Wat met analoge meter met zonnepanelen?

Analoge meter zonder draaischijf
Deze meter is niet geschikt om te salderen of terugleveren. Laat je zonnepanelen plaatsen, dan zal er een andere meter worden geïnstalleerd door de netbeheerder.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slimster.nl

Kan ik zonnepanelen plaatsen zonder digitale meter?

Vanaf 1 juli 2019 worden er alleen nog maar slimme meters geplaatst en dus zullen de oude, terugdraaiende tellers stelselmatig verdwijnen. De plaatsing van een digitale meter weigeren is verboden. Je zal dus sowieso verplicht worden om een nieuwe digitale meter te laten plaatsen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zonnepanelen-gids.be

Kun je zonnepanelen plaatsen zonder slimme meter?

Bij zonnepanelen is een slimme meter niet verplicht. Het is alleen wel een vereiste dat u een meter heeft die kan terugtellen, zodat ook het terugleveren van stroom geregistreerd wordt. Dit kan met een slimme meter. Een digitale meter kan, zoals eerder aangegeven, de geleverde energie niet meten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op greenenergycompany.nl

Kan ik mijn oude meter behouden?

Weigeren van de slimme meter

U behoudt uw huidige energiemeter. Dan kunt u geen gebruik maken van nieuwe diensten en toepassingen om energie te besparen. Ook moet u zelf uw meterstanden doorgeven. Is uw oude meter echt aan vervanging toe, dan ontvangt u een andere meter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat als je digitale meter weigert?

Nee, je kan de plaatsing van een digitale meter niet weigeren. De digitale meter is verplicht binnen de Europese Unie, en dus ook in Vlaanderen. Daarom plaatst Fluvius sinds 1 juli 2019 alleen nog digitale meters voor elektriciteit en aardgas.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fluvius.be

EEN OUDE METER KOST GELD! 💰⛔️

15 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang nog analoge meter?

Wie in Vlaanderen zonnepanelen heeft en nog een analoge meter heeft, kan die analoge meter behouden tot 1 januari 2025. Zo valt nog een beetje langer van de terugdraaiende teller te genieten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op engie.be

Welke meter draait terug bij zonnepanelen?

De digitale meter met terugleverregistratie is het meest geschikt. Deze meter registreert hoeveel aan het net wordt teruggeleverd. Meld je aan bij je netbeheerder zodat je teruglevering wordt geregistreerd en verrekend met afgenomen stroom. De analoge meter zonder draaischijf is niet geschikt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zonnepanelen.net

Kunnen zonnepanelen op een oude meter?

Bij de aanschaf van zonnepanelen wordt vaak de oude energiemeter in de meterkast vervangen door een slimme meter. Maar wie er zeker van wilt zijn dat er na 2025 nog gesaldeerd (eigen verbruik verrekenen met opwekking) kan worden, doet er verstandig aan om eerst te kijken of de huidige meter terug kan tellen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zonnepanelen.net

Is het verplicht om een slimme meter te nemen?

De slimme meter is niet verplicht in Nederland. U kunt de slimme meter laten blokkeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op liander.nl

Hoe lang mag je digitale meter weigeren?

Dat hangt af van je situatie. De digitale meter weigeren kan als jij: Last hebt of beweert te hebben van elektrosensitiviteit (en dan tot 2023); Prosument bent, maar nog niet langer dan 15 jaar een terugdraaiende teller hebt (tot 2025).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op energie-vergelijker.be

Waarom geen slimme meter plaatsen?

3. De slimme meter is een privacyrisico. Niet alleen privacy richting kwaadwillenden, maar ook privacy richting energieleveranciers doet veel stof opwaaien. Je verbruiksgegevens komen in handen van de energiemaatschappijen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op energieleveranciers.nl

Wat als je zonnepanelen niet aangeeft?

Op het niet aanmelden van de installatie staan boetes. Wie zijn installatie niet aanmeldt en betrapt wordt, riskeert een boete van 150 tot 20.000 euro. Dat hoogste bedrag geldt voor grote industriële spelers. De netbeheerder bepaalt zelf welke documenten nodig zijn bij de aanmelding.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Waarom verschilt de opbrengst tussen mijn omvormer en slimme meter?

Waar zit het verschil dan in? Nou, het verschil zit 'm in het feit dat niet alle stroom die je zonnepanelen opgewekt hebben, de slimme meter in de meterkast bereiken. De stroom die je opwekt wordt door je omvormer eerst naar je eigen groepenkast geleid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op solarconcept.nl

Hoe digitale meter uitstellen tot 2025?

