Wanneer een puppy 4 tot 6 maanden oud is, begint de juveniele fase. Je pup wordt steeds zelfverzekerder en volwassener. Ze hebben steeds meer uithoudingsvermogen en worden steeds beter is het spelen van actieve spelletjes.
Jonge pups (van 2 t/m 8 maanden) Een jonge pup mag 4-5 x daags wandelen. De duur van de wandeling mag 10 minuten per wandeling per maand leeftijd zijn. Dat betekent dat een pup van 3 maanden leeftijd, tot 30 minuten per wandeling mag lopen.
Tussen de 15e en de 21e dag van z'n leven verandert er veel in het gedrag van de pup; opvallend hierbij is dat de eerste zintuiglijke, motorische en fysiologische vaardigheden van volwassen dieren nu voor het eerst bij de pup zichtbaar worden.
8 tot 14 maanden
Ook vindt je hond het tijdens deze fase van de puberteit het allemaal een beetje spannend en ontwikkelt hij angsten – ook wel de angstfase genoemd en deze fase staat nog beter bekend als de moeilijkste leeftijd van je hond.
De puberteit is vaak het heftigst rond de leeftijd van 18 maanden. Daarna zal je merken dat je pup weer wat rustiger en evenwichtiger wordt. In de leeftijd tussen 24 en 30 maanden hebben de hersenen van jouw hond zich volledig kunnen ontwikkelen en breekt de periode van volwassenheid aan.
Vanaf een maand of 5 begint uw pup in de puberteit te komen. Net als bij mensen ondergaat uw hond dan een hele reeks veranderingen die hormonaal bepaald zijn. Reuen raken erg geïnteresseerd in teefjes en teefjes kunnen voor de eerste keer loops worden. Het gedrag en de gehoorzaamheid van uw hond veranderen vaak ook.
Wanneer een hond zeer zelfverzekerd is tegenover andere honden, zoals er ook dominante mensen zijn, spreken we van een dominante hond. Een dominante hond is over het algemeen niet agressief en vecht niet. Dit heeft hij niet nodig, door zijn lichaamstaal kan hij een andere hond precies duidelijk maken wat hij vindt.
Houding: De houding van je puppy spreekt boekdelen. Zelfverzekerde honden en honden die dominantie willen uitstralen, lopen rechtop en maken zichzelf groot.Duwen of over andere honden of mensen heen gaan staan of hangen, zijn andere voorbeelden van dominant gedrag.
Het bijten van een puppy is normaal gedrag dat meestal stopt als de puppy ongeveer 6 maanden oud is. Dit komt omdat de tandjes dan zijn gewisseld en de pup niet meer zo hard hoeft te bijten om zichzelf te kalmeren.
Een puppy die overprikkeld is is vaak een zeer drukke pup. Een puppy gaat wanneer hij overprikkeld is vervelend gedrag vertonen.Hij bijt in alles: in je handen, armen, voeten, kuiten, benen en hij wil daar niet mee stoppen, wat je ook doet.
Puppy gaat zitten tijdens het wandelen
Op die manier neemt een pup alle nieuwe indrukken in hem op. Hij ziet, hoort, ruikt en voelt van alles. Een puppy die gaat zitten is aan het observeren. Hij is alle indrukken in zich op aan het nemen en aan het verwerken.
Sommige pups poepen zelfs vaker. Het goede nieuws is dat dit minder wordt naarmate de hond ouder wordt. Hoewel een puppy van 2 weken bij elke voeding poept, zal dat na 12 weken nog maar 4 keer per dag zijn. Met 6 maanden is dat misschien nog maar 3 keer per dag.
Hoeveel slaap heeft een puppy nodig? Puppy's hebben nood aan een goede 16 tot wel 20 uur slaap per dag. Dutjes zijn belangrijk voor hun groei, maar ook om alle prikkels van de dag te verwerken.
Puppy' hebben ongeveer 18 uur slaap per dag nodig.
Mogelijk gromt je hond omdat hij vroeger heeft geleerd dat als hij dit gedrag vertoont, hij dan zijn gewenste aandacht krijgt. Krijgt je hond zijn zin als hij gaat grommen, dan zal hij dit vaker gaan doen. Als je hond niet goed gesocialiseerd is, kan hij gaan grommen uit angst of onzekerheid in sociale situaties.
De reden waarom pups zoveel bijten is dat ze de hardheid van hun beet moeten leren kennen en beheersen. Zodra ze een andere pup pijn doen en deze gilt, zullen ze loslaten. Hoewel de bedoeling van de pup niet onvriendelijk is, kan het bijten heel pijnlijk zijn door de vlijmscherpe tandje.
Hoe kun je het bijtgedrag van je pup trainen? Bij te hard bijtgedrag kun je 'AU' zeggen, het spel staken en weglopen. Als je dit consequent toepast leert je pup wanneer hij te hard bijt. Hij leert ook dat het spel stopt als hij dit doet, dus dat het bijtgedrag hem niets oplevert.
Een gelukkige hond is een relaxte hond.
Losse schouders, een kwispelende staart, ontspannen oren, een lichtjes geopende muil, pretlichtjes in zijn ogen en een zelfverzekerde uitstraling zijn allemaal overduidelijke tekenen dat je hond gelukkig is.
Hier zijn enkele tips om je te helpen je hond te begrijpen en hem of haar te helpen: Geef aandacht: Als je hond zijn poot op je legt, betekent dit waarschijnlijk dat hij aandacht wil. Geef hem dus de aandacht die hij nodig heeft, speel met hem, knuffel hem of geef hem wat lekkers.
Als je hond je aankijkt met een lieflijke blik, dan mag hij of zij jou erg graag. Je zult dit zien aan de lichaamshouding van je hond. Hij of zij kwispelt met de staart en/of heeft een ontspannen houding. Dit is de manier voor je hond om te laten zien dat hij of zij van je houdt!
Puppy's jonger dan zes maanden mogen niet langer dan twee uur alleen worden gelaten.
Hoe vaak je je pup eten geeft, is afhankelijk van hoe oud hij is. Een puppy tot 10 weken oud geef je 4 tot 5 kleine maaltijden per dag. Van 10 weken tot 5 maanden geef je 3 maaltijden per dag en na de 5e/6e maand geef je 2 maaltijden per dag.