Vertrouwen is een vast geloof/overtuiging in de betrouwbaarheid, waarheid of bekwaamheid van iets of iemand. Vertrouwen gaat dus over iets of iemand anders; buiten jezelf. Maar vertrouwen zit wel in jezelf.
Vertrouwen is het geloof dat je hebt dat anderen jouw positieve verwachtingen van hen zullen waarmaken. Dat de ander wil (de intentie heeft), kan (de capaciteiten heeft) en doet (gedrag vertoont) wat je van hem of haar verwacht.
Een groot deel van het vaststellen of iemand betrouwbaar is, bestaat uit het letten op zijn lichaamstaal, en hoe iemand zichzelf aan anderen presenteert. Het lezen van lichaamstaal moet wel met een korreltje zout genomen worden; de meeste signalen van lichaamstaal duiden namelijk op spanning en nervositeit.
Gevolgen paranoïde persoonlijkheidsstoornis
Omdat jij anderen niet vertrouwt, komen contacten moeilijk tot stand en verlopen zij erg moeizaam. Je bent continu op je hoede of je partner, vrienden, familie of collega's geen kwaad in de zin hebben. Je twijfelt aan hun oprechtheid. Wie niet voor jou is – is tegen jou.
Zeggen wat je doet en doen wat je zegt
Vertrouwen opbouwen draait om vertrouwen krijgen en vertrouwen geven. Wat hiervoor enorm helpt is zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Dat je onder alle omstandigheden eerlijk bent.
Een ander probleem waardoor je wantrouwend bent kan zelfvertrouwen zijn. Laag zelfvertrouwen kan ervoor zorgen dat je niet begrijpt waarom je zo'n geweldige partner hebt gevonden als die je nu hebt. Hierdoor kan je bang zijn dat hij/zij dit op gegeven moment gaat inzien en dat hij/zij je dan gaat verlaten.
Geloven dat de ander eerlijk is of dat iets goed zal gaan. Verwachten dat je met die ander een mooi resultaat neer kunt zetten, omdat zij of hij zich al heeft bewezen op dat gebied. Dit gaat dus over voorspelbaarheid en in kunnen schatten van wat iemand waarschijnlijk gaat doen in deze situatie.
Vertrouwen is het hebben van een vaste overtuiging dat een gewenste omstandigheid, waarvan de beheersing buiten de eigen macht ligt, zich voor zal doen. Op vertrouwen moet een beroep worden gedaan als over de omstandigheid geen zekerheid gekregen kan worden. Als zekerheid bestaat is vertrouwen immers overbodig.
I het wantrouwen zelfst. naamw. Uitspraak: ['wɑntrɑuwə(n)] gevoel dat je iets of iemand niet vertrouwt Voorbeeld: `een groot wantrouwen tegen de politiek`Antoniem: vertrouwen Synoniemen: achterdocht, argwaan II wantrouwen werkw.
Loslaten van je wantrouwen kan dan ook alleen maar als je leert op je eigen waarnemingen te vertrouwen. Hoe doe je dat? Dat doe je te ten eerste door je vanaf nu altijd te realiseren dat wat je denkt, niet meer dan een aanname, niet meer dan jouw interpretatie en niet meer dan jouw eigen vermoeden is.
Zelfvertrouwen is aan de ene kant een realistische kijk op je eigen kunnen: het vertrouwen dat je zelf taken en hindernissen aankunt. Wanneer je door te oefenen bepaalde vaardigheden vergroot, vergroot dit ook je zelfvertrouwen. Je weet dan dat je iets goed kunt en twijfelt hier niet over.
Oorzaak van onzekerheid
Onzekerheid kan worden veroorzaakt door lichamelijke, sociale, financiële en emotionele factoren en angst. Iemands persoonlijkheid en verleden hebben veel invloed op iemands zelfbeeld.
Onzekerheid komt door een laag zelfvertrouwen. Iedereen twijfelt wel eens ergens over, maar soms kan het erg in de weg zitten. Als je onzeker bent, twijfel je. Je kan twijfelen over een beslissing.
Wantrouwen herken je wanneer je in je dagelijks leven niet vertrouwt op wat andere mensen zeggen. Stel dat je met een collega samenwerkt aan een project en je verdeelt de taken. Ondanks dat je collega tien jaar ervaring heeft check je steeds of ze haar werk wel goed doet. Je vertrouwt het niet.
Mensen met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis menen steeds dat anderen het slecht met hen voor hebben. Zij zoeken overal iets achter en zijn steeds bang dat andere mensen hen willen vernederen of benadelen. Het contact met iemand met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis verloopt vaak problematisch.
Vertrouwen in jezelf maakt je zelfverzekerder. Je weet waar je voor staat, wat je kunt en wat je wilt. Als je zelfvertrouwen hebt, kan je ook beter met tegenvallers omgaan. Positief denken helpt daarbij.
De enige hoop die je hebt om het vertrouwen te herstellen is om je partner ALTIJD de waarheid te zeggen en te laten zien dat je vastberaden bent om eerlijk te zijn, zelfs over pijnlijke zaken. Je houdt jezelf voor de gek als je denkt dat je je partner beschermt door bepaalde waarheden te verzwijgen.
genieten van elkaars gezelschap; vertrouwen in elkaar; positieve wederkerigheid: een gelijkwaardig geven en nemen tussen de twee vrienden; de mogelijkheid om jezelf te zijn, je eigen gevoelens te uiten en fouten en vergissingen te durven maken zonder bang te zijn dat je daarvoor wordt veroordeeld.
Een typisch voorbeeld van vertrouwensproblemen is het helemaal niet aangaan van een verbintenis. Ook wel bindingsangst genoemd. Dit ontstaat vaak omdat er veel moeite is met open en kwetsbaar opstellen, omdat het gevoel van vertrouwen en een echt liefdevolle relatie onmogelijk lijkt.
wantrouwen (ww) : argwaan koesteren, niet vertrouwen, verdenken. wantrouwen (zn) : achterdocht, argwaan, mistrouwen, verdenking.