Het roze papier kan gebruikt worden door de koper om de auto vervolgens in te schrijven. Is de auto afgekeurd bij de keuring dan heeft het keuringsdocument een rode balk bovenaan.
Verkoop jij een auto waar je al een kentekencard bij hebt, dan kun je ervoor kiezen de kentekencard en de tenaamstellingscode aan de koper te overhandigen om de auto op naam van de nieuwe eigenaar te laten zetten. Het is verstandiger om samen een kentekenloket of RDW-balie te bezoeken.
Na de verkoop
Als je geen nieuwe auto koopt, moet je de schrapping van je oude nummerplaat aanvragen aan de DIV. Doe dit zo snel mogelijk want zolang je nummerplaat niet is geschrapt, moet je er verkeersbelasting blijven voor betalen.
Een kentekenbewijs deel 1A, een kentekenbewijs deel 1B en het overschrijvingsbewijs. Op de achterkant van ieder deel staat duidelijk aangegeven welk deel het is. De auto verkopen zonder deze papieren kan niet. U heeft alle delen nodig en dient deze bij het autoverkopen als geheel kentekenbewijs te overhandigen.
Als je een van de delen van het kentekenbewijs kwijt bent, dan moet je een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij het RDW. Zonder deel 1A en deel 1B mag je niet op de openbare weg rijden en zonder deel 2 kun jij je auto niet verkopen. Je kunt online, telefonisch of schriftelijk een nieuw kentekenbewijs aanvragen.
U heeft de kentekencard en de tenaamstellingscode van het voertuig dat u wilt overschrijven. Met een 'papieren' kentekenbewijs is online overschrijven niet mogelijk. U heeft een geldig Nederlands paspoort, Nederlands rijbewijs of Nederlandse identiteitskaart met een chip.
Een kentekenplaat moet altijd vernietigd worden. Dit kan door hem zelf door te knippen en vervolgens weg te bij het restafval. Je kunt een kentekenplaat ook inleveren bij de RDW. Een afgedankte auto of motorfiets zit nog vol bruikbare materialen.
Via de post
Schroef uw nummerplaat (officiële kentekenplaat met stempel) achteraan de wagen los en geef deze onverpakt af in een postkantoor of postpunt. De schrapping is gratis en gebeurt onmiddellijk. U ontvangt een schrappingsattest waarop de schrappingsdatum staat.
Laat het voertuig verzekeren en inschrijven. Het roze formulier blijft maar twee maanden geldig. De auto moet binnen die periode worden ingeschreven, anders moet er een administratieve keuring worden uitgevoerd. Bij ontvangst van de nieuwe kentekenplaten, monteert u ze op het voertuig.
Vergeet niet alle autopapieren om de verkoop compleet te maken, zoals het inschrijvingsbewijs Deel I en Deel II. Welke papieren meegeven bij verkoop auto zonder keuring niet verplicht zijn maar wel belangrijk zijn documenten als: de aankoopfactuur, bonnen van accessoires en de onderhoudshistorie.
Verkoop je je wagen aan een particulier, dan is een keuring voor verkoop nodig. Verkoop je je wagen aan een professionele koper, bijvoorbeeld een opkoper van tweedehandswagens, of wordt de wagen geëxporteerd, dan is die keuring voor verkoop niet verplicht. De koper is in dat geval zelf verantwoordelijk voor de keuring.
Bij het verkopen van een auto heb je officieel gezien maar één ding nodig: het volledige kentekenbewijs. Je gaat de auto namelijk op naam van de nieuwe eigenaar zetten, dit heet ook wel het overschrijven van het kenteken.
Je auto verkopen zonder geldig kentekenbewijs is onmogelijk. Ben je (een deel van) het kentekenbewijs of de tenaamstellingscode kwijt dan kun je een nieuwe opvragen bij de RDW. Zij sturen dan eerst het kentekenbewijs in creditcardvorm en daarna de tenaamstellingscode. Hieraan zijn kosten verbonden.
Als u met uw auto of ander voertuig gaat rijden, moet u uw papieren kentekenbewijs of kentekencard bij u hebben. De politie kan er om vragen.
Voor het schorsen van een kenteken ga je naar een Kentekenloket. Je betaalt de kosten van de schorsing en hierna ontvang je een document met de bevestiging van de schorsing en de einddatum. Het kenteken van het voertuig is dan per direct geschorst.
Volgens de politie worden ze gebruikt voor bijvoorbeeld ramkraken, belastingontduiking, tanken zonder te betalen of andere criminele activiteiten. Om te voorkomen dat kentekenplaten worden gestolen, krijgen autobezitters het dringende advies om de platen vast te laten zetten met bijvoorbeeld popnagels.
Tips: Accepteer andere betalingsmethoden dan contant geld alleen als u hiervoor een begrijpelijke, geloofwaardige uitleg krijgt. Doe nooit een aanbetaling voordat u de auto hebt gezien. Maak ingeval van een bancaire geldoverdracht altijd een kopie van het paspoort van de verkoper.
Bij de tweedehandsverkoop van een voertuig is het verplicht om dat voertuig te laten keuren. Die tweedehandskeuring moet gebeuren vóór het voertuig wordt ingeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. Na de keuring wordt een tweedehandsrapport afgeleverd.
Kentekenloket.nl biedt sinds kort Veilig Betalen aan. Deze dienst kun je gebruiken als je jouw auto gaat verkopen aan een particulier. De betaling loopt via een veilige tussenrekening in combinatie met de overschrijving van het kenteken.
Er zijn twee type kentekenbewijzen. Een kentekencard (na januari 2014) en het papieren kentekenbewijs (voor januari 2014). Hieronder lees je welk bewijs je nodig hebt bij het verkopen van je auto. Zonder de juiste papieren is het niet mogelijk om je auto te verkopen.
Moet de eigenaar aanwezig zijn bij het overschrijven? Nee, dat hoeft niet. De koper moet aanwezig zijn bij het overschrijven van een auto, maar de verkoper niet. Zodra de auto is overgeschreven moet de verkoper wel het vrijwaringsbewijs ontvangen.
Kenteken overschrijven bij een kentekenloket
Je moet een aantal documenten bij je hebben: een geldig legitimatiebewijs (van de nieuwe eigenaar), het kentekenbewijs (auto's van voor 2014) of kentekencard van de auto en de negencijferige tenaamstellingscode.