Natuurlijk is het zo dat er een beeld is in de maatschappij over asociaal gedrag. Wie asociaal is, is bruut of brutaal, onfatsoenlijk, hard of meedogenloos, houdt geen rekening met de medemens.
Asociaal gedrag is een vorm van deviant gedrag waarbij geen rekening wordt gehouden met andere mensen of de omgeving. In Nederland wordt in het dagelijkse taalgebruik iemand die asociaal gedrag vertoont vaak een 'aso', 'hufter' of, sinds 2005, 'tokkie' genoemd; in Vlaanderen wordt de term 'marginaal' gebruikt.
Met antisociaal gedrag of antisociale trekken wordt bedoeld dat je het moeilijk vindt om rekening te houden met de gevoelens en wensen van andere mensen. Jouw inlevingsvermogen is beperkt. Je voelt je niet schuldig als je iemand pijn doet en je kunt andermans verdriet en pijn ook niet begrijpen.
En de makkelijkste manier om dat te doen is: bedenken dat jij die ander bent. Je bent op een bepaald moment namelijk die ander geweest. Degene die zich even asociaal liet gaan, zich even niks van een ander aantrok of die in een moment van zwakte een belediging of boze reactie eruit floepte.
Sociale mensen hebben de neiging zichzelf voorbij te lopen. Hun grootste kracht is ook hun grootste uitdaging: 1. Ze zijn gemakkelijk in de omgang, maar hebben moeite hun eigen grenzen aan te geven.
Mensen die introvert zijn praten vaak alleen als ze ook echt denken dat ze wat te zeggen hebben. De 'small talk' wordt dan vaak achterwege gelaten. Maar spreek een introvert persoon eens in een rustige situatie aan en praat over een onderwerp dat hem of haar interesseert, dan zal je snel op dit vooroordeel terugkomen.
Omgevingsfactoren ASP
Het kan zijn dat je mishandeld of seksueel misbruikt bent. Je gezinssituatie was of is erg instabiel. Er was veel ruzie, je werd verwaarloosd en je gezin was geen veilige haven. Vooral verwaarlozing in je kindertijd kan invloed hebben op de vorming van een ASP.
Als je van nature niet zoveel sociale vaardigheden hebt kan je leren van anderen. Ook jij hebt in je directe omgeving van die types die spelenderwijs met iedereen contact maken en die precies weten hoe ze op situaties moeten reageren. Kijk en luister hoe ze dat doen. Observeer.
Aso = ... lijk onaangepast iemand 8) Egoïstisch 9) Hufter 10) Iemand die niet opgevoed is 11) Iemand met een asociaal gedrag 12) Iemand zonder fatsoen 13) Japanse stad... asociaal = asociaal bijv. naamw.
sociaal (bn) : sociabel.
Antisociaal gedrag betekent dat je geen rekening houdt met de gevoelens en wensen van andere mensen. Dit is geen bewuste keuze, maar dit komt door je ASP.
Iemand is sociaal voelend als hij in staat is om de gevoelens , gedachten, meningen, bedoelingen, behoeften en wensen van zichzelf en anderen in te schatten en ernaar te handelen.
Iemand met een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP) vertoont asociaal gedrag. Het inlevingsvermogen in en het respect voor andere mensen is zeer beperkt. Hierdoor komt iemand met ASP onverschillig, onbetrouwbaar, impulsief of agressief over.
Kenmerken persoonlijkheidsstoornis
het gevoel dat je waardeloos bent. wantrouwen richting andere mensen. moeizame relaties. moeite hebben met het uiten van gevoelens of gevoelens juist te snel uiten.
Een persoon met een antisociale persoonlijkheidsstoornis is meestal opgegroeid in een moeilijk, instabiel gezin in combinatie met een gebrek aan ouderlijke zorg en middelenmisbruik. Als een gevolg van deze problemen waren AsPS-lijders vaak al op jonge leeftijd bekend bij sociale diensten.
Een antisociale-persoonlijkheidsstoornis (ook wel bekend onder de namen psychopathie, sociopathie of dissociale-persoonlijkheidsstoornis) wordt gekarakteriseerd door een diepgaand patroon van gebrek aan respect voor en schending van de rechten van anderen.
Doordat introverten vaak meer op de achtergrond zijn in groepen, tijd nodig hebben om hun gedachten te ordenen en het lastig vinden om in te breken in gesprekken, ervaren extraverten ze regelmatig als passief. Ook omdat introverten weinig praten over wat ze doen en de hoeveelheid werk ze verzetten.
Introverte mensen zijn niet alleen graag alleen, maar zijn ook regelmatig in zichzelf gekeerd. Niet omdat ze helemaal niet van contact houden, maar omdat ze genoeg hebben aan hun eigen innerlijke omgeving. De denkende introvert denkt veel na; niet alleen over dingen in de wereld, maar vooral ook over zichzelf.
Alexithymie (uitgesproken als: /ˌalɛksiti'mi/, uit het Griekse ἀ-, λέξις en θυμός, letterlijk zonder woorden voor emoties) is een persoonlijkheidstrek gekenmerkt door moeilijkheden in het beschrijven en onderscheiden van gevoelens, een beperkt fantasieleven en een denken dat voornamelijk gericht is op de buitenwereld ...
Dan wil je betrouwbaar zijn, maar je komt er zelf mee in de problemen. De valkuil van betrouwbaar is er dus wel. Wanneer je te betrouwbaar bent, word je naïef of kwetsbaar. Misschien soms te degelijk, dogmatisch, te principieel of zelfs saai of te braaf.
Zoals hierboven in het kernkwadrant van behulpzaam is uitgelegd, is de valkuil van behulpzaam zijn om jezelf op te offeren. Je staat te veel klaar voor anderen waardoor je jezelf vergeet. Je bent loyaal, betrokken, gehoorzaam en 'nee' zeggen doe je niet snel.