Denk bijvoorbeeld aan wat snacks, een (rietjes)beker, een dekentje, een knuffel, wat speelgoed en een speentje. Zet de tassen daarna weg, of in het ruim boven je stoel of onder de stoel voor je. Hoewel je peuter een eigen stoel heeft, moet hij bij het opstijgen en landen (tot een bepaalde leeftijd) op schoot zitten.
Volg de normale bedtijd routine
Pyjama aan doen, verhaaltje voorlezen en de favoriete knuffel erbij pakken als je wil dat je kind lang gaat slapen. Voor het middagdutje doen we dit juist bewust allemaal niet en doen juist hetzelfde als slapen in de auto. Kleertjes aanhouden maar wel een liedje zingen.
Vlieg je met één of meerdere kinderen? Kinderen vanaf 2 jaar hebben een eigen stoel in het vliegtuig nodig. Je betaalt dan hetzelfde tarief als voor een volwassene.
Kies een plek voorin het vliegtuig (niet aan de kant van een deur of vluchtroute want daar mag je met kinderen niet zitten). Of kies een plek achterin het vliegtuig. Lekker dichtbij de wc en je hebt alleen mensen voor je zitten.
Op lange vluchten van grote luchtvaartmaatschappijen kun je vaak gebruikmaken van een bassinet (Engels voor wieg). Dat is een klein bedje voor je baby dat uit de muur voor je eigen zitplaats klapt. Daarin kan je baby tijdens de vlucht heerlijk slapen. Bovendien is het erg handig bij het verschonen.
“Eén van de belangrijkste redenen waarom baby's in vliegtuigen huilen, is omdat ze niet goed zijn in drukvereffening in het middenoor, omdat de buis van Eustachius nog niet zo goed functioneert als bij volwassenen”, aldus Baer. De KNO-arts voegt daaraan toe dat het dalen problematischer is dan het opstijgen.
In het vliegtuig kun je gewoon je baby verschonen, bij alle toiletten zit een speciale klep die je omlaag kan doen. Hierop kan je kindje rustig liggen om verschoond te worden door papa of mama. De plank waar je kindje op ligt is wel vrij hard, het is voor zijn hoofdje daarom fijn als je een matje meeneemt.
Je trolley of kinderwagen geef je op de luchthaven af bij de check-in balie. Je kunt de trolley of kinderwagen bij aankomst weer ophalen bij de bagageband. Een opvouwbare paraplubuggy of reisbuggy van maximaal 10 kg mag je voor het gemak meenemen tot aan de gate.
In principe mag alles mee, behalve als het op de lijst van gevaarlijke – en daarom verboden – voorwerpen staat. Je mag ook een kleine schaar, nagelvijl of pincet meenemen, als het scherpe gedeelte niet langer dan 6 cm is.
Voor een korte vlucht van twee of drie uur heb je vaak al genoeg aan één boek of een puzzelboekje, maar voor langere vluchten wil je misschien wel wat andere dingen meenemen. Neem bijvoorbeeld een tablet mee en zet hier allemaal films, muziek, en spelletjes op, of ga een reisgids over jouw bestemming doorlezen.
De beste plaats in economyclass: zo ver mogelijk vooraan, maar idealiter niét bij de (lawaaierige) keuken/toiletten. Hou er ook rekening mee dat je vooraan in economy aan of bovenop de vleugel kunt zitten. Dat wil zeggen dat het zicht naar buiten belemmerd wordt, gesteld dat je aan het raam zit.
Breekbare elektronica stop je liever niet in je ruimbagage, waar soms flink mee wordt gesmeten. Dus je laptop, tablet en camera's hou je lekker bij je, evenals alle adapters en een wereldstekker, die ook op de luchthaven of tijdens de vlucht nog zeker van pas komen.
Mensen die zich zorgen maken om hun gezondheid gebruiken bij voorkeur een medisch mondkapje van type IIR of een FFP2-masker. En voor iedereen geldt: doe een zelftest als u klachten heeft en ga bij een positieve uitslag niet naar de luchthaven.
Qantas vliegt al van Londen naar het West-Australische Perth, een vlucht die bijna 17 uur duurt. De langste vlucht wordt nu nog uitgevoerd door Singapore Airlines, dat in iets minder dan 19 uur vliegt van Singapore naar New York.
Reiskousen, of vliegtuigsokken, zijn steunkousen speciaal ontwikkeld voor mensen die een lange bus-, auto- of vliegreis voor de boeg hebben. Deze reizen zorgen voor een slechte houding en beperking van bewegingsvrijheid van de benen met alle gevolgen van dien.
Je mag de maxicosi alleen meenemen als handbagage als je daadwerkelijk een stoel voor je kindje hebt in het vliegtuig. Als zij bij jou op schoot zit, dan mag dat niet en moet ie worden ingecheckt.
Een opvouwbare kinderwagen van maximaal 15 x 30 x 100 cm mag als handbagage mee de cabine in. Als er geen plaats is onder de stoel of in de bagagebak, wordt er gevraagd de buggy kosteloos bij de gate in te checken. Grotere buggy's moeten altijd ingecheckt worden.
Daar zijn natuurlijk regels aan verbonden, zeker als het om vloeistoffen gaat. Reis je met een baby (tot 1,5 jaar) dan mag babyvoeding zonder probleem mee in je handbagage en geldt niet de beperking van 100 milliliter vloeistof. Zorg er wel voor dat je vloeibare of kant-en-klare babyvoeding meeneemt.