Mondbranden is een klacht die vrij veel voorkomt met name bij mensen tussen de veertig en zeventig jaar. Mensen die last hebben van mondbranden hebben een pijnlijk en/of branderig gevoel in de mondholte. Mondbranden kan een klacht op zich zijn maar het kan ook een verschijnsel zijn bij een andere aandoening.
De behandeling van mondbranden is mogelijk, zonder meteen te grijpen naar sufmakende pijnstillers. Met natuurlijke pijnstillende supplementen, zoals de PEA capsules en met door ons ontwikkelde mondgel dat een pijnstillende stof bevat. Dat gel moet echter wel door een arts voorgeschreven worden.
Enkele van de aandoeningen die een boosdoener kunnen zijn:
Allergieën voor stoffen in mondproducten, kunstgebit en tandmaterialen zoals metalen. Een extreem droge mond, veroorzaakt door bepaalde medicijnen of bestraling. Medicijnen tegen hoge bloeddruk. Tekort aan vitamine B, zink of ijzer.
In de strijd tegen een onaangename brandende tong en mond, ongeacht de directe oorzaak, is het van belang om te beginnen met het verbeteren van de mondhygiëne. Poets je tanden tweemaal per dag met een tandenborstel met zachte borstelharen en gebruik een fluoride tandpasta.
Tong- en mondbranden is niet besmettelijk, u kunt het dus niet op anderen overdragen.
Klachten en symptomen bij mondbranden
Pijnlijk en/of branderig gevoel in de mondholte en op de tong. Dit is de meest voorkomende klacht. Jeuk, een kriebelend gevoel en steken in de mondholte. Rode plekken of andere veranderingen in het slijmvlies of op de tong.
Een enkele maal lijkt de sensatie van een branderig gevoel in tong of mond te worden veroorzaakt door het gebruik van met name ACE-remmers, zoals captopril. Ook van nicotinezuuresters (nicorandil, acipimox, xantinolnicotinaat) en het conserveermiddel sorbinezuur is dit beschreven.
Vaak verdwijnen klachten van tong- en mondbranden spontaan, maar soms kan het enkele jaren duren.
Bij last van stress kunt u de volgende klachten ervaren:
Versnelde afbraak van het steunweefsel van tanden en kiezen. Mondzweren. Mondbranden. Droge mond.
Klachten en symptomen bij ziekten van de tong
De klachten bij tongproblemen zijn verschillend. Vaak is er sprake van pijnklachten, een zwelling of een branderig gevoel. Soms verandert ook het uiterlijk van de tong bijvoorbeeld door een verkleuring (meestal wit of rood) of gladde plekken op de tong.
Mondbranden betekent letterlijk een branderig gevoel in de mond. Soms zijn er alleen klachten aan de tong en dat heet tongbranden. Veel mensen tussen de 40 en 70 jaar hebben er last van. Vaak is er geen duidelijke oorzaak voor de klacht en zijn er in de mond geen afwijkingen te zien.
Waarom heb ik een metaalsmaak in mijn mond? Er zijn vele mogelijke oorzaken voor een metaalsmaak in je mond, waaronder slechte mondhygiëne, zwangerschapshormonen, bijwerkingen van medicijnen of een vitaminetekort.
Lokale applicatie van de benzodiazepine clonazepam of van het anestheticum capsaïcine kan de symptomen van mondbranden effectief onderdrukken. Hetzelfde geldt voor lasertherapie.
Een witte tong wordt voornamelijk veroorzaakt door plaque die op de tong achterblijft. De tong bestaat uit meerdere soorten papillen. Tussen deze papillen nestelen zich de plaque bacteriën. De plaque bacteriën die zich op de tong nestelen geven de tong een witte, soms gele, kleur.
Een droge mond ontstaat door te weinig speeksel. Het kan zijn dat je te weinig speeksel maakt, bijvoorbeeld door uitdroging, een ontstoken speekselklier of door bepaalde medicijnen. Het kan ook zijn dat het speeksel te snel uit je mond verdwijnt.
Slechte gebitshygiëne en gebitsproblemen
Één van de meest voorkomende is gingivitis, wat het gevolg is van de opbouw van tandplak, als je niet regelmatig of correct poetst en flost. Een andere veel voorkomende oorzaak van een vieze smaak zijn abcessen, infecties en doorkomende verstandskiezen.
Enkele effectieve oplossingenzijn veel drinken; tabak, alcohol en koffie vermijden (omdat die de mond uitdrogen) en suikervrije kauwgom kauwen. Vaak helpt het ook om 's nachts in de kamer een luchtbevochtiger te installeren. Ten slotte zijn er middeltjes op de markt zoals speekselvervangers of mondbevochtigers.
Bij een tongontsteking krijg je last van een branderig of tintelend gevoel aan de tong. Je tong kleurt rood of donkerpaars, of krijgt witte uitslag. De smaakpapillen op de tongrug kunnen glad en pijnlijk zijn. Daarnaast zwelt je tong op, waardoor je pijn kan krijgen bij het spreken en slikken.
Zachte, smeuïge of vloeibare voeding
Kauw bijvoorbeeld op suikervrije kauwgom, komkommer of stukjes wortel om te zorgen voor meer speeksel. Ook zuigen op waterijs, een snoepje of pepermunt kan helpen om meer speeksel aan te maken. Kauwen heeft ook een gunstig effect op de smaak.
Witte aanslag op de tong verwijderen
De gemakkelijkste manier om een witte tong te behandelen, is met een tongschraper of een tongreiniger. Start zo ver mogelijk achteraan op de tong en haal de schraper voorzichtig naar voren. Herhaal dit enkele keren om alle bacteriën te verwijderen.
Met deze AquaMed pastilles kun je een droge mond verhelpen of de klachten verminderen. Het enzym lysozym bevordert de speekselproductie. Calcium-lactaat stimuleert het herstellende vermogen van het tandglazuur.
Een ontstoken gehemelte of verhemelte gaat vaak gepaard met een keelontsteking of ontstoken huig. Een andere mogelijke oorzaak van een ontsteking in het gehemelte is het herpesvirus. Verder kunnen ontstekingen in de mond ontstaan door roken of medicijngebruik, maar ook door bijvoorbeeld te heet (warm) voedsel.