Eerst moeten de VREG en de Raad van State nog advies geven

Krijgt de Vlaamse regering groen licht, dan kan je tot begin 2025 uitstel vragen. Daar hoef je in feite niet veel voor te doen. Wanneer je op de planning van Fluvius komt, krijg je een bericht. Op dat moment kan je pas je uitstel aanvragen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op planet-eco.be

Is een digitale meter voordeliger?

Het prosumententarief is na de installatie van de digitale meter niet meer van toepassing. In plaats van het prosumententarief betaalt u dan netkosten op basis van uw werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Als u dus vooral stroom verbruikt als de zon schijnt, dan is dit voordelig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Is een digitale meter verplicht?

Ja, iedereen met een aansluiting tot 56 kVA krijgt verplicht een digitale meter . De meeste bedrijven vallen onder die regeling. Alleen voor grootverbruikers met een zwaardere aansluiting wordt een ander type meter verplicht, de zogenaamde AMR-meter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vreg.be

Is elke slimme meter geschikt voor zonnepanelen?

Elk type meter met terugleverregistratie is geschikt voor zonnepanelen. Het is zeker aan te raden altijd te kiezen voor een meter met terugloopmechanisme of een slimme meter. Dan kunt u namelijk profiteren van de salderingsregeling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op greenenergycompany.nl

Hoeveel mensen hebben slimme meter geweigerd?

Ongeveer een half miljoen Nederlanders hebben de slimme meter geweigerd. Acht procent van de niet-bezitters twijfelt daarnaast nog of ze er überhaupt een willen. Dit blijkt uit de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4700 Nederlanders.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op emerce.nl

Wat zijn de voor en nadelen van een slimme meter?

Echt grote nadelen zijn er niet verbonden aan de slimme meter. Het belangrijkste argument tegen slimme meters is vaak privacy: het op afstand uitlezen van je meterstanden door je leverancier. De netbeheerder mag de gegevens alleen uitlezen op bepaalde momenten en voor duidelijke doeleinden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op blog.greenchoice.nl

Is het verstandig om een slimme meter te laten plaatsen?

Met alleen de slimme meter bespaar je nog geen energie. Maar door het maandelijkse verbruiks- en kostenoverzicht van de energieleverancier hou je je verbruik wel bij. Je kunt makkelijker en sneller controleren of je verbruik niet onverwachts omhoog gaat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consumentenbond.nl

Waarom meter vervangen?

Om u in de toekomst een continue en betrouwbare energievoorziening te garanderen, plaatsen we de komende jaren slimme meters. De oude, traditionele meter is niet voorbereid op de toekomst en niet geschikt voor nieuwe diensten en toepassingen die u helpen uw energieverbruik omlaag te brengen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stedin.net

Hoe werkt de salderingsregeling na 2023?

Zo werkt de salderingsregeling na 2023

Vanaf 2023 mag u elk jaar 9% minder salderen dan het jaar ervoor, totdat dit percentage in 2031 is afgebouwd tot 0%. Dit betekent dat u in 2023 bijvoorbeeld nog 91% van uw teruggeleverde stroom kunt salderen, in 2024 nog 82%, etc.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op greenenergycompany.nl

Kan mijn oude meter terugdraaien?

Deze meters kunnen niet terugdraaien. Of draaien slechts beperkt terug. Dat betekent dat wanneer u op een (zonnige) dag meer opwekt dan u op dat moment verbruikt, de teruglevering niet wordt geregistreerd en u daar ook geen vergoeding voor krijgt. De draaischijfmeters zijn verouderd en worden niet meer geproduceerd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op service.liander.nl

Hoe kun je op de meter zien wat je aan stroom terugleveren?

U moet zich hiervoor wel aanmelden via www.energieleveren.nl. Met een slimme meter is het gemakkelijk om bij te houden hoeveel energie u zelf opwekt. Op een digitale (slimme) meter wordt de teruglevering apart weergegeven. U ziet dus precies hoeveel energie u verbruikt, maar ook hoeveel energie u opwekt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op energieleveranciers.nl

Welke meter draait terug?

De Ferraris meter is een ouder model onder de energiemeters. Deze meter is analoog en heeft een draaischijf die terugdraait bij teruglevering. Je kan dan ook de meter daadwerkelijk zien terugdraaien wanneer je op een zonnige dag veel energie opwekt en op hetzelfde moment weinig verbruikt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op supersola.com

Populaire vragen