Slapen in volledige duisternis is beter voor uw gezondheid omdat duisternis de afscheiding van melatonine bevordert, het slaaphormoon dat u helpt in slaap te vallen. Mensen die moeilijk in slaap vallen en 's nachts vaak wakker worden, moeten daarom in volledige duisternis slapen.
Slapen in het donker is gezonder
* De waarschijnlijke oorzaak hiervan is dat licht je slaap en biologische klok verstoort. Andere mogelijke bijwerkingen van slapen met het licht aan zijn: overgewicht, ongelukken door slapeloosheid en een verhoogde kans op hart en vaatziekten.
Slapen in het stikdonker vergroot je kans om tot op hoge leeftijd je goede humeur te bewaren. Dat blijkt uit een Japans onderzoek onder een groep ouderen bij wie de hoeveelheid licht in de slaapkamer werd gemeten. Zelfs een zwak nachtelijk schijnsel schijnt het risico op depressie te vergroten.
Kunstlicht en blauw licht
Als het schemerig wordt krijgen we van nature vanzelf slaap, maar wanneer we dan alle lampen aandoen en nog tot laat in de avond “online” zijn gaat het fout. De aanmaak van het slaapwonderstofje Melatonine neemt drastisch af en je krijgt moeite met inslapen.
4) Dim 's avonds de lichten
Dim dus de lichten 2 à 3 uur voordat je naar bed gaat. Ook het licht van een computerscherm of tv houd je wakker. Je kunt dus beter lezen voor het slapen gaan, maar doe dat niet bij een lamp die te fel is, maar bij een lamp van 15 watt.
Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut. Blauw licht uit beeldschermen onderdrukt het slaapopwekkende hormoon melatonine. Voor een goede nachtrust kan je televisies, laptops, smartphones en tablets 's avonds beter laten liggen.
Melatonine maakt ons slaperig en cortisol houdt ons wakker. De aanmaak van melatonine begint wanneer het donker wordt en gaat de hele nacht door. Zodra het weer licht begint te worden begint de productie van cortisol op gang te komen wat de hele dag doorgaat. Mits je wat daglicht mee krijgt natuurlijk!
Wat zijn de kenmerken van een goed slaapmasker? Een goed oogmasker zorgt dat er geen enkel licht naar binnen komt. Zoek een masker dat zacht is. De beste slaapmaskers hebben een verstelbare band, zodat je het masker precies op de grootte van je hoofd kunt aanpassen.
REM-slaap:
De diepe slaap (fase 3 en 4) en de droomslaap zijn het belangrijkst. De diepe slaap zorgt voor lichamelijk herstel en de droomslaap zorgt voor geestelijk herstel.
Normaal gesproken produceert je lichaam het slaapverwekkende hormoon melatonine als voorbereiding op je slaap. Melatonine wordt in de volksmond ook wel “het slaaphormoon” genoemd en wanneer je jezelf voor of tijdens het slapen blootstelt aan licht wordt de productie van dit hormoon onderdrukt.
Een donkere slaapkamer dus is cruciaal voor een goede nachtrust. Onderzoek wijst uit dat er een direct verband is tussen de totale verduistering van de slaapkamer en slaapkwaliteit. Wanneer er bijvoorbeeld straatlicht de slaapkamer binnenvalt, kan dat ons verstoren om een diepere slaapfase te bereiken.
De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. De een slaapt net wat beter met nog een graadje minder en de ander met 19 graden.
Voor een goede nachtrust is het essentieel dat het donker is in de slaapkamer. Complete duisternis stimuleert namelijk de aanmaak van melatonine, het hormoon dat verantwoordelijk is voor de slaap. Al wanneer het begint te schemeren krijgt jouw lichaam een signaal dat het tijd is om te rusten.
Pas wanneer ze beginnen te fantaseren, zo rond de leeftijd van twee of drie jaar, kunnen kinderen bang worden voor het donker. Zet dus niet bij voorbaat al een nachtlampje aan. Hierdoor kan je kind juist een angst voor het donker ontwikkelen; Lees hier hoe je het beste kunt omgaan met kinderangsten.
Melatonine geeft het lichaam het signaal dat het tijd is om te gaan slapen, essentieel voor onze waak-slaapcyclus. Het is vooral (hemels)blauw licht dat de aanmaak van dit hormoon verstoort. Het zonlicht overdag zorgt ervoor dat we niet tot nauwelijks slaperig worden.
Wil je graag een nachtlampje gebruiken, zoek dan een lampje dat rood licht uitstraalt. Niet oranje, niet roze, maar rood. Met de komst van ledverlichting zijn er een heleboel verschillende kleuren te koop, en dus is het gelukkig ook makkelijk om aan een rood lampje te komen.
Slaaphygiëne. De perfecte nachtrust ziet er volgens wetenschappers als volgt uit: een duur van circa acht uur, een korte inslaaptijd, 20% diepe slaap, 20% REM-slaap en minder dan 5% wakker gedurende de nacht. Het is ook mogelijk om korter te slapen en evengoed die percentages van diepe- en REM-slaap te halen.
De meeste mensen hebben gemiddeld tussen de 7 en 8 uur nodig. Dit kan wisselen per persoon. Sommige mensen hebben genoeg aan 6 uur en anderen hebben 9 uur slaap nodig. Wanneer u `s avonds naar bed gaat daalt uw alertheid en komt u via de lichte slaap in de diepe slaap.
De eerste 3 slaapcycli of de eerste 4 uur slaap wordt de kernslaap genoemd. Het grootste deel van de diepe slaap en een aanzienlijk deel van de droomslaap gebeurt in deze periode. Dat is dus de belangrijkste slaaptijd voor fysiek en emotioneel herstel en voor gegevensverwerking.
Als je met een slaapmasker slaapt komt een subtiele druk op je ogen, wat je ervoor zorgt dat je meer ontspant. Met een slaapmasker op blijven je ogen gesloten. Als je nog even wakker ligt of aan het piekeren bent, lig je niet met open ogen. Door de lichte druk en de verduistering val je alsnog sneller in slaap.
Hoe werkt het slaapmasker? Via een slaapmasker en een slang wordt kamerlucht met hoge druk in de neus en keel geblazen. Door deze hoge luchtdruk blijft de keel open en kunnen er geen apneus meer optreden. Ook het snurken is dan verdwenen.
Tussen 1 en 3 uur: Als je in deze uren wakker wordt dan kan het zijn dat er iets mis is met je lever. Geestelijk gezien kan het betekenen dat je boos bent of veel woede hebt die je niet op een goede manier kan verwerken. Tussen 3 en 5 uur: Op dit tijdstip heb je te maken met je longen.
Naast je biologische klok, houden je organen zich ook aan hun eigen klok. Als je lever niet lekker gaat, is de kans groot dat 'ie tussen 01.00 en 03.00 uur ervoor zorgt dat je wakker wordt. Last van je dikke darm? Dan is de kans het grootst dat je tussen 05.00 en 07.00 uur opstaat.
Als je in deze tijdsperiode wakker wordt, kan dat een indicatie zijn van frustraties, negativiteit of woede. Tijdens deze uren zijn je longen hard aan het werk om je lichaam van voldoende zuurstof te voorzien. Als je nu wakker wordt, is dat een teken dat je ademhaling niet helemaal vlotjes verloopt.