voor $ 540.000. Deze zeldzame wijn is een favoriet van veel rijke mensen.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
Lucht veroorzaakt oxidatie en dan bederft de wijn. Maar als een wijn echt helemaal luchtdicht wordt afgesloten, bijvoorbeeld door een schroefdop, dan kan zich een zogenaamd reductief aroma vormen. Dat reductieve aroma doet denken aan geuren van eieren, dierlijke geuren en in het ergste geval zelfs rotte eieren.